Fransa Ulusal Meclisi kararýnýn kýnamasýna dair karar Resmi Gazete'de yayýmlandý
ABONE OL

Tezkereye iliþkin TBMM kararý, bugünkü Resmi Gazete'de yayýmlandý.

TBMM kararýnda, Fransa Ulusal Meclisi tarafýndan 29 Nisan 2024 tarihinde kabul edilen Asuriler ve Keldaniler'e iliþkin kararýn, hukuki ve tarihi temelden yoksun, önyargýlara dayanan bir karar olduðu gerekçesiyle esefle ve þiddetle kýnandýðý bildirildi.

Kararda, "Kendi sömürgeci ve kanlý geçmiþleriyle gerçek anlamda yüzleþemeyenlerin ülkemize karþý hasmane bir tutumla gündeme getirdikleri mesnetsiz iddialarýn bir karþýlýðý yoktur. Tarihin siyasi saiklerle tahrif edilmesini en güçlü þekilde reddediyoruz." denildi.

Kararda, parlamentolarýn tarihten düþmanlýk çýkarmak yerine, ülkeler ve halklar arasýnda dostluk ve iþbirliðini geliþtirmesi, mevcut ve gelecek nesiller için daha barýþçýl bir dünya yaratmaya gayret etmesi gerektiðinin düþünüldüðü ve baþka ülkelerin tarihi konusunda karar almanýn, baþka uluslarý yargýlamaya kalkmanýn parlamentolarýn görevi olmadýðý belirtildi.

Parlamentolarýn kendilerini tarihçilerin ve yargýçlarýn yerine koyamayacaðý ifade edilen kararda, "Bu gerçekleri bir kez daha hatýrlatarak, art niyetli, haksýz ve hukuksuz bu kararý en güçlü þekilde kýnýyor, Fransa Ulusal Meclisi ve diðer mercileri, dostluk ve müttefiklik ruhu ile uluslararasý hukuka uygun þekilde hareket etmeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.