Gazzeli meslektaþlarý için Gazzete'yi çýkardýlar
ABONE OL

Gazzeli gazetecilerin sesini dünyaya duyurmak için çalýþmalar yapan Press For Palestine (Filistin Ýçin Gazeteci Dayanýþmasý), saldýrýlarýn yeniden baþladýðý 7 Ekim'in yýldönümünde Gazzete Özel Sayý'yý çýkardý. "Katledilen her gazeteci karartýlan bir gerçektir" manþetiyle çýkan gazete, dünyanýn önde gelen haber ajanslarýna da gönderildi.

Türkiye ve uluslararasý medyada görev yapan gazetecilerin oluþturduðu Filistin Ýçin Gazeteci Dayanýþmasý, Filistin'de görevi baþýnda katledilen ya da zor þartlar altýnda mesleklerini icra etmeye ve yaþanan soykýrýmý dünyaya duyurmaya çalýþan meslektaþlarýna ithaf ettikleri Gazzete Özel Sayý'yý çýkardý. 20 sayfalýk gazete, Ýstanbul Büyük Postane önünde yapýlan basýn açýklamasýyla duyurulurken, gazetenin birer nüshasý ulusal ve uluslararasý medya kuruluþlarý ile paylaþýldý.

173 GAZETECÝ KATLEDÝLDÝ

Filistin Ýçin Gazeteci Dayanýþmasý Sözcüsü Cahide Hayrunnisa Çiçek, Ýsrail'in Gazze'de sürdürdüðü katliamýn üzerinden tam bir yýl geçtiðini belirterek, "Dünya bu süreçte aralarýnda kadýn, çocuk, genç, yaþlý, doktor ve gazetecilerin de olduðu binlerce kiþinin öldürülmesine tanýklýk etti. Bu katliamý belgeleyen gazeteciler ise iþgalci Ýsrail tarafýndan hedef alýndý. Þu ana kadar tam 173 gazeteci görevi baþýndayken katledildi" dedi. "Ýsrail gazetecileri öldürse de gerçekleri gizleyemez" diyerek öldürülen gazeteciler anýsýna Gazzete'yi çýkardýklarýný kaydeden Çiçek, "Bugün de Gazzete Özel Sayý ile karþýnýzdayýz. Bu sayý, "Katledilen her gazeteci karartýlan bir gerçektir" sloganýyla, yaþanan soykýrýmýn birinci yýldönümünde Gazzeli gazetecilerin sesi olmak amacýyla çýktý. Bu defa sözü gerçekleri haykýrmaya devam eden gazetecilere býraktýk. Sahadaki Filistinli gazeteciler ile iletiþime geçerek, yaþadýklarýný yazmalarýný istedik. Gelen dokümanlarý Türkçe ve Ýngilizceye çevirerek gazetemizi hazýrladýk" ifadelerini kullandý.

SOYKIRIMI KAYDEDEREK DÜNYAYLA PAYLAÞTILAR

Gazzeli gazetecilerin tam 1 yýl boyunca ellerindeki küçücük cep telefonu kamerasý ile canlarýný ortaya koyarak inançlarý ve vatanlarý uðruna çalýþtýklarýný belirten Çiçek sözlerini özetle þöyle sürdürdü: Ancak þunu çok net gördük ki, tüm bu hayal kýrýklýðý ve yalnýzlýk, küresel medyanýn kör ve saðýr hali, onlarýn ve halklarýnýn yaþadýðý acýlarý anlatmalarýna engel olamadý! 7 Ekim'den bu yana Gazze'de devam eden Ýsrail soykýrýmýný kaydederek yaþananlarý tüm dünyayla paylaþan Filistinliler, açlýk, susuzluk ve katliamlarýn ortasýnda bile kameralarýný açýk tutarak yurttaþ gazeteciliðinin en büyük örneðini sergiledi. Gelin bugün Gazzeli meslektaþlarýmýzýn sesine hep beraber ortak olalým! Artýk kendilerini yalnýz hissetmesinler! Gelin artýk Gazze'de yaþananlarla yüzleþelim. Belki o zaman savaþýn durdurulabilmesi için gerçek bir adým atmýþ oluruz.

BUGÜN HALA GEÇ DEÐÝL

Ey dünya! Ýnsanlýðýn yaþadýðý bu zorlu sýnavda sýnýfta kaldýn. Ey meslektaþlarýnýn yaþadýklarýna sessiz kalan koca koca medya kuruluþlarý, gazeteciler böyle zor zamanlarda sýnanýrlar. Basýn özgürlüðü iddiasýnda bulunan ikiyüzlü küresel medya, masken artýk düþtü. Ey her bir gazetecinin hakkýný koruduðu iddia eden BM, artýk yoksun. Ancak bugün hala geç deðil! Gazze'de yaþanan soykýrýma karþý duyarsýz kalan medya kuruluþlarýna da bir kez daha sesleniyoruz; neler yaþandýðýný görün ve bunu doðru bir þekilde aktarýn. Sizi, zulme karþý sesinizi çýkarmaya ve gerçeðin yanýnda olmaya davet ediyoruz. Gazetecilerle birlikte tüm insanlýðý da Gazze'de yaþanan soykýrýma karþý durmaya, insanlýk vazifesini yerine getirmeye çaðýrýyoruz. Ve yineliyoruz; Ýþgalci Ýsrail, -gazetecileri öldürerek gerçekleri gizleyemeyeceksin.

ARKADAÞLARIMIZ NÜFUS KAYDINDAN SÝLÝNDÝ

Basýn açýklamasýnda konuþan Filistinli Gazeteciler Derneði Baþkaný Amir Lafi ise, "Her savaþýn bir ahlaký vardýr, Gazze'de olan bir savaþ deðil bir katliamdýr" dedi. Bir sene içinde 41 binden fazla kiþinin öldürüldüðünü, 90 binden fazla kiþinin de yaralandýðýný hatýrlatan Lafi sözlerini þöyle sürdürdü: Ýsrail, bu büyük katliamý dünyaya göstermemek için bunlarý tüm dünyaya aktarabilecek olan gazetecileri öldürmektedir. Bu savaþ baþladýðýndan beri en önemli hedeflerden bir tanesi gazetecilerdir. Burada yazdýðýmýz öldürülen gazetecilerin sayýsý 173 önceki güne ait rakamdýr, bugün sayý 175 olmuþtur. Bu gazeteciler sahada çalýþýrken deðil evlerinde aileleriyle birlikte öldürülmüþtür. Bazý gazeteci arkadaþlarýmýz aileleriyle birlikte nüfus kaydýndan silinmiþtir.