Fýrat Kalkaný Harekatý'yla terörden temizlenen Bab ilçesi sivillerin güvenli limaný oldu
ABONE OL

Türkiye'nin, Birleþmiþ Milletler Sözleþmesi'nin 51. maddesinden kaynaklanan meþru müdafaa hakký uyarýnca, güvenliðini tehdit eden terör örgütü DEAÞ baþta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sýnýr güvenliðini saðlamak için baþlattýðý Fýrat Kalkaný Harekatý kapsamýnda Bab ilçe merkezinin terörden temizlenmesinin üzerinden 7 yýl geçti.

24 Aðustos 2016'da baþlayan harekatýn 6. ayýnda DEAÞ'tan kurtarýlan Bab ilçe merkezinde, Türkiye'nin desteðiyle terörün izleri silindi.

Harekatýn tamamlanmasýnýn ardýndan Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) birlikleri, bölgenin güvenliðini saðlamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koþullarý oluþturmaya odaklandý.

Eðitim, saðlýk, altyapý ve hizmet alanlarýnda yürütülen projeler sayesinde ilçe merkezi ve çevresindeki yerleþimlerde nüfus yaklaþýk 400 bini buldu.

DEAÞ'tan kurtarýlarak güvenli hale getirilen bölgelerde yaþayanlarýn eðitim hakkýndan faydalanmalarýna büyük önem veren Türkiye, ilçe merkezinde onarýlan ve yeniden inþa edilen toplam 154 okulun eðitime kazandýrýlmasýnda büyük rol oynadý.

Halihazýrda ilçe merkezi ile kýrsalda 150 bin aþkýn öðrenci eðitim görüyor.

SAÐLIK HÝZMETLERÝNE ÖNCELÝK VERÝLDÝ

Teröristlerden arýndýrýlan bölgelerde hayatýn normalleþtirilmesi, insani ve teknik yardým kapsamýnda ihtiyaç duyulan saðlýk hizmetlerinin sunulmasý ve Suriye'den Türkiye'ye hasta sevkini asgariye indirmek amacýyla Türkiye Saðlýk Bakanlýðý faaliyetler yürütüyor.

Bu kapsamda çok sayýda saðlýk kuruluþu bölge halkýnýn hizmetine kazandýrýldý.

Saðlýk Bakanlýðýnýn katkýlarýyla ilçe merkezinde kurulan Bab Hastanesi, Suriye'nin kuzeyindeki en önemli saðlýk üslerinden biri haline geldi.

Türkiye Diyanet Vakfý da hayýrseverlerin desteðiyle ilçede çok sayýda camiyi restore etti.

Yerel meclisin destekleriyle ilçede elektrik þebeklerindeki hasarlarýn giderilmesiyle evlere ve iþ yerlerine ücretli elektrik verilmeye baþlandý.

Bölge halký, Tel Rýfat ve Münbiç ilçelerinde iþgalini sürdüren PKK/YPG'li teröristlerin, kurtarýlmýþ bölgelerdeki huzur ve güven ortamýný bozmaya yönelik saldýrýlarýnýn son bulmasýný istiyor.

"BAB'A GERÝ DÖNMEK BÝR HAYALDÝ"

Bablý Ammar Nasýr, AA muhabirine, 2014'te DEAÞ'ýn Bab ilçesini ele geçirmesiyle doðduðu þehri terk etmek zorunda kaldýðýný söyledi.

DEAÞ'lý teröristler yüzünden Ýdlib'e geçtiðini ifade eden Nasýr, "DEAÞ kardeþimi alýkoydu, daha sonra ondan haber alamadýk. O vakit ailemi çýkarmak zorunda kalmýþtým. Bab'a geri dönmek bir hayaldi." diye konuþtu.

Nasýr, SMO ile TSK'nýn Fýrat Kalkaný Harekatý sayesinde Bab'a geri döndüðündü ifade ederek "Bab'a girdiðimizde bir hayalet þehri andýrýyordu. Ýlçenin tekrar ayaða kalkacaðýný hiç ümit edemezdik. Þükürler olsun Bablýlar ve bütün Suriyelilerin çalýþmalarý sayesinde tekrar ayaða kalktý." diye konuþtu.

Bab ilçesinin Suriye'nin kuzeyindeki en iyi þehirlerden biri olduðunu belirten Nasýr, tarým sektörüne yatýrým yapýlmasý halinde ilçenin bu alanda örnek olacaðýný söyledi.

"EL ELE ÝLÇENÝN GÖRÜNÜMÜ DEÐÝÞTÝ"

Esed rejiminin saldýrýlarýndan kaçarak 7 yýl önce Bab ilçesine yerleþtiðini anlatan Humuslu Celal Tellavi, ilçenin DEAÞ'tan temizlenmesinin 10. gününde Bab'a geldiklerini söyledi.

Tellavi, "Yerel meclise baðlý müdürlükler inþa edildi. Ýlçenin yüzde 70-80'i onarýldý. El ele ilçenin görünümü deðiþti. Humuslular yerel halkla hýzlý entegre oldu." ifadelerini kullandý.

Humuslu Tellavi, "Bab 7 yýl içinde yavaþ yavaþ þu anki görünümüne kavuþtu. Ýlçenin çok þeye ihtiyacý var. Daha iyi bir yarýn için hayallerimiz var ve bunun için çalýþmaya devam ediyoruz." dedi.

"VATANDAÞA UCUZ MALÝYETLE KALÝTELÝ HÝZMET SUNMAYA ÇALIÞIYORUZ"

Bab Yerel Meclis Baþkaný Heysem Þihabi, ilçede yürüttükleri çalýþmalar hakkýnda bilgi verdi.

Þihabi, yerel meclisin halka temel hizmetler sunuma konusunda önemli rol oynadýðýnýn altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Yerel meclisin sunduðu hizmet ve projeler sayesinde kentte hayat normalde döndü. Enkaz kaldýrýldý. Sokaklar temizlendi. Ýlçemize elektrik ulaþtý. Kamu binalarýný ve yollarý onardýk. Zorlu þartlarda altyapýyý yeniledik. Saðlýk alanýnda da önemli yatýrýmlar oldu. Kentimize büyük hastane açýldý. Zarar görmüþ okullarýn tadilatýnýn yaný sýra yenileri açýldý. Su sýkýntýsýný imkanlar dahlinde çözmeye çalýþýyoruz."

Nüfus kayýtlarý konusunda da bilgi veren Þihabi, þimdiye kadar yaklaþýk 200 bin kiþinin yerel kimlik kartý sahibi olduðunu aktardý.

Yerel Meclise baðlý sosyal hizmetler müdürlüðünün tespit ettiði ihtiyaç sahibi ailelere yardým saðlandýðýný söyleyen Þihabi, "Merkezde 19 bin 800, kýrsalda 1800 ve çadýr kamplar bölgesinde 3 bin 200 olmak üzere toplam 24 bin 800 aileye maddi ve lojistik yardýmý yaptýk." þeklinde konuþtu.

Þihabi, "Mikro ticari faaliyetleri destekleyerek kendi kendimize yetinme hedefine ulaþmaya çalýþýyoruz. Vatandaþa ucuz maliyetle kaliteli hizmet sunmak için çaba harcýyoruz." ifadesini kullandý.

BAB ÝLÇESÝNÝN KURTARILMASIYLA TAÇLANAN FIRAT KALKANI HAREKATI

Operasyonun ilk gününde, Gaziantep'in Karkamýþ ilçesinin karþýsýndaki Suriye topraklarýnda yer alan Cerablus ilçe merkezi, 23 Þubat 2017'de ise Bab ilçe merkezi DEAÞ'tan kurtarýldý.

Harekatla 2 bin 55 kilometrekareye yayýlmýþ yerleþimler 217 günde terörden arýndýrýldý. Kahraman Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri, Fýrat Kalkaný Harekatý ile 7 ay gibi bir sürede 3 binden fazla DEAÞ'lýyý etkisiz hale getirdi.

Dönemin Baþbakaný Binali Yýldýrým, 29 Mart 2017'de harekatýn bittiðini duyurmuþ, 2 gün sonra Genelkurmay Baþkanlýðýndan yapýlan açýklamada da harekatýn baþarýyla tamamlandýðý ifade edilmiþti.