Fen fakülteleri boş kaldı
ABONE OL
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın önerisi doğrultusunda bazı üniversitelerde formasyon eğitiminin kaldırılması ve mezunların öğretmen olma imkanlarının ellerinden alınması nedeniyle Fen Edebiyat fakültelerinin Matematik bölümleri boş kaldı. Ülke genelindeki farklı üniversitelere bağlı 15 Fen Edebiyat Fakültesi için YÖK tarafından açıklanan toplam 855 kontenjan için sadece 44 öğrenci kayıt yaptırdı.


Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK bünyesinde yer alan 'Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu' tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, bazı üniversitelerde verilen 'Pedagojik formasyon' programları, 2012-13 öğretim yılında kayıt yaptıracak öğrenciler için kaldırıldı. Okuyan ve mezunların hakkı saklı kalmak şartı ile üniversiteye yeni girecek ve fen edebiyat fakültelerini tercih edecek öğrencilerin, 'Öğretmen olurum' hayalinin ortadan kalkmasının yansıması, fen edebiyat fakültelerinin ilgili bölümlerinin boş kalmasıyla oldu.


Bozok Üniversitesi Rektörlüğü, bazı basın organlarında formasyon eğitiminin sadece kendi üniversitelerinde kaldırıldığı, bu nedenle Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'ne 3 öğrencinin kayıt yaptırdığı yönündeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.


Yapılan açıklamada, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümünün temel amacının, Türkiye'de Matematikçi gereksinimine yanıt verebilmek, bu bilim dahılının diğer bilimlere tekniğe uygulamalarını ortaya koymak, kişilerde matematik düşüncesini yerleştirmek ve ülkenin teknoloji alanında gerekli atılımları yapabilmesi için temel bilimlerdeki gelişmeye katkıda bulunmak olduğu vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:


"Ülkemiz genelindeki üniversitelerde de yaşanan formasyonla ilgili sıkıntılardan dolayı Fen Edebiyat Fakültesi'nin Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik bölümlerinin tercih yapacak öğrenciler tarafından fazla rağbet görmediği herkesin bildiği bir gerçektir. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümü için belirlenen 62 kontenjana karşılık 3 öğrenci bu bölümü kayıt yaptırmıştır. Diğer üniversitelerde de durum benzerlik göstermektedir. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne 67 kontenjana karşılık 5, Bartın Üniversitesi'ne 57 kontenjana karşılık 3, Bingöl Üniversitesi'ne 57 kontenjana karşılık 1, Bitlis Eren Üniversitesi'ne 47 kontenjana karşılık 1, Çankırı Karatekin Üniversitesi'ne 62 kontenjana karşılık 1, Erzincan Üniversitesi'ne 62 kontenjana karşılık 4, Hitit Üniversitesi'ne 47 kontenjana karşılık 2, Kafkas Üniversitesi'ne 77 kontenjana karşılık 1, Kastamonu Üniversitesi'ne 47 kontenjana karşılık 5, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ne 47 kontenjana karşılık 1, Muş Alparslan Üniversitesi'ne 52 kontenjana karşılık 4i, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'ne 47 kontenjana karşılık 2, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne 72 kontenjana karşılık 6, Sinop Üniversitesi'ne 52 kontenjana karşılık 5 öğrenci. kayıt yaptırmıştır."