Finlandiya'nýn NATO üyeliði Dýþiþleri Komisyonu'nda kabul edildi
ABONE OL

Dýþiþleri Komisyonu, AK Parti Ýstanbul Milletvekili Akif Çaðatay Kýlýç baþkanlýðýnda toplandý.

Toplantýya Adalet Bakanlýðý, Dýþiþleri Bakanlýðý, Milli Savunma Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý ile Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkanlýðý yetkilileri de katýldý.

Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Burak Akçapar, komisyonda, Finlandiya'nýn NATO'ya katýlýmýna iliþkin kanun teklifi konusunda, milletvekillerine bilgi verdi.

Akçapar, Finlandiya ile ikili iliþkilerin olumlu bir çerçevede seyrettiðini belirterek, Finlandiya Cumhurbaþkaný Sauli Niinistö'nün, Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan dayanýþma sergilemek için 16-17 Mart'ta Kahramanmaraþ ve Ankara'yý ziyaret ettiðini hatýrlattý.

Finlandiya'nýn NATO'ya Katýlýmýna Dair Protokol'ün, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliðini derinden sarsan Ukrayna Savaþý'nýn bir sonucu olduðunu dile getiren Akçapar, þöyle konuþtu:

"Rusya ile 1340 kilometre hududa sahip Finlandiya, savaþýn baþlamasýnýn ardýndan uzun bir geçmiþi bulunan savunma ve güvenlik alanýndaki tarafsýzlýk politikasýný terk ederek NATO'ya katýlma kararýný aldý. Finlandiya, NATO'ya katýlým baþvurusunu 18 Mayýs 2022'de sundu. NATO'ya katýlmayý arzu eden Ýsveç ve Finlandiya'nýn müttefik olacaklarý, ülkemizin meþru güvenlik kaygýlarýný gözetmeleri, ittifak dayanýþmasý ruhuyla hareket etmeye baþlamalarý gerektiðini, sürecin baþýndan beri en üst düzey de dahil olmak üzere vurguladýk. Bu amaçla, 28-30 Haziran 2022'de gerçekleþtirilen Madrid Zirvesi öncesinde, bu 2 ülkeyle yaptýðýmýz üçlü görüþmelerle terörle mücadeledeki kararlýlýklarýnýn vurgulanmasý, bu alandaki adýmlarýn ve iþ birliðinin sýkýlaþtýrýlmasý ve savunma sanayi ihracatýnda ülkemize yönelik kýsýtlamalarý kaldýrmalarý amacýna matuf üçlü mutabakatý imzaladýk. Sürecin ilerletilmesi bakýmýndan bir yol haritasý teþkil eden bu belgeyle Ýsveç ve Finlandiya somut taahhüttüler üstlendiler. Taahhütler iki ana baþlýktaydý. Biri, Türkiye'nin terörle mücadelesine destek. Ýkincisi, savunma sanayi ürünlerinde ülkemize uygulanan kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasý."

- DAÝMÝ ORTAK MEKANÝZMA

Taahhütlerin hayata geçirilmesini takip için üçlü mutabakat kapsamýnda 3 ülke arasýnda Daimi Ortak Mekanizma kurulduðunu ifade eden Akçapar, bugüne kadar üç kez toplanan mekanizmanýn Finlandiya ve Ýsveç'in NATO üyeliklerinden sonra da faaliyetlerini sürdürmesi hususunda tüm taraflarýn mutabýk kaldýðýný bildirdi.

Akçapar, "Finlandiya, bu sürecin baþýndan itibaren ülkemizin hassasiyet ve beklentilerini karþýlamada daha hazýrlýklý ve kararlýydý." dedi.

- "UYGULAMAYA YANSIDIÐINI GÖRDÜK"

Bu süreçte Finlandiya'dan Türkiye'ye üst düzey ziyaretler gerçekleþtirildiðini, kurumlar arasýnda istiþare ve temaslarýn arttýðýný anýmsatan Akçapar, Finlandiya'nýn, ilgili mevzuatýnda deðiþiklik yaparak terör örgütüne katýlýmý teþvik, teröre yardým ve tahrik unsurlarýný suç olarak düzenlediðine iþaret etti.

Bu düzenlemenin uygulamaya yansýdýðýný ifade eden Akçapar, þunlarý kaydetti:

"Terör örgütü sembolü taþýnan ve propagandasý yapýlan gösterilere Finlandiya polisi müdahale etti, provokatör eylemlere karþý tedbirler aldýlar. Dýþiþleri bakanlýklarý arasýnda terörle mücadele istiþareleri düzenledik. Kur'an-ý Kerim yakma eylemleri Finlandiya mevzuatýna göre suç teþkil ediyor ve bu tür gösterilere Finlandiya'da izin verilmedi. Finlandiya, terörle mücadelede iradesini ve kararlýlýðýný hem düzenleme hem de uygulamada ortaya koydu, istek ve taleplerimize duyarlý olduðunu gösterdi. Savunma sanayisi alanýndaki kýsýtlamalarý kaldýrdý, savunma sanayi þirketlerimiz bugün Finlandiyalý þirketlerle yakýn iþbirliði içindeler.

Sonuç olarak, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, Finlandiya Cumhurbaþkaný Niinistö'nün geçen hafta ülkemize yaptýðý ziyarette Finlandiya'nýn katýlým protokolünün yüce Meclisimizce onaylanmasýna iliþkin süreci baþlatmaya karar verildiðini duyurdu. Finlandiya'nýn üyeliðinin NATO ittifakýný güçlendireceðini, tehditlere karþý ittifakta külfet paylaþýmýna katkýda bulunacaðýna, NATO'nun caydýrýcýlýðýna, bölge güvenliðine ve terörle mücadeledeki kararlýlýðýmýza katký saðlayacaðýna inanýyoruz. Finlandiya'yla müttefiklik iliþkimizin ayný zamanda ikili iliþkilerimizin geliþtirilmesinde de katkýda bulunacaðýný deðerlendiriyoruz."

Görüþmelerin ardýndan Kuzey Atlantik Antlaþmasý'na (NATO) Finlandiya'nýn Katýlýmýna Ýliþkin Protokolün Onaylanmasýnýn Uygun Bulunduðuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Dýþiþleri Komisyonu, kanun teklifine iliþkin hazýrlayacaðý raporu Genel Kurula sunacak. Teklifin, Meclis seçim dolayýsýyla çalýþmalarýna ara vermeden yasalaþmasý bekleniyor.