Felaket böyle büyüdü! ''3 fayýn birbirini tetiklemesini beklemiyorduk''
ABONE OL

BÝLÝM insanlarý, "Asrýn felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraþ merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardýndan uyarýda bulundu. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliði Öðretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoðlu, en çok hasarýn, Kahramanmaraþ Pazarcýk, Gaziantep Nurdaðý, Ýslahiye, Hatay Hassa, Kýrýkhan, Ýskenderun ve Antakya'da görüldüðünü bildirdi.

Gökçeoðlu, "Buradaki hasarlarýn çoðunluðu zemin ve kötü yapýlaþma. Yani sývýlaþma, yanal yayýlma, yapýnýn zemine uygun dizayn edilmemesinden kaynaklýdýr. Hatay Hassa, Gaziantep'in Ýslahiye ve Nurdaðý ilçelerinin tamamý fay üzerine oturuyor, bu ilçeleri fay kesiyor. Fayýn kestiði bölgelerde ayakta duran tek bir yapý yok. Ýyi yapýlmýþ, kötü yapýlmýþ, bina yüksekmiþ, alçakmýþ, tek katlýymýþ, bütün yapýlarý fay parçalamýþ. Fay konusunda bir yasaya ihtiyacýmýz var. Fayýn üzerine yapýlaþmayý engellemeliyiz. Bu bölgede sývýlaþmaya uygun bir zemin var. Sahadaki incelemelerde, Amik Ovasýnýn Hatay'a doðru olan bölümünde ve Ýskenderun kýyýlarýnda sývýlaþmayý gördük. Ýstediðiniz kadar kuvvetli olsun yapý, sývýlaþan yapý üzerinde eviniz varsa ya yýkýlýr ya da aðýr hasar alýr" dedi.

YERLEÞÝM YERLERÝ DOÐRU SEÇÝLMELÝ

Her deprem olduðunda yer bilimcilere depremin beklenip beklenmediðinin sorulduðunu ifade eden Gökçeoðlu, "(Evet bekliyorduk) derler. Bana sorsaydýnýz her an Pazarcýk fayýnýn kýrýlacaðýný bekliyorduk, 7,3'ün üzerinde deprem olacaðýný biliyorduk. Ama Pazarcýk kýrýlýnca beraberinde Amanos'u da kýracaðýný, 9 saat sonra gidip Sürgü fayýný da kýracaðýný bekliyor muydum, asla beklemiyordum. Bunu söyleyen yalan söyler. 3 fayýn birbirini tetikleyeceðini beklemiyorduk. 40 yýldýr bu alanda çok çalýþtým. Böyle bir þeyi hiç düþünmedik. Son derece sýra dýþý ve ciddi" diye konuþtu.

BÝR AY BOYUNCA EVLERE GÝRMEYÝN

ESKÝÞEHÝR Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliði Bölümü Öðretim Görevlisi Prof. Dr. Volkan Karabacak, "Bu depremin artçýlarý da kendisi gibi büyük olacak. 7,7 büyüklüðündeki depremin artçýsý da kendisinden bir eksik yani 6,5'a kadar çýkabilecek nitelikte olduðu için evler zayýfl adýðýnda bunlar tehlike yaratabilir. Þu anda en azýndan bir ay boyunca evlere girmemekte fayda var. Yapýlan kontrollerde hangisinin hasarlý yada hafif hasarlý olduðu belirlenecek. Bunlar yapýldýðý sürece insanlarýn evlerinden uzak durmasýnda fayda var" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise "Belirli bir süreye kadar hasarlý evlere girmeyeceðiz. Bunlarý da AFAD ekipleri yeri geldiðinde söyleyecektir" dedi.