Fahiþ fiyat ve stokçuluk cezalarýnýn artýrýlmasýna yönelik kanun TBMM'de
ABONE OL

Bölüm üzerinde söz alan AK Parti Kýrþehir Milletvekili Necmettin Erkan, ekonomik hayatta yaþanan deðiþim ve dönüþümün birtakým konularda yeni hukuki düzenlemeleri zaruri hale getirdiðini, bu konuda da Meclise önemli görevler düþtüðünü söyledi.

Gýda ve barýnma gibi temel ihtiyaçlar konusunda yaþanan fahiþ fiyat artýþlarýnýn ve stokçuluk giriþimlerinin piyasa dengesine zarar vererek vatandaþlarýn maðduriyet yaþamasýna sebep olduðunu belirten Erkan, "Teklifle maðduriyetlerin giderilmesi amacýyla idari para cezalarýnýn artýrýlmasýný ve idari yaptýrýmlarýn kapsamýnýn geniþletilmesini planladýk." dedi.

Tüm idari yaptýrýmlara raðmen piyasalarda arz talep dengesizliðine neden olan faaliyetlere ýsrarla devam eden stokçulara karþý daha farklý bir yaptýrým uygulama zorunluluðunun doðduðunu ifade eden Erkan, "Bu bakýmdan teklifte, bir takvim yýlý içinde en az 3 defa stokçuluk yaptýðý tespit edilen üretici, tedarikçi ve perakende iþletmelerine 6 güne kadar kapatma cezasý verilmesi öngörülmektedir. Kapatma tedbirlerinin süresinin belirlenmesinde ticari hayatýn genel akýþýnýn korunmasý ve yaptýrýmlarýn ölçülmesi hususlarý dikkate alýnmýþtýr." diye konuþtu.

Necmettin Erkan, teklifin yasalaþmasýyla, þirketlerin kurumsallaþmasý sürecinin hýzlanmasýný ve uygulamada yaþanan çeþitli sorunlarýn çözüme kavuþmasýný beklediklerini söyledi.

MHP Yozgat Milletvekili Ýbrahim Ethem Sedef, yapýlan düzenlemenin iþleyiþi kolaylaþtýracaðýný, esnafý ve tüketicileri korumaya yönelik önemli deðiþiklikleri hayata geçireceðini vurguladý.

Son dönemde stokçuluðun Türkiye'de ve dünya genelinde ciddi bir sorun haline geldiðini aktaran Sedef, þunlarý kaydetti:

"Bu sorun, tüketicilerin temel ihtiyaçlarýný karþýlamakta zorlanmasýna, fiyatlarýn gereksiz yere yükselmesine neden olmaktadýr. Stokçuluk, mal veya hizmetlerin talep artýþý beklentisiyle depolanmasý ve daha sonra yüksek fiyatlarla satýlmasý anlamýna gelmektedir. Bu durumda tüketicilerin ihtiyaç duyduðu ürünlere eriþimi kýsýtlanýrken fiyatlar da fahiþ seviyelere çýkmaktadýr. Özellikle, salgýn ve doðal afetler gibi olaðanüstü durumlarda stokçuluk daha da yaygýn hale gelmektedir. Görüþtüðümüz bu düzenlemeyle stokçuluðun engellenmesi için etkili bir denetim mekanizmasý oluþturulmaya çalýþýlmaktadýr."

Teklifin tümü ile birinci bölümü üzerindeki görüþmelerin tamamlanmasýnýn ardýndan maddeler üzerinde bulunan önergelerin görüþmelerine geçildi.