Fatih Portakal'a Bankacýlýk Kanunu'nu ihlalden 3 yýla kadar hapis istemiyle dava
ABONE OL

Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun suç duyurusu üzerine Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Kaçakcýlýk ve Ekonomik Suçlar Soruþturma Bürosu tarafýndan, FOX TV Haber Sunucusu Fatih Portakal hakkýnda baþlatýlan soruþturma tamamlandý. Baþsavcýlýk, Portakal hakkýnda Bankacýlýk Kanunu'nun 74'üncü maddesini ihlal ettiði gerekçesiyle bir yýldan üç yýla kadar hapis cezasý istemiyle dava açtý. Ýddianamede Portakal'ýn 6 Nisan tarihinde sosyal medya hesabýndan paylaþtýðý mesajýnda Tekalifi Milliye'yi hatýrlatarak, "Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef" ifadesiyle, Bankacýlýk Kanunu'nun 74'ncü maddesini ihlal ettiði belirtildi. Baþsavcýlýk, Portakal'ýn sosyal medya paylaþýmýnýn, bankalarda mevduatý veya tasarrufu bulunan mudilerin paralarýnýn devlet tarafýndan korona virüs salgýný bahane edilerek istenebileceðine, salgýn sonrasý ise geri ödenebileceðine yönelik algý ve kanaat oluþturmaya yönelik olduðu deðerlendirilmesi yaptý. Soruþturma kapsamýnda Portakal'ýn þikayete konu twitter linkine Ýstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliði'nin 8 Nisan tarihinde eriþimin engellenmesi kararý verildiði de iddianamede belirtildi.

"DEVLETÝN MUDÝLERDEN PARA ÝSTEYECEÐÝ ALGISI OLUÞTURDU"

Baþsavcýlýk iddianamede Fatih Portakal'ýn suç duyurusuna konu paylaþýmýný Türkiye'nin Dünya Saðlýk Örgütü tarafýndan pandemi ilan edilen Kovid-19 ile yaptýðý mücadele ortamý içinde yaptýðýna dikkat çekilerek "Bankacýlýk Kanunu 74'ncü madde gerekçesi ve ülkemizin Kovid-19 ile yaptýðý mücadele ortamý dikkate alýndýðýnda, þüphelinin yaptýðý paylaþýmýn bankalarda mevduatý ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarýný devlet tarafýndan korona virüs salgýný bahane edilerek istenebileceðine, salgýn sonrasý ise geri ödenebileceðine yönelik algý ve kanaat oluþturmaya yönelik olduðu kanaatine varýlmýþtýr" denildi.

"ÝTÝBARIN KORUNMASI" MADDESÝNÝ ÝHLAL ETTÝ

Ýddianamede 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanunu'nun "Ýtibarýn Korunmasý" baþlýklý 74'üncü maddesinin "Basýn Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet kablolu yayýn veya elektronik bilgi iletiþim araçlarý ve benzeri yayýn araçlarýndan biri aracýlýðýyla bir bankanýn itibarýný kýrabilecek veya þöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asýlsýz haber yayýlamaz" þeklinde olduðu hatýrlatýldý. Bu hükmün ihlalinin ise ayný Kanunun 158'inci maddesinde þu þekilde düzenlendiði belirtildi; "Bu Kanunun 74'üncü maddesine aykýrý davrananlar bir yýldan üç yýla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezasý ile cezalandýrýlýr. Fiil sonucu özel veya kamusal bir zarar doðarsa verilebilecek ceza altýda bir oranýnda artýrýlarak hükmolunur"

SEKTÖRE DE GENEL EKONOMÝYE DE ZARAR VERÝR

Ýddianamede Bankacýlýk Kanunu 74'üncü maddesiyle kanun koyucunun bankacýlýk sektörünün itibarýný ve güvenilirliðini korumayý ve müþteki BDDK'nýn itibarýný sarsacak þekilde haber yapýlmasýný engellemeyi amaçladýðý belirtildi. Kanun maddesinin gerekçesi de iddianamede yer aldý. Madde gerekçesi þöyle: "Bankalarýn faaliyetleri güvene dayandýðýndan bankalar hakkýnda yapýlacak haberlerde gerekli hassasiyetin gösterilmesi beklenir. Bankalar hakkýndaki itibarý zedeleyici haberler, bu kuruluþlarda fon çekiliþine veya bu kuruluþlarýn daha kötü þartlarda fon temin etmelerine sebep olmak suretiyle malî durumlarýnýn bozulmasýna ve hatta kuruluþun sektördeki yerine baðlý olarak sektöre ve genel ekonomiye sirayet edebilecek zararlarýn meydana gelmesine neden olabilecektir. Bu tür haber yapacaklarýn caydýrýlabilmesi amacýyla 5187 sayýlý Basýn Kanunu'nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayýn veya elektronik bilgi iletiþim araçlarý ve benzeri yayýn araçlarýndan biri vasýtasýyla, bir banka hakkýnda asýlsýz veya bu kuruluþlarýn itibarýný kýrabilecek, güvenilirliðini sarsabilecek, þöhretine veya servetine zarar verebilecek nitelikte bir haberin yayýlmasý yasaklanmýþtýr. Ayrýca, Kurul ile Kurumun bankacýlýk sektörünün gözetim ve denetiminden sorumlu olduðu dikkate alýnarak Kurul ve Kurumun itibarýný sarsacak nitelikte haberler yapmak suretiyle bankacýlýk sektörünün bütünü hakkýnda olumsuz bir kanaat oluþmasýnýn engellenmesi gerekmektedir. Bu nedenle maddede, Kurul ve Kurumun itibarýný zedeleyebilecek asýlsýz haberlerin yapýlmasýnýn önüne geçilmesi amaçlanmýþtýr"

Ýddianamede Portakal'ýn yazýlý savunmasýna da yer verildi. Portakal'ýn ifadesinde "Paylaþýmým tamamen ironi niteliðindedir" dediði kaydedildi.