Saffon-A firmasý tarafýndan Tepebaþý ilçesine baðlý Yukarý Söðütönü Mahallesi'nde düzenlenen festivalde konuþan Eskiþehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskiþehir'in safran üretiminde önde gelen illerden olduðunu vurguladý.
Küresel iklim deðiþikliðinin Türkiye'de de kýsýtlamalar oluþturduðuna dikkati çeken Aksoy, özellikle su tüketiminin az olmasý nedeniyle safranýn ilerleyen süreçte daha çok tercih edilen tarýmsal üretim çeþidi olacaðýný anlattý.
Aksoy, Konya Ovasý'ndaki obruklarýn Eskiþehir'in Sivrihisar ilçesinde de görülmeye baþlandýðýný anýmsatan Aksoy, þöyle devam etti:
"Bu bakýmdan tarýmsal üretim anlamýnda da suya az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmemiz oldukça önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakýmýndan hem de dekar baþýna elde edilen gelir bakýmýndan da oldukça cazip olduðunu görüyoruz. Burada birçok yatýrýmcý bir araya gelerek bu iþ birliðini ortaya koydu. Bu da oldukça kýymetli çünkü biz bir araya gelme ve ortak hareket etme noktasýnda eksiklikleri olan toplumlardan biriyiz. Bu yönü de oldukça takdir edilen güzel bir çalýþma. Temennimiz bu tür birlikteliklerin daha yaygýnlaþmasý, geliþmesi ve daha iyi bir noktaya taþýnmasý. Özellikle yönetim kurulundaki arkadaþlarýmýz da ifade etti yeter ki üretelim, ihracatta hiçbir sorun yok. Ýç piyasada ihtiyaç duyulan noktalarda talebi karþýlamakta zorlanmalar var. Bu bakýmdan bu baþlangýç belki bu festivalimiz bu hasat günümüz bizler için de bundan sonraki yatýrýmlara da fýrsat yaratacak bir çalýþma olacaktýr."
- MISIRA GÖRE DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR
Ýl Tarým ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüþ de safran bitkisinin Anadolu'da geçmiþten beri var olduðunu belirterek, Eskiþehir Geçit Kuþaðý Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü'nde tarýmsal testlerin yapýldýðýný söyledi.
Safranýn birçok iþlevinin olduðunu anlatan Gümüþ, þunlarý kaydetti:
"Safranýn yalnýzca çiçeklerinin içerisindeki diþi organlarý, kýrmýzý renkli olanlarý, pahalý olmakla kalmýyor, yapraklarý yine reçel olarak tüketilebiliyor ve ayný zamanda yumru üretimiyle, soðan üretimiyle de safran tarlasýndan bizim kuruda asla elde edebileceðimiz bir gelir seviyesinde çiftçilerimiz gelir elde edebilecek bir seviyeye geliyor. Þu an Eskiþehir Ovasý'nda çok büyük bir þekilde mýsýr ekimi var ve çok su tüketiyor. Bunun yerine daha az su tüketen safranýmýzý uzun yýllar tarlamýzda kalacak þekilde ekebiliriz. Üretim ve karlýlýk anlamýnda dekara 5-10 bin lira mýsýrdan kazanmak yerine ayný tarladan 60-80 bin lira safrandan kazanmak su kýsýtýmýzýn olduðu bugünlerde çok daha önemli hale geliyor."
Saffon-A Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy da dünyada safran pazarýnýn oldukça geniþ yer kapladýðýný belirterek, mevcut iklimin üretim yapmak için çok uygun olduðunu vurguladý.
Yaptýklarý giriþimin henüz okyanusta bir damla olduðunu ifade eden Temizsoy, "Sadece yurt içinden hasat sonrasýnda 200 kilogram sipariþimiz var. Yani bu projeyi hep birlikte daha da bilinirliðini artýrarak büyütmek istiyoruz." dedi.
Konuþmalarýn ardýndan Vali Aksoy ve protokol üyeleri, tarlada üreticilerle bir araya gelerek safran hasadýna katýldý.