FETÖ'nün ''güncel finans yapýlanmasý''na yönelik operasyonun detaylarý ortaya çýktý
ABONE OL

Ankara Emniyet Müdürlüðü Terörle Mücadele ve Ýstihbarat þube müdürlüklerince, FETÖ'nün güncel finans yapýlanmasýnýn faaliyetlerinin tespit ve deþifresine yönelik özel bir ekip kuruldu.

Silahlý terör örgütü mensubu olup hüküm giyerek cezaevinde yatan kiþilerin aileleri ile terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak suçlarýndan iþlem görmüþ özel sektör çalýþanlarý ve kamu kurumlarýndan ihraç edilen kiþilerin örgütten kopmalarýný engellemek ve örgüt mensuplarýnýn faaliyetlerine devam etmelerini saðlamak amacýyla finans saðlayan zanlýlarýn tespiti için Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý koordinasyonunda yürütülen teknik ve fiziki takip çalýþmalar 15 ay sürdü.

Ankara merkezli olarak 6 ilde eþ zamanlý düzenlenen ve 15 Temmuz þehidi polis memuru Varol Tosun'un adý verilen operasyonda, haklarýnda gözaltý kararý verilen 47 þüpheliden 40'ý yakalanýrken, 7 firari þüphelinin yakalanmasý için çalýþmalarýn sürdüðü belirtildi.

Þüphelilere ait adreslerde yapýlan aramalarda 2 bin 750 market zincirlere ait alýþveriþ kartý, 2 tüfek, 2 ruhsatsýz tabanca, 155 mermi, 24 av fiþeði ile 494 bin 500 lira, 29 bin 903 dolar ve 5 bin 520 avro nakit para ele geçirildi.

- PARA DAÐITIMI ÖZEL KURYELER ÝLE YAPILDI

Operasyon kapsamýnda, Mali Suçlarý Araþtýrma Kurulundan (MASAK) temin edilen 40 bin satýr veri içinden 52 milyon liralýk para hareketini inceleyen uzman ekipler, terörizmin finansmaný kapsamýndaki para hareketlerini ayýklayýp delillendirirken, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumundan (BTK) temin edilen 1 milyon 700 bin satýr HTS verisinin incelenmesi sonucu da hedef þüphelilerin irtibatlarý, buluþmalarý ve örgütsel iliþkileri ortaya çýkarýldý. Özel ekip, finans saðlamak amacýyla nakit para, alýþveriþ kartlarý ve hediye çeklerinin daðýtýldýðý ve bu daðýtýmýn ülke genelinde yapýldýðý tespitinde bulundu.

Örgüt mensuplarýna ve yakýnlarýna nakit paranýn kuryeler vasýtasýyla daðýtýldýðýný belirleyen polis, kuryelerin terör örgütleri PKK ve DEAÞ'ýn kuryeleri gibi hareket ettiklerini ve teslimat yapanlarla alanlarýn birbirlerini tanýmadýklarýný tespit etti.

Dosya kapsamýnda üç ayrý para teslimatýný gizlilik içinde takip eden ekipler, þüphelilerin ayrýca yurt dýþýna kaçmayý planlayan örgüt mensuplarýna ve yakýnlarýna, kaçarken ihtiyaç duyabilecekleri tokluk ilacý gibi malzemeleri temin ettiklerini, aranan örgüt mensuplarýna yer temini saðladýklarýný belirledi.

Örgütün, güncel finans yapýlanmasýnda genellikle geçmiþte FETÖ içinde üst düzey veya mahrem alanda görev almýþ kiþileri tercih ettiði, örgüt mensuplarý ve ailelerine nakdi yardým ve alýþveriþ kartlarýný teslim eden þüpheliler arasýnda geçmiþ yýllarda örgütün TSK ve emniyet mahrem yapýlanmasýnda görev yapmýþ mahrem imam, doktor ve "ser doktor" gibi sözde yönetici seviyede bulunan kiþiler ile kamudan ihraç bürokratlarýn bulunduðu tespit edildi.

Örgütün tutuklu ve hükümlü olanlar ile tahliye olanlarýn yaný sýra kamu görevlerinden açýkta bulunanlar ve yakýnlarýna dair ödenek planlamasý yaptýðý, nakit para teslimlerinde kuryelerin ve finansör örgüt yöneticilerinin polis takibine karþý duyarlý olduklarý, örgüt mensuplarý hakkýndaki adli iþlemlerin takip edildiði özel ekibin çalýþmalarýyla deþifre edildi.

Terör örgütünün polis operasyonlarý sonrasý yönetici seviyede eleman temininde zorlandýðý için ikiz görevlendirmeler yaptýðý, daðýtým yoðunluðunun, tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile açýkta olan örgüt personeli ve "gaybubet" adý verilen hücre evlerinde saklananlarda yaþandýðý polisin operasyonuyla ortaya çýktý.

- ANKARA EMNÝYET MÜDÜRLÜÐÜNE YAPILAN SALDIRIDA ÞEHÝT OLDU

Operasyona adý verilen þehit polis memuru Varol Tosun, Ankara Emniyet Müdürlüðü TEM Þube Müdürlüðünde görevliyken 15 Temmuz darbe giriþiminde FETÖ mensuplarýnýn Ankara Emniyet Müdürlüðünü hedef alan saldýrýlarý sýrasýnda vurularak þehit edilmiþti.