Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca FETÖ'nün eylemlerine iliþkin açýlan birçok davada 1 numaralý sanýk olan elebaþý Fetullah Gülen'in dosyalarý, firari olmasý nedeniyle ayrýldý. Mahkemeler diðer sanýklar hakkýnda hüküm verirken, ABD'de yaþayan Gülen'in yargýlanmasýna devam edilebilmesi için Türkiye'ye getirilmesi bekleniyordu.
AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, FETÖ mensubu dönemin özel görevli savcýlarý tarafýndan 7 Þubat 2012'de o dönem MÝT Müsteþarý Hakan Fidan'ýn da aralarýnda bulunduðu bazý kamu görevlilerinin ifadeye çaðýrýlmasý, örgütün Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karþý açýktan giriþtiði ilk operasyon olarak tanýmlandý.
FETÖ'nün 7 Þubat MÝT kumpasýna iliþkin iddianamede, örgütün Türkiye Cumhuriyeti'nin "çözüm süreci"nde yürüttüðü politikalardan dolayý MÝT'i, terör örgütü PKK ile iliþki içindeymiþ gibi göstermeye çalýþtýðý kaydedildi.
MÝT kumpasýna iliþkin örgüt elebaþý Fetullah Gülen ile örgüt mensubu polisler, hakim ve savcýlar yargýlandý. Davanýn 1 numaralý sanýðý Fetullah Gülen'in dosyasý firari olmasý nedeniyle ayrýlýrken, diðer sanýklar hakkýnda hüküm verildi.
Gülen hakkýnda tutuklamaya yönelik ilk yakalama kararý, Ýstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliðince 14 Aralýk 2014'te verildi.
Bu karar, 2009 yýlýnda "Tahþiyeciler"e yapýlan operasyonun FETÖ'nün kurgusu ve kumpasý olduðu iddiasý üzerine yürütülen soruþturma kapsamýnda çýkarýldý.
Baþsavcýlýðýn talebini deðerlendiren hakimlik, Gülen hakkýnda "terör örgütü kurma veya yönetme", "cebir, tehdit veya hile kullanarak kiþiyi hürriyetinden yoksun kýlma" ile "iftira" suçlarýndan gýyaben tutuklamaya yönelik yakalama kararýnýn çýkarýlmasýna karar verdi.
Bu soruþturma sonucunda Ýstanbul 14. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde açýlan davada Gülen'in 19 yýldan 34 yýla hapsi istendi ancak firari olduðu için dosyasý ayrýldý.
Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, 17 Aralýk ve 25 Aralýk 2013'te emniyet ve yargýdaki FETÖ mensuplarýnýn darbe giriþimine iliþkin de davalar açtý.
Emniyetteki FETÖ mensuplarýna yönelik 22 Temmuz 2014'de baþlayan operasyonlarda çok sayýda emniyet müdürü ve polis gözaltýna alýndý.
Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýsý olan Ýrfan Fidan, 17 Aralýk kumpasýna iliþkin 621 sayfalýk iddianame hazýrlayarak, Ýstanbul 14. Aðýr Ceza Mahkemesine gönderdi.
Birçok FETÖ iddianamesinde olduðu gibi bu davanýn da 1 numaralý sanýðý FETÖ elebaþý Fethullah Gülen oldu. Gülen ile eski emniyet müdürlerinin de aralarýnda olduðu sanýklar, "silahlý terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldýrmaya veya görevini yapmasýný engellemeye teþebbüs etme" ve "hukuka aykýrý olarak kiþisel verileri kaydetmek, gizliliðin ihlali" suçlarýndan yargýlandý.
25 Aralýk kumpas soruþturmasýna iliþkin de Gülen'in yine bir numaralý sanýk olduðu 71 sanýk hakkýnda hazýrlanan iddianamede, FETÖ için "Kökü dýþarýda, devletin kýlcallarýna kadar sýzmýþ, devlete kastetmiþ bir ihanet örgütüdür." ifadesi dikkati çekti.
Bu davada Gülen'in ayrýlan dosyasý ise Ýstanbul 13. Aðýr Ceza Mahkemesinde bulunuyor.
Ýstanbul, Tekirdað ve Edirne emniyet müdürlükleri bünyesinde bulunan istihbarat þube müdürlüklerinde FETÖ'nün "casusluk ve yasa dýþý dinleme" yapmasýna iliþkin soruþturmada da Fethullah Gülen ile aralarýnda eski emniyet müdürlerinin bulunduðu 143 polis "sanýk" olarak yer aldý.
FETÖ'nün "Selam Tevhid" soruþturmasýnda kumpas kurduðu iddiasýna yönelik firari sanýklar Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin de yer aldýðý 90 sanýðýn yargýlandýðý dava 16 Aralýk 2020'de karara baðlandý. Bu davada da Gülen'in yargýlanmasýna devam edilebilmesi için yakalanmasý beklenirken, diðer sanýklar hakkýnda hükümler verildi.
"Futbolda þike" soruþturmasýnda FETÖ'nün "kumpas" kurduðu iddiasýyla açýlan davada da örgütün elebaþý Gülen, 1 numaralý sanýk olarak yer aldý.
Bu davada Gülen'in, "kiþiler arasýndaki aleni olmayan konuþmalarý kayýt etmek, özel hayata iliþkin görüntü ve sesleri ifþa etmek", "kiþiyi hürriyetinden yoksun kýlma", "haberleþmenin gizliliðini ihlal etmek", "özel hayatýn gizliliðini ihlal etmek", "resmi belgede sahtecilik", "iftira", "iftira nedeniyle maðdurun gözaltýna alýnmasýna veya tutuklanmasýna neden olma" ve "silahlý terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarýndan 35 yýldan 85 yýla kadar hapsi istendi.
FETÖ'nün kriptolu haberleþme programý "ByLock" kullandýklarý tespit edilen Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalýþaný 26 þüpheli hakkýnda hazýrlanan iddianamede, Gülen 1 numaralý firari sanýk olarak yer aldý.
Ýddianamede, Gülen'in talimatýyla örgüt mensuplarýnýn kripto haberleþme programýný kullanmaya baþladýklarý kaydedildi.
FETÖ'nün iþ dünyasý yapýlanmasýna yönelik elebaþý Fetullah Gülen ile kapatýlan TUSKON'un baþkaný Rýzanur Meral ve genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay'ýn da aralarýnda bulunduðu 35 kiþi hakkýnda dava açýldý.
Firari sanýk Fetullah Gülen ile diðer sanýklar hakkýnda "anayasal düzeni ortadan kaldýrmaya teþebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldýrmaya teþebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldýrmaya teþebbüs" suçlarýndan üçer kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet, "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlarýndan ayrý ayrý 15 yýldan 22,5 yýla kadar, "örgüt suçu kapsamýnda özel belgede sahtecilik" suçundan da ayrý ayrý 1 yýldan 3 yýla kadar hapis cezasý istendi.
Gazeteci Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de genel yayýn yönetmeni olduðu Þiþli'deki Agos gazetesinin önünde öldürülmesinde FETÖ baðlantýsýný ortaya çýkaran en kapsamlý soruþturmasý 24 Nisan 2017'de tamamlandý.
Savcýlýðýn iddianamesinde, FETÖ elebaþý Gülen ve örgüt üyeleri ile dönemin jandarma görevlileri ve gazetecilerin de aralarýnda bulunduðu 8'i firari 51 þüpheli yer aldý.
Aralarýnda iþ adamlarý, milletvekilleri ve gazetecilerin bulunduðu 59 kiþiyi FETÖ'nün yasa dýþý dinlemesine iliþkin yürütülen soruþturma sonucu 45 sanýk hakkýnda dava açýldý. Davanýn 1 numaralý sanýðý Fetullah Gülen'in çok sayýda suçtan hapisle cezalandýrýlmasý istendi.
Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacaðýnýn duyulmasýnýn ardýndan 31 Mayýs 2011'de Kýrklareli'nde kaçýrýlan, 18 Haziran 2011'de de Düzce Akçakoca açýklarýnda cesedi bulunan gazeteci Haydar Meriç'in ölümüne iliþkin de soruþturma yürüttü. Gülen, bu soruþturmanýn firari þüphelisiydi.
Kapatýlan dönemin özel görevli Ýstanbul 13. Aðýr Ceza Mahkemesince Silivri Cezaevi'nde görülen Ergenekon davasýnda, eski Genelkurmay Baþkaný emekli Orgeneral Ýlker Baþbuð'un da aralarýnda olduðu birçok kiþiye kumpas kurulduðu iddiasýna iliþkin de soruþturma açýldý.
FETÖ elebaþý Gülen hakkýnda, Ergenekon kumpasýna iliþkin Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca yürütülen soruþturma devam ediyor.
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki askeri darbe giriþimine iliþkin Ýstanbul'da açýlan ana darbe davasý 17 Nisan 2018'de karara baðlandý.
Ýstanbul 14. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde görülen bu davada da Gülen'in dosyasý, firari olmasý nedeniyle ayrýldý, diðer sanýklar hakkýnda hükümler verildi.