Fransa'nýn DEAÞ ve PKK ile derin iliþkilerini ortaya koyan belgeselin 2. bölümü TRT'de yayýnlandý
ABONE OL

TRT'nin resmi belgelere dayanarak Fransýz þirket Lafarge'ýn Suriye'de terör örgütleriyle iliþkilerini belgeler ve tanýklýklar üzerinden anlatan The Factory belgeselinin ikinci bölümü, TRT World ve TRT Haber'de yayýnlandý.

Belgeselde, Aðustos 2014'te DEAÞ ve PKK'nýn yeni bir anlaþmaya gittiði ve anlaþmayla iki terör örgütünün de her çimentodan pay aldýðý ortaya konuldu.

Anlaþmaya göre Lafarge'ýn PKK ve DEAÞ'ý finanse edeceði ve böylece Suriye'deki fabrikasýnýn açýk kalacaðý tespitine yer verildi.

Belgeselde, Fransa'da dönemin Maliye Bakaný Michel Sapin'in bu anlaþmadan haberinin olduðu ise Fransa Maliye Bakanlýðýnýn yasal postasýndan doðruca Sapin'in ofisine gönderilen nottaki "Lafarge'ýn DEAÞ'ýn finansmanýna katký sunduðu" ifadesiyle ortaya konuldu.

Bu süreçte Avrupa Birliði (AB) ve Fransa'nýn Lafarge'ý sorgulamamasýna dikkat çekilen belgeselde, anlaþmadan birkaç gün sonra DEAÞ'ýn Lafarge'ý PKK ile paylaþmak istememesi ve anlaþmadan çekilmesi üzerine, iki terör örgütü arasýnda Lafarge fabrikasýnýn kontrol mücadelesinin baþladýðýna iþaret edildi.

PKK'nýn Suriye kolunun görünüþte DEAÞ'ý Suriye'nin kuzeyinden sürmek için Kobani'de kanlý bir savaþa giriþtiði anlatýlan belgeselde, bu mücadelenin asýl nedeninin Lafarge'ýn hakimiyet mücadelesi olduðu vurgulandý.

- Lafarge, DEAÞ için önemli bir üs, Fransýz casus örgütleri için bir paravan

Belgeselde, DEAÞ için Lafarge'ýn önemli bir üs olmanýn yaný sýra büyük bir gelir kaynaðý olduðu, örgütün askeri stratejisinde de önemli rol oynadýðý ve çimentoyla tüneller inþa ettiði belgelendi.

Fabrika yönetiminin DEAÞ hakimiyetinden önce DEAÞ'ýn filolarýna giriþini uzaktan engelleyebileceðine iþaret edilen belgeselde, yönetimin DEAÞ'la iþ birliði yapmayý tercih ettiði ifade edildi.

Belgeselde, ortaya konulan belgelerle, Fransa'nýn ve istihbarat servislerinin, DEAÞ'ýn Lafarge'ýn silolarýnda kalan çimentodan 11 buçuk milyon ABD dolarý kar elde ettiðini bildiði vurgulandý.

Öte yandan, sýzan yüzlerce elektronik posta, rapor ve diplomatik belgenin, Suriye'deki Lafarge çimento fabrikasýnýn Fransýz casus örgütleri için bir paravan olduðunun altý çizildi.

- DEAÞ'ýn Fransa'ya saldýrýsý ve Lafarge'ýn hukuki süreci

Þubat 2015'teki bir Fransýz istihbarat raporunun da DEAÞ'ýn Lafarge'dan ve Kobani'den çekildiðini kanýtladýðý anlatýlan belgeselde, bunun üzerine DEAÞ'ýn intikam planladýðýna iþaret edildi.

Belgeselde, DEAÞ'ýn Kasým 2015'te Paris'teki kanlý saldýrýlarýna ve saldýrýdan kurtulanlarýn görüþlerine yer verildi.

Paris saldýrýlarýyla LaFarge arasýndaki baðlantýnýn DEAÞ'ýn temsilcisi Ebu Lokman olduðu kaydedilen belgeselde, Lafarge ile pazarlýðýn da ayný kiþi tarafýndan yürütüldüðüne dikkat çekildi.

Öte yandan, Fransa'da devam eden Lafarge soruþturmasýna yakýn bir isim tarafýndan sýzdýrýlan belgenin, 2013'ten itibaren Fransýz casusluk kurumlarýnýn, Lafarge, DEAÞ ve El Kaide'nin Suriye kolu arasýndaki anlaþmalar konusunda düzenli olarak bilgilendirildiðinin altý çizildi.

Belgeselde, Kasým 2016'da Suriyeli 11 eski Lafarge iþçisi ve insan haklarý örgütlerinin Paris'te Lafarge yönetimine karþý açtýðý suç duyurusu sonrasýnda baþlayan adli soruþturma ve hukuki süreç de anlatýldý.

Lafarge'ýn Holcim þirketiyle birleþtikten sonra merkezini Ýsviçre'ye taþýdýðý belirtilen belgeselde, Eylül 2021'de Lafarge'ýn insanlýða karþý suç iþlemeye iþtirak suçlamasýný düþürmek için yaptýðý baþvurunun reddedildiði hatýrlatýldý.

Öte yandan, Fransa Yargýtayýnýn, STK'lerin söz konusu davada müþteki sayýlamayacaðý kararý onadýðý ve dosyalara eriþimini engellediði de belirtildi.

The Factory'nin ilk bölümü 12 Kasým'da TRT Haber'de Türkçe ve TRT World'de Ýngilizce olarak yayýmlanmýþtý.

Anadolu Ajansý (AA), Lafarge'ýn DEAÞ'ý Fransa istihbaratýnýn bilgisi dahilinde finanse ettiðini kanýtlayan belgelere ulaþmýþtý.

AA'nýn elde ettiði Fransýz kurumlarýna ait belgeler, dünyanýn en büyük çimento üreticilerinden Fransýz Lafarge'ýn DEAÞ ile iliþkisi hakkýnda Fransýz iç, dýþ ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiðini ve iliþkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleþtiðini gözler önüne sermiþti.