Sovyetler Birliði'nin daðýlmasýyla Azerbaycan topraklarýnda söz hakký iddia eden Ermenistan askerleri, 26 Þubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ýn Hocalý bölgesine Rus askerlerinin de desteðiyle saldýrý baþlattý.
63'Ü ÇOCUK 613 SÝVÝL KATLEDÝLDÝ
7 bin sivilin yaþadýðý Hocalý'ya giren Ermenistan askerleri 106'sý kadýn, 70'i yaþlý, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaþýný öldürerek insanlýk tarihinde kara bir leke olacak Hocalý Katliamý'ný gerçekleþtirdi.
Hocalý Katliamý’nýn üzerinden 27 yýl geçti. Hocalý Katliamý’ný gerçekleþtiren Ermeni yetkililere yönelik herhangi bir soruþturma açýlmadý.
Katliamýn 27. yýl dönümünde TM Dijital Haber Merkezi'nin sorularýný yanýtlayan Star gazetesi yazarý Sevil Nuriyeva Ýsmayýlov, “Bu süreci yöneten Ermeni teröristlerin baþýnda olanlarýn beyanlarý gibi, köyde bulunan çocuk, yaþlý, genç, kadýn ve erkek ayýrt edilmeden katledildi. Hocalý Katliamý’nda yaþananlarýn siyasî literatürdeki karþýlýðý, soykýrýmdýr. Çünkü köyde yaþayan insanlar millî ve dinî mensubiyetlerine göre, bilerek ve isteyerek katledildi.” diye konuþtu.
“BUGÜN SURÝYE VE MISIR’DA BENZERLERÝNÝ GÖRÜYORUZ”
Hocalý Katliamý'nýn görgü tanýklarýnýn sonraki yaþamlarýnda travmalar geçirdiðini ve doktor müdahalesi ile hayata tutunduklarýný belirten Nuriyeva, “Bugün Suriye ve Mýsýr'da Hocalý Katliamý'nýn benzerlerini ve farklý boyutlarýný görebiliyoruz. Katliamlara neden olan bu tablolar, insanlýk tarihinin yüz karasý olarak tarihe geçiyor.” ifadelerine yer verdi.
Ermenistan'ýn süreç içerisinde Fransa ve ABD'den destek aldýðýnýn da altýný çizen yazar Sevil Nuriyeva Ýsmayýlov, katliama sebep olan teröristlerin hala Ermenistan siyasetinin baþýnda olduðunu vurguladý.
Uluslararasý hukuk sisteminin Hocalý Katliamý noktasýnda iþlemediðini belirten Star Gazetesi yazarý Sevil Nuriyeva Ýsmayýlov, “Biz bunun benzerini Cemal Kaþýkçý cinayetinde de gözlemledik. Cinayetin bütün delilleri varken, bu faciayý yapanlarla ortaklýk yapan bir dünyayla karþý karþýyayýz.” sözlerini kullandý.
“BÖLGEDE TÜRK VE MÜSLÜMANLARI BULUNDURMAK ÝSTEMÝYORLAR”
Sözlerine medeniyet çatýþmasýnýn önemini vurgulayarak devam eden Nuriyeva, “Medeniyet çatýþmasýnýn konseptini iyi okumamýz lazým. Çünkü esas istedikleri; bölgede Türk ve Müslümanlarý bulundurmamak ve ikinci Ermenistan oluþturmaktýr. Bunun benzerini Ýsrail'in Orta Doðu politikalarýnda görebiliyoruz. Dolayýsýyla Hocalý Katliamý, ders çýkarmamýz gereken bir insanlýk soykýrýmýdýr.” diye konuþtu.
Birleþmiþ Milletler'in (BM) Hocalý Katliamý hakkýnda bir karar almamasý konusunda konuþan Sevil Nuriyeva, sözlerini þöyle tamamladý:
“BM'nin hiçbir etkisi kalmadý. Birleþmiþ Milletler kendi üzerine düþen ve yapmasý gereken iþleri yapmayan bir kurumdur. Çünkü bir kontrol altýnda yönetiliyor, bu kontrolün de baþka konulara kulak verdiðini görüyoruz. Bugün Suriye’nin içinde bulunduðu facianýn önünü kesemeyen ve küresel güçlerin etkisinde olan bir Birleþmiþ Milletler’den bahsediyoruz. Böyle bir Birleþmiþ Milletler’den bir karar vermesin de artýk beklemiyoruz.”