Erzincan'daki maden kazasýnda zehirli bir atýða rastlanmadý mý? Bakan Özhaseki açýkladý
ABONE OL

Özhaseki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý ile maden ocaðý sahasýnda açýklamalarda bulundu.

Olayýn olduðu andan itibaren bakanlýðýn ilgili birimlerinin, 10 bilim insaný ve bakanlýk uzmanlarýnýn donanýmlý mobil cihazlarla bölgeye gittiðini bildiren Özhaseki, olaylarý yakýndan takip ettiklerini vurguladý.

Bölgeye geldikten sonra heyelan alanýnda uçan, biriken topraðýn nehir ile buluþmasýný kesmek için menfez kapaklarýnýn kapatýldýðýný aktaran Özhaseki, sonrasýnda bu topraðýn güvenli bir yere nakli için gerekli arama çalýþmalarýn yapýldýðýný söyledi.

Özhaseki, þöyle devam etti:

"Bu topraðýn herhangi bir þekilde insan saðlýðýna çevreye zararý var mý, havada, suda, toprakta tehlikeli atýklar oluþtu mu gibi bir soruya cevap bulabilmek amacýyla da arkadaþlarýmýz her gün 9 noktadan numune alýyorlar. Sonra bunu gerek kendi mobil cihazýmýzda gerekse üç ayrý dýþarýdaki yetkin laboratuvarlarda incelettiriyorlar. Þu ana kadar çok þükür tehlike oluþturacak bir zehirli atýða rastlanmadý. Bundan sonra da bu titizliði devam ettireceðiz, sonuna kadar sürdüreceðiz. Herhangi bir tehlikenin oluþmamasý için elimizde ne geliyorsa onu yapacaðýz."

Özhaseki, topraðýn taþýnmasý aþamasýnda taþýnabilecek yerlerin tespiti dahil üzerlerine düþeni yapacaklarýný vurgulayarak, "Çok þükür burada bir tehlikenin oluþmamasý bizim için son derece önemliydi, bundan sonra da inþallah olmaz diye ümit ediyorum. Ama bu hiçbir zaman bizim yapacaðýmýz çalýþmalara mani deðil, burada biz bu çalýþmalarý titizlikle sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Her gün topraktan numune alýnýp, havadaki ölçümleri yapacaklarýný bildiren Özahseki, "Ayrýca yer altýndaki sularýn nehre ulaþma konusundaki tehdidini de göz önünde bulundurarak, ne yapýlmasý icap ediyorsa bilim adamlarýmýzýn tavsiyeleriyle, uzmanlarýmýzýn bu konudaki görüþleriyle istiþareyle bakanlýklar arasýndaki bir koordinasyonla üzerimize düþen de yapmaya devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

- "GELEMEME NEDENÝM SADECE ÖZEL SAÐLIK NEDENLERÝ"

Gazetecilerin sorularýný da yanýtlayan Özhaseki, bölgeye geç gitmesine yönelik tepkiler olduðunun belirtilmesi üzerine, "Özellikle kendi özelimle ilgili bir þey söylemek istemezdim ancak bir ay kadar önce 8 saat süren bir operasyon geçirdim ve buradaki hadisenin vuku bulduðu gün de devamýnda 2 saatlik bir operasyon daha geçirdim. Hastanede kalýp doktorlarýn nezaretinde uzunca bir süre tedavi oldum." dedi.

Olayýn olduðu ilk andan itibaren narkozun etkisinden kurtulmasýyla, çevreden sorumlu Bakan Yardýmcýsý, ÇED Genel Müdürü, Çevre Yönetimi Genel Müdürü ve bilim insanlarýndan oluþan ekipten anbean olaylarý takip ettiðini anlatan Özhaseki, "Buradaki olaylarýn hepsinden de sonuna kadar tabii ki haberim var. Gelememe nedenim sadece özel saðlýk nedenleri, o yüzden eðer özür dilemem gerekiyorsa bütün kamuoyundan özür dilerim." ifadelerini kullandý.

- "BUGÜNE KADAR TUTANAKLARA YANSIYAN TAM 135 DENETÝM YAPILMIÞ"

Özhaseki, bölgedeki denetimlere iliþkin soruyu yanýtlarken, ÇED raporlarýnýn Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýndan alýndýðýný anýmsattý.

Kirleticilik vasfý bulunan herhangi bir iþletmeyi açacak olan her kim varsa Bakanlýða müracaat ettiðini anlatan Özhaseki, þöyle konuþtu:

"Kirleticilik vasfý yüksekse Bakanlýk yetkilidir bu konuda, deðilse biraz düþük oranda ise onda valiliklerimiz, çevre il müdürlükleri yetkili. Buradaki hadise ÇED çýkmadan önce baþlamýþ ama 2008'de ilk raporu alýnmýþ. Yani neredeyse tam 16 sene kadar önce bu rapor alýnmýþ, aradan geçen zaman ve süre içerisinde 2-3 bazen 4 yýl gibi aralýklarla ya geniþletme ya alandaki deðiþik proseslerin uygulanmasý ile ilgili de bir takým ÇED raporundaki yenilenmeler söz konusu olmuþ, arkadaþlarýmýz titizlikle tabii bu iþi takip ediyorlar."

Özhaseki, bir ÇED raporu için müracaat edildiðinde 2 yýlý bulabilen uzun bir süreç yaþandýðýný belirterek, oradaki birçok bakanlýk, kamu kuruluþu, yereldeki idarelerle yazýþmalar yapýldýðýný bildirdi.

Rapor verildikten sonra belli aralýklarla tüm bakanlýklarýn kendi alanýna düþen denetimleri yaptýðýný aktaran Özhaseki, "Arkadaþlarýmýz bugüne kadar burayla ilgili tutanaklara yansýyan tam 135 tane denetim yapmýþlar. En çok denetim 2022 yýlý ortalarýnda meydana gelen bir borunun patlamasý üzerine olmuþ. Burada kapatma kararý vermiþler, en aðýr para cezasýný vermiþler, ayrýca da savcýlýða suç duyurusunda bulunmuþlar. Daha sonra ilgili firma bunlarý giderdiðini ispat ederek, yeniden müracaat ettiðinde de tabii ki çalýþmasýna izin vermiþler." diye konuþtu.

Özhaseki, denetimlerin büyük çoðunluðunun 2022 ortasýndan itibaren baþladýðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Burada çevreye bir zarar veriliyor mu, verilmiyor mu? Nihayetinde oradaki madende üretim þartlarýndan dolayý tabii olarak bir tehlike oluþtuðu için bunun çevreye etkisi noktasýnda arkadaþlarýmýz ölçümler yapmaya da devam etmiþler. Þu ana kadar bizim raporlarýmýzda söylüyorum bu konuda tehlike oluþturacak bir þey olmadýðý hususunda da bilgiler var. Yýðýnýn ne kadar olduðu, kaç metre yükseklikte olduðu, bunlarýn ÇED raporlarýna nasýl yansýdýðý, sýnýrlarýn aþýlýp aþýlmadýðý bunlarýn hepsi hem idari hem adli hem de hukuki boyutlarýyla inceleniyor."

Bütün bakanlýklarýn kendi müfettiþlerini gönderip, kendi bakanlýklarý açýsýndan ilgili genel müdürlüklerin bir kusuru olup olmadýðýný incelediklerini dile getiren Özhaseki, "Bizim de baþ müfettiþlerimiz buradalar, ilgili birimlerimize düþen tarafta bir kusur var mý yok mu, biz de onu inceliyoruz. Varsa zaten gereðini yaparýz. Öbür taraftan da adli olarak da savcýlarýmýz burada serbestçe çalýþýyorlar. Nihayetinde kusur kimde niye böyle bir olay meydana geldi, bu da ortaya çýkacaktýr, diye düþünüyorum." þeklinde konuþtu.