Özellikle askeri alanda aktif kullanýlan artýrýlmýþ gerçeklik teknolojisinin saðladýðý imkanlar, risk ve maliyeti azaltarak verimi artýrýyor.
Asker ve polislerin, eðitim, tatbikat gibi faaliyetler sýrasýnda kullandýðý sensörler ve akýllý gözlükler, eðitim alanýný terk etmeden gerçek bir operasyon deneyimi yaþamalarýný saðlýyor.
Sanal operasyona katýlan Emniyet Genel Müdürlüðüne baðlý Polis Özel Harekat (PÖH) timleri, suçlularla yaþanabilecek çatýþmayý sanal ortamda tecrübe ediyor.
Giyilebilir teknoloji ile donanan PÖH'ler, Sanal Taktik Eðitim Merkezinde (SATEM) aldýðý eðitimler sayesinde dikkat, disiplin ve güvenlik konularýnda daha bilinçli hale geliyor.
AA muhabirine eðitimlerle ilgili bilgi veren özel harekat polisi, 3 boyutlu SATEM'in sýfýrdan projelendirilerek nihai aþamaya getirildiðini ve 2019'dan itibaren aktif þekilde kullanýldýðýný söyledi.
Geçmiþte yaþanan olaylara þahit olmuþ gazi personelin deneyimlerinden elde edilen bilgiler ýþýðýnda hazýrlanan senaryolar sayesinde, yeni personelin tecrübesinin arttýrýldýðýný belirten özel harekat polisi, "Bu yöntem, poligon, uçak, otobüs ve benzeri eðitimlerdeki riskleri sýfýra indirdi. Çoðunlukla meskun mahal operasyonlarý için eðitim alan personel dikkat, disiplin ve güvenlik konularýnda daha bilinçli hale geldi. Personel, eðitim sonunda yapýlmýþ olan operasyonun tekrar görüntülerini izleyerek analiz ve deðerlendirme yapma imkaný saðlamýþ oldu. Sistemde, bu zamana kadar 30 milyon adedin üzerinde dijital fiþek kullanýldý. Fiþek maliyetleri düþünüldüðünde, ekonomik açýdan büyük tasarruf saðlanmakta." diye konuþtu.
Özel harekat polisi, simülatör sisteminde altyapý olarak, sinema sektöründe kullanýlan "Motion Capture" olarak bilinen hareket yakalama teknolojisinden yararlanýldýðýný belirterek, sistemin, Mardin, Batman, Diyarbakýr, Ýstanbul ve Ankara gibi illerdeki gerçek bölgeler, önemli tesisler senaryolaþtýrýlarak modellendiðini anlattý.
Arazi, bina, uçak, rehine kurtarma operasyonu, konvoya saldýrý, miting saldýrýsý gibi senaryolarýn, gerçek fiziki ortamlar modellenerek eðitim programýna alýndýðýný aktaran özel harekat polisi, gerçek hayat þartlarýný ve uzak alan çatýþma ortamlarýnýn, sanal ortamda birebir deneyimlendiðini söyledi.
Kullanýmý her alanda yayýlan sanal gerçeklik gözlüklerinin oyun amaçlý kullanýmý da sürüyor. Sanal gerçeklik oyun salonu iþletmecisi Ferhat Saygý, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, her yaþtan müþterisi olduðunu, kullanýcýlarýn gözlüðü takarak doðrudan oyun alanýnýn içine girdiklerini kaydetti.
Salonda þimdilik sadece gözlük ve joy-sticklerin kullanýldýðýný belirten Saygý, "Bu joysticklere silah, kýlýç gibi aparatlar takabiliyorsunuz. Yakýnda sistemin elbiseleri de gelecek. Mesela silahlý bir oyun oynarken size kurþun geldiðinde o kurþun size fiziksel olarak zarar vermese de hissedeceksiniz, hatta çok az bir acý duyacaksýnýz." dedi.