Gerhard Schröder: Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn çabalarý çok kýymetli
ABONE OL

Bu yýl 4'üncüsü düzenlenen 2022 Kartepe Zirvesi ilk günü açýlýþ konuþmalarýyla baþladý. Kocaeli Büyükþehir Belediyesi öncülüðünde her yýl dünyayý ve insanlýðý ilgilendiren bir temayla toplanan zirvede bu yýl "Dirençli Þehirler ve Þehrin Dönüþümü" konusu ele alýnacak. Zirveye 24 ülkeden 350 akademisyen ve ekonomist katýlacak. Zirvede pandemiyle sarsýlan, iklim deðiþikliðiyle ilgili dünyanýn yakýn geleceðine dair senaryolar ele alýnacak. Zirvenin açýlýþ konuþmacýlarýndan olan Almanya'nýn eski þansölyesi Gerhard Schröder, "Kartepe Zirvesi ileriye yönelik adýmlar atmamýzý saðlamaktadýr. Buradan çýkan neticeleri iyilik için kullanabiliriz" dedi.

Türkiye'ye sempatisiyle bilinen, iç ve dýþ siyasette izlediði tutarlý politikalarla tanýnan eski Almanya þansölyesi Gerhard Schröder, "Nazik davetlerinizden ötürü Kocaeli Büyükþehir Belediyesine teþekkür ederim. 2022 Kartepe Zirvesi dirençli þehirler temasýyla gerçekleþiyor. Bu temayý seçmek, þehrin dönüþümüne odaklanmakla aslýnda en önemli konuya parmak basýyorsunuz. Þehir ve kentselleþmenin sorunlarýný görüp bunu kalkýnma durumuna çevirmek zorundayýz" diye konuþtu.

"RUSYA-UKRAYNA SAVAÞI DURDURULMALI"

Dünyanýn güncel gündemine deðinen Schröder, "Rusya, Ukrayna'ya savaþ açmýþ durumda. Ukrayna halkýnýn ýstýrabýna sebep olan bu savaþ en kýsa zamanda durdurulmalýdýr. Ýki ülkenin arasýnda müzakerelerin hýzlý netice vermesi ve sonucunda ateþkes olmasý lazým. Bu konuda da gücü yeten herkes bu çabalara dahil olmalý ve bu savaþ durdurulmalý. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn çabalarý çok kýymetlidir. Umuyoruz ki bu çabalar baþarýya ulaþacaktýr. Son zamanlarda pek çok görüþmelere gerçekleþti. Ancak Rusya'nýn güvenlik endiþeleri kendine bir yer bulamýyor. Batý'nýn uygulamalarý istikrarsýz tepkilere sebep oldu. Geleceðe baktýðýmýz zaman bunlarý iyi görmeliyiz. Politik, sivil baðlarýmýzý toptan atmamalýyýz. Çünkü bütün çarpýcý geliþmelere raðmen bütün umudumuz barýþ ve güvenlik için kurulacak diyaloglardýr. Bu baðlarýn devam etmesi için ben de üzerime düþeni yapacaðýmý ifade etmek isterim' þeklinde konuþtu.

Schröder sözlerine þöyle devam etti: "Dünya pek çok alanda deðiþiklik yaþamakta ama bu savaþ uluslararasý iliþkileri temelden sarsmýþtýr. ABD ve Asya kýtasýnda da hissedilmektedir. Ayný þekilde sonuçlara baktýðýmýz zaman ve zirvenin konusuna odaklandýðýmýz zaman güvenlik meseleleri ve savaþýn etkileri elbette þehirleri de etkilenmekte. Dünyanýn neresinde yaþarsak yaþayalým öncelikle küreselleþmeyle karþý karþýyayýz. Halklar ve ülkeler arsýnda ciddi rekabet mevcut. Hepimiz barýþ ve güvenliðin tesisi için çabalýyoruz."

Türkiye ve Almanya'nýn özel sorumluluklarý olduðunun altýný çizen Schröder, Türkiye ve Almanya'nýn fikir birliðinin olduðunu söyledi. Schröder, "Ýki ülkenin küresel barýþ savunuculuðu ve çerçevelere dayanan fikirler konusunda da birliði var. Küresel serbest ticaretin desteklenmesi konusunda da ülkelerimizin ortak noktalarý vardýr. Birçok konuda ortak çabalarýmýz var. Çok taraflýlýk küresel sorunlarý çözmekte elzemdir. Çevrenin korunmasýnda da el ele çalýþýp bunu gerçekleþtirmeliyiz. Tek bir küresel güç bütün bu sorunlarý tek baþýna çözmeye yetmeyecektir. Dolayýsýyla bölgesel iþ birliðinin özellikle komþu ülkeler tarafýndan önemsenmesi kalkýnma ve halklarýmýzýn barýþ içinde yaþamasý çok önemlidir" ifadelerini kullandý.

"TÜRKÝYE GÜÇLÜ BÝR ÜLKE"

"Avrupa Birliði için hangi ülkenin deðeri büyük dersek bunun cevabý Türkiye olacaktýr" diyen Schröder, "Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye güvenilir bir NATO ittifakýdýr. Bizlerle terörizmle mücadele konusunda fikir birliðindedir. Türkiye, Avrupa ve Asya'nýn arasýnda önemli bir konuma sahiptir. Türkiye çatýþmalarýn alanýný kesecek güce sahiptir kendi bölgesinde. Ne yazýk ki Avrupa'da bunun deðeri bilinmemektedir. Doðru yaklaþým çok taraflýlýk olacaktýr. Bu zirvenizin baþlýðýyla iliþkili. Dirençli þehirler ve þehrin dönüþümü. 21. yüzyýl þehirlerin zamaný olacak. Hepimizin bu noktada uzun vadeli düþünmemiz gerekiyor. Uzun vadede biz yine ayný dünyada yaþayacaðýz. Ortak bir algýda toplaþýp sera gazý emisyonlarýný azaltýp, iklim deðiþikliðiyle birlikte mücadele etmeliyiz. Yatýrýmlarý geleceklere dönük yapacaksak bu yönde yatýrým yapmalýyýz. En hayati kaynaklara ulaþmak için milyarlarca için baþka bir zorluk haline gelecek. Günümüzde bile milyonlarca insanýn temiz suya ulaþmasý zor. Emisyonlarýn azaltýlmasý için ve iklim deðiþikliði mücadelesi için el ele çalýþmalýyýz" diye konuþtu.

VÝNTON: "GEÇ KALMAK ÖLÜMÜ GETÝRÝR"

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise "Þehirler sorun yerleri olduðu kadar çözüm yerleri de olabiliyor. Kocaeli Büyükþehir Belediyesi gibi yerel paydaþlar için hareket ediyoruz. Ortaklaþa dünyayý inþa edeceðiz. Daha hýzlý bir çözüm bulacaðýz. Geç kalmak ölümü getirir. Biz þundan eminiz ki dirençli þehirleri ortaklaþa inþa edeceðiz" diye konuþtu.

Açýlýþ programýnýn sonunda Kocaeli Büyükþehir Belediye Baþkaný Doç. Dr. Tahir Büyükakýn, Almanya eski þansölyesine Hereke Halýsý hediye etti.

  • Gerhard Schröder
  • Kartepe Zirvesi
  • almanya