Asýlsýz Soykýrým Ýddialarýyla Mücadele Derneði (ASÝMED) Baþkaný Savaþ Eðilmez, Ermenistan'da Türklere ait 336 yerleþim yerinin isminin deðiþtirildiðini söyledi. Eðilmez, "Ermeniler bugüne kadar Türkiye'de, Azerbaycan'da, Gürcistan'da ve Ýran'da birçok bölgenin kendi topraklarý olduðunu iddia etmiþler ve bu konuda oldukça büyük çabalar sarf ederek dünya kamuoyunu kendi yalanlarýna inandýrmaya çalýþmýþlar ve bir dereceye kadar da bunda baþarýlý olmuþlardýr" dedi.
Günümüz Kafkasya bölgesinde çok sayýda farklý topluluk bulunmasýna raðmen Ermenistan'ýn bugünkü etnik homojenliði, bölgedeki Türk ve Müslüman nüfusa karþý 160 yýl boyunca devam eden katliam ve mezalimler pahasýna saðladýðýný ifade eden ASÝMED Baþkaný Savaþ Eðilmez, "Bugünkü Ermenistan topraklarý bir zamanlar Türklerin çoðunlukla yaþadýðý ve Türk hanlýklarýnýn yönettiði bir bölgeydi. Ermeni meselesi kapsamýnda günümüzün en büyük problemlerinden biri olan Karabað'da da durum bu merkezdedir. Ermeniler yüzyýllardýr Türk topraðý olan bu bölgenin kendi topraklarý olduðunu savunmakta ve dünya kamuoyunu yanlýþ bilgilendirmektedirler. Halbuki günümüz Ermenistan topraklarýna Ermenilerin yerleþtirilmesi, 1828-1829 Türk-Rus ve Rus-Ýran savaþlarýndan sonraki geliþmeler sonucunda olmuþ ve Çarlýk Rusyasý tarafýndan bu bölgeye Ermeni gruplar yerleþtirilmiþtir" diye konuþtu.
Þubat 1828 tarihinde imzalanan Türkmençay Anlaþmasý'yla Revan ve Nahçivan Hanlýklarý Rus hakimiyetine alýndýktan sonra 21 Mart 1828'de söz konusu iki hanlýðýn topraklarýnda "Ermeni Vilayeti" oluþturulduðunu belirten Eðilmez, "Yeni oluþturulan Ermeni Vilayeti'nde Rus Komutaný Paskeviç'in talimatý ile Ý. Þopen baþkanlýðýnda bir heyet tarafýndan Nisan 1829 ile Mayýs 1832 tarihleri arasýnda tahrir iþleri yürütüldü. Heyetin çalýþmalarý 1852 yýlýnda Petersburg'da 'Rusya Ýmparatorluðu'na Katýldýðý Sýrada Ermeni Vilayeti'nin Durumu' adýyla kitap olarak yayýnlandý. Bu çalýþmaya göre Ermeni Vilayeti'nde iþgal öncesinde 117 bini Türk (yüzde 82,4), 25 bini Ermeni (yüzde 17,6) olmak üzere 142 bin kiþi yaþýyordu. Bölgedeki Ermeni nüfusu Ermeni Vilayeti kurulduðunda yüzde 20'yi bile bulmazken, 1916'da yüzde 58'e ulaþacaktý. Ayný durum bölgenin merkezi Revan'da da gerçekleþti. 1908'de Revan'ýn yüzde 59'u Türk iken, 1917'de bu rakam yüzde 45'e düþtü. 1932'de ise yüzde 6'ya kadar inecekti. Türklere karþý uygulanan katliam ve sürgün politikasý süreci içerisinde 520-550 bin arasýnda Türk ya öldürülmüþ ya da göç etmek zorunda býrakýlmýþtýr" ifadelerini kullandý.
Eðilmez, "Bugün asýl tartýþýlmasý, gündeme getirilmesi ve dünya kamuoyunun dikkatinin çekilmesi gerekli olan konu, Ermenistan sýnýrlarý içerisinde kalan Türk topraklarýdýr. Son olarak 1988'de meydana gelen deprem öncesi ve sonrasýnda Ermenistan'dan sürülen, evlerinden atýlan yüzbinlerce Türkün haklarýnýn savunulmasýdýr. Biz dernek olarak bu konuyu gündeme getirip, dünya kamuoyunu bilgilendirip, bölgeden sürülen Türklerin haklarýný talep ediyoruz. Bugünkü Ermenistan sýnýrlarý içerisinde kalan ve Ermeniler tarafýndan yapýlan çeþitli zulümler sonucunda Türk ahalinin boþaltmak zorunda kaldýðý oldukça fazla Türk yerleþim merkezi bulunmaktadýr. Yalnýz Türk kaynaklarý deðil, Rus ve Ermenilere ait resmi kaynaklar da bunu doðrulamaktadýr. Örneðin Ruslarýn 1908'de yapýlan nüfus sayýmýna göre Erivan Vilayeti dahilinde 800'e yakýn Türk köyü ve bu köylerde yaþayan 357 bin 35 Türk olduðu kaydedilmiþtir. 1971 yýlýnda Revan'da (Erivan) basýlan 'Armiyanskaya SSSR Administrativno-Territorialnoye Deleniye' (SSSR Ermenistan'ýnda Yönetim ve Bölge Bölünmeleri) adlý Ermenistan resmi yayýný, Ermenilerin yaptýðý asimilasyonun en önemli kanýtýdýr" dedi.
Bu eserin Ermenilerin bugünkü Ermenistan'daki Türk olan ve Türk isimli olan yerleþim merkezlerinin hangi yýlda çýkan kararname ile ne þekilde deðiþtirildiðini gösterdiðini kaydeden Eðilmez, "Bu resmi itirafa göre Türklere ait 336 yerleþim yerinin ismi deðiþtirilmiþtir. Erivan'da Ermenice ve Rusça basýlan Ermenistan'ýn bu resmi yayýnýnda 1 Mayýs 1971 yýlýna kadar ismi deðiþtirilen Türk isimli yerleþim merkezleri tek tek kayýt altýna alýnmýþtýr. Hangi yerleþim yerinin ismi, ne zaman ve hangi tarihli kararname ile deðiþtirilmiþ, yeni isimleri ne olmuþ gibi bütün ayrýntýlar elimizde mevcuttur. Hazýrladýðýmýz bu çalýþmayý baþta Ermenistan hükümeti olmak üzere ABD, Rusya, Ýngiltere ve AB üyeleri ülkelerinin hükümetlerine, sivil toplum örgütlerine ve basýn yayýn kuruluþlarýna göndermeye baþladýk. Dernek olarak birçok meselede olduðu gibi bu konuda da kardeþ Azerbaycan'ýn yanýnda olmaya devam edeceðimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Dünyanýn neresinde olursa olsun her bir Türkün hakkýnýn ve hukukunun korunmasý için çalýþmaya devam edeceðiz" açýklamasýnda bulundu.