Erbaþ, Kýrþehir'de Ahi Evran Üniversitesi Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 7. Ahilik Sempozyumu'na katýldý.
Burada konuþan Erbaþ, Ahi kelimesinin Arapçada kardeþlik anlamýna geldiðini söyledi.
Ahilik kültürünün kökenin Kur'an'a ve sünnete dayandýðýný belirten Erbaþ, "Kur'an'da 'müminler ancak kardeþtir', 'Kardeþlerinizin arasýný düzeltiniz' ayetleri bulunuyor. Ahiliðin de ana temeli bu ayetler üzerine kuruluyor. Peygamberimiz de 'Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizin arasýnda Ahilik olmazsa yani sevgi, kardeþlik olmazsa da gerçekten iman etmiþ olamazsýnýz' buyuruyor. Sevgiye bakar mýsýnýz? Sevgi böyle bir þey. Biz onun için medeniyetimizin adýna sevgi medeniyeti diyoruz. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti. Birbirimizi sevmedikçe imanýmýz kemale ermez, Peygamberimiz öyle buyuruyor. Daha ne kadar çok hadisler var, ne kadar çok ayetler var." diye konuþtu.
"MÜMÝNLERÝN AHDE VEFA GÖSTERMESÝ GEREKÝYOR"Erbaþ, Ahiliðin temelinde doðruluk, dürüstlük ve emanete riayetin yer aldýðýný, Kur'an-ý Kerim'de de bununla ilgili çok sayýda ayet bulunduðunu söyledi.
Mü'minun Suresi'nin ilk sayfasýnda müminlerin özelliklerinin anlatýldýðýný vurgulayan Erbaþ, þöyle devam etti:
"Müminlerin kurtulabilmesi için emanete riayet etmesi ve ahde vefa göstermesi gerekiyor. Bu özellikler de Ahiliðin en önemli özelliklerinden. Söz verdiðin zaman sözünde duracaksýn. Borcunu ödeyeceksin. Alacaklýyý inim inim inletmeyeceksin. Onun hakkýna girmeyeceksin. Ticaretin en önemli alanlarýndan, konularýndan biri, sözünde duracaksýn. Eðer bir çek yazmýþsan çekin süresi geldiði zaman ödemesini yapacaksýn. Hazreti Muhammed, 'Müminin en önemli üç özelliði vardýr. Konuþtuðu zaman doðru söyler. Yalan söylemez. Kendisine bir þey emanet edildiði zaman emanete riayet eder' buyuruyor. Bunlar ayný zamanda Ahiliðin þartlarýdýr. Ahiliðin en önemli özelliklerinden biri de dayanýþmadýr, yardýmlaþmadýr. Kur'an'da 255 yerde yardýmlaþmadan bahsediyor. Ahiler de varlýkta da darlýkta da yardýmlaþýrlar. Varlýkta yardýmlaþmak kolaydýr ama darlýkta yardýmlaþmak zordur. Darlýkta yardýmlaþanlara da Cenabýhak büyük mükafatlar verecektir. Ahiler sabýrlýdýrlar, öfkelerine sahip olurlar."
ÝMAM GAZALÝ'DEN ÖRNEK GÖSTERDÝ
Alilik teþkilatýnýn topluma da yön verdiðinin altýný çizen Erbaþ, þunlarý kaydetti:
"Ýmam Gazali kötülükleri ortadan kaldýrmanýn üç yolu olduðunu söylüyor. Birincisi vicdani müeyyide. Vicdanlarýmýzý eðitmemiz lazým. Ahilik teþkilatý bir vicdan eðitimi okuludur. Ýkincisi de kanuni müeyyide. Kanunlarýn caydýrýcý olmasý lazým. 8 yaþýndaki kýzýmýzý katlettiler. Bunun katili tespit edilse ne olacak? Kaç sene yatarsa yatsýn. Peki bizim acýmýz dinecek mi? Biz caydýrýcýlýk özelliði olan bir kanun iþletmiþ olacak mýyýz? 2 yaþýndaki bebeðe yapýlanlarý görüyorsunuz. Ne cinayetler iþleniyor. Kanunlarda caydýrýcýlýk var mý? Ýsterseniz bin sene ceza verin. Adam 'ben yatarým, nasýl olsa yemeðimi suyumu veriyorlar' diyor. Caydýrýcý olmasý lazým, ölümse ölüm, idamsa idam. Üçüncüsü ise uhrevi müeyyide. Ahiret bilinci."
Türk Tarih Kurumu Baþkaný Yüksel Özgen de Ahiliðin toplumun iktisadi ve ahlaki düzenindeki yerinin yüzyýllardýr herkesçe bilindiðini söyledi.
Özgen, "Zanaat ve ticaret ehlinin belirli kurallar çerçevesinde üretim yaptýðý, kaliteye, dürüstlüðe ve karþýlýklý yardýmlaþmaya dayanan bu teþkilat, kültürümüzün en kýymetli yapý taþlarýndan biri mahiyetindedir. Teþkilata dahil olan Ahiler, meslek öðrenirken ayný zamanda ahlaki ve toplumsal deðerleri de benimsemiþlerdir. Dolayýsýyla Ahilik, bireylerin hem mesleki eðitim almalarýný hem de topluma faydalý, dürüst ve adil bireyler olarak yetiþmelerini saðlamýþtýr." ifadelerini kullandý.
BOYKOT ÇAÐRISI
Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasým Karahocagil ise sözlerine Gazze'de yaklaþýk bir yýldýr insanlýk dýþý katliam yapan Ýsrail'i lanetleyerek baþladý.
"Boykotta hayat var" diyen Karahocagil, "Her vatan evladýný siyonist katillere destek veren firmalarýn ürünlerini Ahice bir duruþ ile boykot etmeye çaðýrýyorum. Ahiliði aslýna uygun þekilde muhafaza etmeyi ve gelecek nesillere aktarmayý, Ahi Evran-ý Veli'nin adýný taþýyan bir üniversite olarak asli vazifemiz olarak görüyor, gelecek nesillere hazine deðerinde kaynak eserler býrakmanýn heyecanýný yaþýyoruz. Umuyorum ki bu çalýþmalar tarihte, felsefede, iktisatta, kalitede, sanatta, edebiyatta kendi deðerlerini yeniden gözden geçiren araþtýrmalara ve araþtýrmacýlara zemin oluþturur ve bu zeminden günümüze Ahiliðin anlaþýlmasý ve yaþatýlmasýna dair bir kapý aralanýr." diye konuþtu.
Kýrþehir Valisi Murat Sefa Demiryürek de Ahiliðin Anadolu'da ortaya çýkan ancak dünyaya örnek olacak ticari ve sosyal öðretileri içinde barýndýran bir kültür hazinesi olduðunu ifade etti.
Ticaret Bakanlýðý Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Þener de Anadolu'nun Türk-Ýslam coðrafyasý haline gelmesinde Ahiliðin önemini anlattý.
Konuþmalarýn sonunda Erbaþ'a Ahilik Sancaðý hediye edildi.
Programa AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Mustafa Þen, öðretim üyeleri ve öðrenciler de katýldý.