Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Mýsýr, Endonezya, Nijerya ve Ürdün dýþiþleri bakanlarýnýn oluþturduðu delegasyon, Ýþgalci Ýsrail'in katliamlarýný durdurmak ve Gazze'de ateþkesi saðlamak için diplomasi turuna baþladý.
Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, "7 ülke olarak (Türkiye, Endonezya, Nijerya, Ürdün, Mýsýr, Katar ve Suudi Arabistan) bir temas grubu kuruldu. Türkiye de bu ülkelerin arasýnda. Faaliyetlerine baþladý. Bugün Çin'deydi, yarýn Moskova'da. Bugün burada olduðum için gidemedim. Yarýn ve sonraki seyahatlerde biz de olacaðýz. Bununla beraber alýnan kararlar var. Ýsrail zulmünün devam etmemesi, son bulmasý ve bölgede iki devletli çözümün hayata geçmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceðiz" dedi.
Bakan Fidan, bakanlýðýnýn 2024 bütçesinin görüþüldüðü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularýný yanýtladý. Bireysel olarak diplomatlarýn çok iyi olduðunu söyleyen Fidan, "Kurumsal olarak çok þey yapmamýz gerekiyor. Çok iyi diplomatýnýz var ama hepsini topladýðýnýz zaman çok iyi diplomasi ortaya çýkmayabiliyor. Dolayýsýyla çok yoðun kurumsal çalýþma yapmanýz gerekiyor. Sistematik bir þekilde reform, kesintisiz bir deðiþim içinde olmanýz gerekiyor. Bizim diplomatlarýmýzýn çok fazla yük taþýdýðý alanlardan biri de bizde alan uzmanýndan ziyade genel uzman vardýr. Bir arkadaþý her coðrafyada, her þartta her konuda çalýþtýrýrsýnýz. Bu tabii istediðiniz oranda verimliliði getirmiyor. Sayý az olduðu için. Diplomatik kariyer týrmanýþýný bozmadan sayýyý artýrmak, ihtisasý çoðaltmak gerekiyor. Bu en büyük reform da burada olacak. Bunun da altýný çizmek gerekiyor" ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin Avrupa Birliði üyeliði talebinde bir deðiþiklik olmadýðýný vurgulayan Fidan, "Ama bizim AB üyesi yapýlýp yapýlmayacaðýmýz meselesi teknik bir konu deðil, kriterlere baðlý bir konu deðil. Bu AB'nin çekirdek ülkelerinin stratejik olarak karar verecekleri bir konu. Bu birebir ortamlarda hem AB yetkilileriyle, bakanlarýyla da tartýþtýðým bir konu. AB þuna karar vermek zorunda. Türkiye ölçeðinde bir ülkeyle, Müslüman bir ülkeyle ben yeni bir birlik kurmak istiyor muyum? AB'nin ABD'yle birlikte gerek bölgemizde, gerek gerek baþka yerlerde izlediði jeo-stratejik politikalar zaman zaman bizim kafa kafaya gelmemize sebep olan konular. AB devletlerinin belli konularý araç olarak kullandýðýný görüyorsunuz. Bir bakýyorsunuz Kýbrýs'ta probleminiz var, bunu Gümrük Birliði'nde çýkarýyor. Suriye'de bir þey yapmýþsýnýz, vize meselesinde karþýnýza çýkýyor. AB ile iliþkilerin ilerletilmesi için siz kendi hareket alanýnýzda ve tehdit algýlamanýzda hiçbir þeye dokunmayacaksýnýz. Onlar sizden aðýr aðýr memnun oldukça size bir þeyler verecekler. Bunu Balkanlar'daki ülkelere yapabilirler ama Türkiye böyle bir ülke deðil. Türkiye'nin tarihi baðýmsýzlýðý, milli derinliði, stratejik kültürü böyle bir þeyi reddeder" þeklinde konuþtu.Türkiye'nin üye ülkeler arasýnda Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi (AÝHM) kararlarýný uygulamada yüzdesi en fazla olan ülkelerin baþýnda geldiðini aktaran Bakan Fidan, "Yüzde 90 civarýnda uygulama oranýmýz var. Belli simgesel davalar var. Orada da bizim mesajýmýz bu davalar daha mahkemeye gelmeden önce AB baþkentlerinde siyasallaþtýrýlmýþ hukuki ve teknik bir dava olmaktan çýkýp, Türkiye'de iç siyasetin tarafgirliði yoluna gitmiþ bir dava. Bunu siz siyasallaþtýrýrsanýz, buradan aldýðýnýz cevap da buradan olur. Adamýn siyasallaþtýrdýðý davaya verilecek yanýt da siyasal olur" dedi.
Sýnýr ötesi harekatlara iliþkin soruyu yanýtlayan Bakan Fidan, "Kategorik olarak devletimiz bir Kürt düþmanlýðý yapýyormuþ gibi algý oluþturuyorlar. Biz bunu tamamýyla reddediyoruz. Böyle bir konu yok. Aslýnda bütün bu anlatýlardaki Kürt kelimesini çýkarýp oraya PKK'yý koymak gerekiyor. Biz kategorik olarak PKK'nýn düþmanýyýz. Bu zevk olsun diye geliþtirdiðimiz bir düþmanlýk deðil. Bize düþmanlýk edildiði için, silah çekildiði için" ifadelerini kullandý.
Suriye'de rejimin kendi muhalefetiyle uzlaþmaya yönelik çok ciddi adýmlar attýðýný görmediklerinin altýný çizen Fidan, "Kendi halkýyla rejim arasýnda güven iliþkisi olmayýnca halk gitmiyor. Biz de insanlar gönüllü gitmediði sürece zorla gönderme þansýmýz, imkanýmýz ve öyle bir politikamýz da yok" diye konuþtu.
Bakan Fidan, Gazze konusunda Türkiye olarak tek taraflý çabalardan ziyade kolektif olarak bütün aktörleri harekete geçirmeye yönelik bir çabanýn olduðunu belirterek, "7 ülke olarak (Türkiye, Endonezya, Nijerya, Ürdün, Mýsýr, Katar ve Suudi Arabistan) bir temas grubu kuruldu biliyorsunuz. Türkiye de aralarýnda bu ülkelerin. Faaliyetlerine baþladý. Bugün Çin'deydi, yarýn Moskova'da. Bugün burada olduðum için gidemedim. Yarýn ve sonraki seyahatlerde biz de olacaðýz. Bununla beraber alýnan kararlar var. Ýsrail zulmünün devam etmemesi, son bulmasý ve bölgede iki devletli çözümün hayata geçmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceðiz" açýklamasýnda bulundu.
Dýþiþleri Bakanlýðýnýn bütçe görüþmesi, bakanlýk ile bakanlýða baðlý kuruluþlarýn bütçe ve kesin hesaplarýnýn okunmasý ve oy çokluðuyla kabul edilmesinin ardýndan sona erdi.