Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Terör Suçlarý Soruþturma Bürosu'nca hazýrlanan iddianameye göre, FETÖ'nün 'altýn nesil' olarak nitelendirdiði isimlerden Cemil Ceylan ve Hüsrev Salmaner hakkýnda 2017'de soruþturma baþlatýldý. Ceylan ve Salmaner, 8 Ekim 2020'de Etimesgut'taki örgütün hücre evinde yakalandý. Ceylan ve Salmaner, örgütün gizli haberleþme programý ByLock kullanmadýklarýný ileri sürdü. Ýddianamede yer verilen ByLock tespit tutanaðýna göre ise birinci sýnýf eski emniyet müdürleri Ceylan ve Salmaner'in, uzun süre bu programý kullandýklarý, hatta kullanýcý adý ve þifre için kendi isim, soyadlarý ile memleketlerinin plaka kodu, iþe baþlangýç tarihi ve görev yerlerinin adlarýný tercih ettikleri belirtildi.
Ýddianameye göre, sanýk Ceylan, 26 Aðustos 2014'te aktifleþtirdiði ByLock hesabýný 22 Mayýs 2015'e kadar kullandý. Kullanýcý adýný, memleketi Afyonkarahisar ve plaka kodundan esinlenerek 'Karahisar03' olarak belirleyen Ceylan, o tarihte ikamet ettiði Ankara'nýn Ýncek semtinin ismini kullanarak 'Ýncek2014' þifresini oluþturdu. Ceylan'ýn, baþka ByLock kullanýcýlar tarafýndan 'Cyln', 'Cemil', 'Cemilcyyln', 'Cemilamcam' þeklinde kaydedildiði belirlendi. Ýddianamede, "Bylock programýndaki irtibat listelerindeki kiþilerin nerdeyse tamamýnýn kendi ifadesinde de belirttiði gibi tanýdýðý yakýn veya çalýþma arkadaþlarý ile emniyet personeli olduðu görülmüþ, bu haliyle þüphelinin ByLcok programýný kullandýðý deðerlendirilmiþtir" denildi.
Ceylan'ýn ByLock yazýþma grubunda, FETÖ'den hakkýnda iþlem yapýlan eski emniyet müdürleri Cihangir Çelik, Lokman Kýrcýlý, Halit Turgut Yýldýz, Kadir Ay, Ertan Yavaþ, Selçuk Kýzýlay, Ýsmail Baþ, Çetin Çelik ve Fazlý Öcal'ýn yer aldýðý, Ceylan'ýn ayrýca örgütü tepe yöneticilerinden Osman Karakuþ, Osman Hilmi Özdil ve Tuncay Delibaþý ile irtibat kurduðu da tespit edildi. Ýddianamede, "Þüphelinin, Facebook massenger görüþmelerinin ekran görüntüleri alýnmýþ, bu görüþmelerde, yurt dýþýyla ilgili konuþmalar ve Mrakc Cey isimli kiþiyle ise FETÖ yargýlamasý sürecinde baþvurulacak bilgilerle ilgili yazýþmalar yapýldýðý görülmüþtür. Yine cep telefonunda, Fetullah Gülen kastedilerek 'büyüðümüzden notlar' adý altýnda örgütsel motivasyon saðlayan yazýþmalarýn bulunduðu belgenin olduðu görülmüþtür" ifadeleri kullanýldý.
Ýddianameye göre, diðer sanýk Hüsrev Salmaner de '119021' ve '122730' ÝD numaralý iki ByLock hesabý kullandý. 'Sportage' ve 'husrev87' kullanýcý adlarýný tercih eden Salmaner, yine isminin baþ harfi ve iþe giriþ yýlý olan 1987'den yararlanarak 'h878787@' þifresini oluþturdu. Ýddianamede ifadesine yer verilen Salmaner, "Hiçbir zaman ByLock kullanmadým. Kullanýcý adý bana ait deðildir. Programý kullanmýþ olsam karýþýk bir þifre kullanýrdým. Eðer güvenli bir program olduðunu düþünsem bir sürü irtibatým olurdu. O zaman bu þifrelerin mantýðý olabilirdi. Ancak bu kadar basit þifrelere raðmen çok az irtibatlý kiþi olmasýný ben de anlamýyorum. Muhtemelen ismim her yerde geçmesi nedeniyle teknolojiden faydalanan birilerinin yapmýþ olduðunu düþünüyorum" savunmasýný yaptý.
Eski emniyet müdürlerinin, 'silahlý terör örgütüne üye olmak' suçunu iþlediklerinin sabit olduðu belirtilerek, 7 yýl 6 aydan 15'er yýla kadar hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi. Sanýklar, Ankara 13'üncü Aðýr Ceza Mahkemesi'nde yargýlanacak.
Cemil Ceylan, Kilis ve Edirne Ýl Emniyet Müdürlüðü yaptýktan sonra Emniyet Genel Müdürlüðü Strateji Geliþtirme Daire Baþkanlýðý'na atandý. Hüsrev Salmaner de 2011-2014 yýllarý arasýnda Artvin Ýl Emniyet Müdürü olarak görev yaptý. Ýki sanýk, 2015'te çýkarýlan KHK ile resen emekli edilen bin 776 emniyet müdürü arasýnda yer aldý. 15 Temmuz darbe giriþiminden sonra Ceylan ve Salmaner'in rütbeleri geri alýndý. FETÖ'nün emniyet mahrem yapýlanmasýna yönelik soruþturmada ele geçirilen dijital belgelerde, Ceylan ve Salmaner'in 'A5' olarak kodlandýklarý, bunun da örgüte sadakat ve baðlýlýðý en üst seviyede olan kiþiler için kullanýldýðý ortaya çýkmýþtý.