Filistin için Beyazýt Meydaný'ndan Sultanahmet Meydaný'na yürüdüler
ABONE OL

Ýstanbul'un Fatih ilçesinde, Ýstanbul 2 No'lu Barosu avukatlarý, Gazze'de yaþanan katliam sebebiyle Filistin halkýna destek ve Ýsrail'e tepki için yürüyüþ düzenledi. Düzenlenen yürüyüþte Beyazýt Meydaný'nda toplanan avukatlar, Sultanahmet Meydaný'na kadar slogan atarak yürüdü. Sultanahmet Meydan'ýnda ise açýlan stantta konu ile ilgili destek için imza toplandý.

Yürüyüþ sonrasý konuþan Ýstanbul 2 No'lu Barosu Baþkaný Avukat Yasin Þamlý, "Gazze'de bebekler, çocuklar, kadýnlar katlediliyor. Bebeklerle birlikte insanlýk onuru katlediliyor. Ýnsanlýk vicdaný katlediliyor. Ýnsani deðerler katlediliyor. Ahlak katlediliyor. Hukuk katlediliyor. Gazze'de savaþ deðil; Barbarlýk var. Vahþet var. Soykýrým var. 7 Ekim'den bu yana 21 bini çocuk olmak üzere 38 bini aþkýn insan öldürüldü. Katledilenlerin yüzde 70'inden fazlasý kadýnlar ve çocuklardýr. Yüzde 50'sinden fazlasý ise maalesef sadece çocuklardýr. Filistin halkýný; çocuk ve kadýnlarla birlikte toptan yok etmeye yönelik bu soykýrým her gün biraz daha artarak devam etmektedir. Bundan daha vahimi ise bu soykýrým Filistin ile sýnýrlý kalmayacaktýr. Zira soykýrýmcýlar kendilerinden baþkasýný insan olarak görmediklerini hem söylemleri hem de eylemleri ile açýkça ortaya koymuþlardýr. Bu zihniyet yalnýz Filistinliler için deðil, bütün insanlýk için büyük bir tehlikedir. Tehdittir" dedi.

Gazze'de soykýrým yapýldýðýný belirten Þamlý, "Gazze'de Ýsrail'in yaptýðý vahþet her insaný sorumlu hale getirmektedir. Dünyanýn neresinde yaþarsa yaþasýn bu soykýrýmý duyan herkes soykýrýmýn durmasý için çaba göstermelidir.

Çünkü Gazze'de çocuklar, kadýnlar, siviller, masum insanlar kitle imha silahlarýyla katlediliyor. Pazar yerleri, mabetler, okullar, hastaneler, ambulanslar, mülteci kamplarý bombalanarak soykýrým yapýlýyor. Evlerinden çýkartýlarak göçe zorlanan savunmasýz insanlar bombalarla katlediliyor. Biz Ýstanbul 2 No'lu Barosu; tüm insanlýðýn vicdanýnýn sesi olarak, uluslararasý hukuk kurumlarýný harekete geçirmek için 2023 yýlýnýn aralýk ayýnda uluslararasý Ceza Mahkemesi ve Birleþmiþ Milletlere müracaat ettik. Soykýrýma iliþkin toplam 8 klasör delil ibraz ettik. Uluslararasý Ceza Mahkemesi Savcýlýðý, Ýsrailli 2 soykýrýmcý hakkýnda mahkemenin ön inceleme dairesinden yakalama talebinde bulundu. Ancak özellikle ABD'nin açýk desteði ve cesaretlendirmesiyle soykýrým devam ediyor. Bu vahim durum karþýsýnda biz baro olarak; çocuk soykýrýmý ve kadýn soykýrýmý ile ilgili iki ayrý dosya hazýrladýk. Katledilen 21 bin çocuk için hazýrladýðýmýz dosyayý hem Uluslararasý Ceza Mahkemesine hem de Birleþmiþ Milletler UNÝCEF'e teslim edeceðiz. Kadýn soykýrýmý ile ilgi hazýrladýðýmýz dosyayý ise Uluslararasý Ceza Mahkemesine teslim edeceðiz. Adaletin sesini yükselteceðiz. Dünyaya soykýrýmcýlarýn hakim olmasýna müsaade etmeyeceðiz. Buradan bütün dünyaya þunu ilan etmek istiyorum; hak üstündür. adalet üstündür. Bunun gereðini yapmayan hukuk kurumlarý ancak kendi meþruiyetlerini bitirirler. Hakka ve adalete zarar veremezler" dedi.

Hukuk ve adalet mücadelelerinin aralýksýz devam edeceðini söyleyen Þamlý, "Gazze'de soykýrým yapýlýyor, Birleþmiþ Milletler'in 10'larca görevlisi katlediliyor. Üzüntü ile ifade ediyorum ki dünyanýn en büyük uluslararasý hukuk kurumu olan Birleþmiþ Milletler katliamý ve soykýrýmý seyrediyor. Bombalarla katledilen Gazzeli çocuklarýn cesetleri altýnda kalan bozuk dünya düzeninin yeniden ele alýnýp baþtan sona deðiþtirilmesi gerekiyor. Biz hukukçular olarak bu çabalarla Allah indindeki ve tarih önündeki sorumluluðumuzu yerine getiriyoruz. Hukuk ve adalet mücadelemiz aralýksýz devam edecektir. Uluslararasý Hukuk kurumlarýný hukukçu onur ve cesaretiyle sorumluluklarýný yerine getirip adaletin sesini yükseltmeye davet ediyoruz. Bütün insanlarý bu soykýrýma karþý durmaya davet ediyoruz. Tarihi soykýrýmcýlar deðil, vicdan sahibi, onurlu insanlar ve ayný niteliklere sahip hukukçular yazmalýdýr" þeklinde konuþtu.

  • Fatihte Ýstanbul 2
  • Avukatlar
  • Gazzede tepki