FETÖ'cü firari Adil Öksüz'e yardým eden sanýk Cihat Yýldýz hakim karþýsýnda
ABONE OL

Fetullahçý Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) yapýlanmasýnýn en üst düzey sivil sorumlusu olan firari Adil Öksüz'ün yurt dýþýna kaçmasýný saðladýðý iddiasýyla tutuklanan Cihat Yýldýz'ýn yargýlanmasýna baþlandý. Ýstanbul 36. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde görülen duruþmaya tutuklu sanýk Cihat Yýldýz Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi (SEGBÝS) aracýlýðýyla baðlandý.

Savunma yapmadý

Duruþmada söz alan sanýk Yýldýz, kimliði olmadýðý için vekalet veremediðini ve avukatý olmadýðý için de savunma yapamayacaðýný ifade etti.

'KENDÝSÝNE 'FETÖ ARTIKLARI BANA ÝÞKENCE YAPTI' DEYÝNCE BANA TEPKÝ VERMÝÞTÝ'

Tanýk olarak ifade veren H.D., sanýða bir keresinde Amasya adliyesinde çalýþtýðý dönem bir Savcý odasýnda çay verdiðini ve sanýðý buradan tanýdýðýný belirterek, 'Ben kendisine 'FETÖ artýklarý bana iþkence yaptý' deyince bana tepki vermiþti Savcý yanýndayken. Savcý da azarlamýþtý beni. O Savcý sanýk Yýldýz'a 'Oðuz abi' diyordu. Benim kendisiyle herhangi bir tanýþýklýðým yoktu. Kendisiyle ilgili haberler çýkýyordu, oradan tanýdým. Bu mahkemede yargýlandýðýný da gazeteden öðrendim, bu yüzden dilekçe yazýp tanýk olarak dinlenmek istedim' þeklinde konuþtu.

Tanýk beyanýna karþý savunma yapan sanýk Yýldýz, o tarihlerde hakkýnda yakalama kararýnýn bulunduðunu, Amasya Adliyesi'ne veya Amasya Cezaevine gitmesinin mümkün olmadýðýný belirtti. Duruþmada görüþü sorulan Cumhuriyet Savcýsý, eksik hususlarýn giderilmesini talep etti.

SAVUNMASI ALINACAK

Ara kararýný açýklayan mahkeme, sanýk Cihat Yýldýz'ýn bir sonraki duruþmada savunmasýnýn alýnmasýna ve eksik hususlarýn giderilmesine hükmederek duruþmayý erteledi.

ÝDDÝANAMEDEN

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'nca hazýrlanan iddianamede, þüpheli Yýldýz'ýn Ýstanbul 36. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde bulunan dava dosyasýndan firari olduðu ve yakalandýðý esnada 'Mustafa Yýldýz' olarak kendini tanýttýðý anlatýldý.

Bank Asya hesabýnda 17-25 Aralýk darbe teþebbüsünden sonra 83 bin 736 lira artýþ olduðu belirtildi

Hazýrlanan iddianamede, þüpheli Yýldýz'ý Bank Asya'daki hesabýnda 17-25 Aralýk adlî darbe teþebbüsünden sonra 83 bin 736 lira artýþ olduðu, örgüte ait çeþitli kuruluþlarda kaydý bulunduðu, telefonunda örgüt mensuplarýnca kullanýlan kriptografik haberleþme sistemlerinden 'kakao' ve 'ByLock' tespit edildiði aktarýldý.

"Adil Öksüz'ü 2010-2011 yýllarýnda tefsir konusunda vermiþ olduðu sohbete katýlmýþ olmamdan tanýyorum'

Þüpheli Yýldýz'ýn Beylükdüzü Ýlçe Emniyet Müdürlüðü'ne baðlý ekipler tarafýndan 16 Aðustos'ta yapýlan rutin asayiþ uygulamasý esnasýnda yakalandýðýnýn aktarýldýðý iddianamede, þüphelinin Savcýlýkta verdiði ifadesine de yer verildi. Ýfadede þüpheli Yýldýz'ýn, 'FETÖ/PDY silahlý terör örgütü ile bir baðlantým yok. 15 Temmuz darbe giriþiminden sonra saðda solda takýldým. Kod ismim ya da bir lakabým olup olmadýðý konusunda cevap vermek istemiyorum. Bana emniyetten aradýklarýný söylemiþlerdi. Ben de bunun üzerine kendimi gizleme yoluna gittim. 15 Temmuz 2016 darbesinden sonraki süreçte Adil Öksüz'le görüþtüm ayný evde kaldýðým ve Namýk kod adlý Adil Öksüz'ün yurt dýþýna kaçýrýlmasý konusunda yardým ettiðim iddialarý kabul etmiyorum. Ben Adil Öksüz'ü 2010-2011 yýllarýnda tefsir konusunda vermiþ olduðu sohbete katýlmýþ olmamdan tanýyorum. Kendisiyle bunun dýþýnda herhangi bir organik baðým ve iletiþimim olmamýþtýr. Darbe günü ben zaten Bursa'ya gitmiþtim. O günün akþamý 8-9 gibi Ýstanbul'a evime döndüm. Darbenin olduðunu da Ankara'dan ismini vermek istemediðim beni arayan arkadaþýmdan öðrendim' dediði kaydedildi.

"Adil Öksüz'ün siyah bir valiz içerisinde bulunan þahsi eþyalarýný Bahadýr (Cihat Yýldýz) alarak önden çýktý'

Ýddianamede, FETÖ terör örgütünün sözde hava kuvvetleri yapýlanmasýnda askerlerden sorumlu sivil unsur olarak görev yapan, "AKSÝYON" isimli gizli tanýðýn 27 Mart 2018'de ifadesine de yer verildi. Gizli tanýk ifadesinde, 'Adil Öksüz'ün baþka bir yere götürülme planý yapýldýðýný anladým. Aðustos ayýnýn ikinci veya üçüncü günü Yýldýz, Adil Öksüz'ü evimden götürmek üzere geldi. Adil Öksüz'ün siyah bir valiz içerisinde bulunan þahsi eþyalarýný Bahadýr (Cihat Yýldýz) alarak önden çýktý. Ardýndan ben çýktým. Benden birkaç dakika sonra ise Adil Öksüz evden çýktý. Dýþarýya çýktýðýmýzda bizi iki ayrý araba bekliyordu. Öndeki araçta görsem teþhis edebileceðim, Zafer ismiyle hatýrladýðým bir þahýs þoför olarak bulunuyordu ayrýca o araca Bahadýr ve Adil Öksüz bindi. Bahadýr önde, Öksüz arkada tek oturuyordu. Öndeki araç, camlarý filmli bir araç idi. Arkadaki araca ise ben ve yine teþhis edebileceðim, Alper isimli, yapýlanmada görev alan þahýs bindik. Þoförlüðü Alper yapýyordu. Araçlar hareket ettikten sonra bizim bulunduðumuz araç öndeki aracýn önüne geçti. O þekilde seyre devam ettik' dediði kaydedildi.

28 YIL 6 AYA KADAR HAPÝS TALEBÝ

Hazýrlanan iddianamede þüpheli Cihat Yýldýz'ýn 'silahlý terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'baþkasýna ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanýlmasý' suçlarýndan 17 yýldan 28 yýl 6 aya kadar hapis cezasýna çarptýrýlmasý talep edildi.

  • Adil Öksüz
  • FETÖ
  • FETÖ cihat yýldýz