Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla ilk teslimatý Jandarma Genel Komutanlýðýna yapýlan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, Türk savunma sanayisindeki kabiliyetler sayesinde etkin þekilde görev icra edecek.
ASELSAN tarafýndan yapýlan açýklamaya göre, GÖKBEY'de ASELSAN tarafýndan geliþtirilen 34 farklý aviyonik sistem kullanýlýyor. Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) tarafýndan üretilen ve modernize edilen hava araçlarý için milli ve yerli aviyonik sistem geliþtirme çalýþmalarý yoðun iþbirliði ile devam ediyor.
TUSAÞ TARAFINDAN ÖZGÜN OLARAK TASARLANDIGÖKBEY Programý kapsamýnda çift motorlu, 6 ton sýnýfýnda sivil ve askeri hafif genel maksat helikopterleri, TUSAÞ tarafýndan özgün olarak tasarlandý. Projenin en baþýndan itibaren TUSAÞ ile birlikte görev yapan ASELSAN da bu projede helikopterlere aviyonik ekipman geliþtirilmesi, askeri/sivil sertifikasyon ve aviyonik sistem geliþtirilmesi görevini üstlendi.
GÖKBEY Helikopteri üzerinde görev yapan ASELSAN çözümleri arasýnda Uçuþ Kontrol Bilgisayarý, milli haberleþme sistemleri, dost-düþman tanýma sistemi, Dokunmatik Uçuþ Yönetim Sistemi, Entegre Modüler Gösterge, Kokpit Gösterge Ünitesi, Kokpit Kontrol Panelleri, Navigasyon Sistemi, Yapýsal Bütünlük ve Kullaným Takip Sistemi ile Veri Toplama ve Ýþleme Birimi yer alýyor. GÖKBEY için geliþtirilen aviyonik süit, halihazýrda uluslararasý sivil platformlarda kullanýlan aviyonik süitler ile rekabet edecek yetkinlikte en modern özelliklere sahip bulunuyor.
10 BÝNDEN FAZLA ASELSAN SÝSTEMÝ YER ALIYOR
ASELSAN; helikopter, uçak ve insansýz hava aracý olmak üzere, 30'dan fazla farklý tipte hava aracýnýn modernizasyonunu milli sistemler ile gerçekleþtirdi. Büyük çoðunluðunu TUSAÞ ile birlikte modernize ettiði veya milli sistemlerini entegre ettiði 1100'den fazla hava aracý aktif olarak görev yapýyor. Bu hava araçlarý üzerinde toplamda 10 binden fazla ASELSAN aviyonik sistemi kullanýlýyor.
ASELSAN, bu alanda 30 yýlý aþan tecrübesiyle tüm platformlarýn aviyonik sistemlerini müþteri ihtiyaçlarýna en uygun þekilde saðlýyor. Pek çok farklý aviyonik süit, dünya ile yarýþýr seviyede, ASELSAN mühendisleri tarafýndan milli olarak geliþtirildi. Savunma sanayisinde milli baðýmsýzlýðýn en önemli unsurlarýndan biri olan hava araçlarýnýn görev bilgisayarlarý yazýlýmlarý da ASELSAN mühendisleri tarafýndan milli olarak gerçekleþtiriliyor. Bu sayede milli olarak geliþtirilen radar sistemleri, kendini koruma sistemleri, elektro-optik sistemler, mühimmatlar ve yeni nesil her türlü faydalý yükün platforma entegrasyonu da yapýlýyor.
Daha önce yurt dýþýndan tedarik edilen ve ihraç lisansýna tabi, hava araçlarýnýn en önemli bileþenlerinden biri olan navigasyon sistemi de ASELSAN tarafýndan millileþtirildi. Bu sistem sadece yurt içinde deðil, artýk yurt dýþýndaki hava araçlarýna da entegre ediliyor.
AÇILIK ATAK ÝLE YAPILDI
ASELSAN, ATAK Helikopteri'nin ihracatý için ana yüklenici TUSAÞ ile ilk günden itibaren birlikte çalýþýyor. Türkiye'nin 2000'li yýllarýn baþýndan itibaren ortaya koyduðu milli sistem ve platformlar hedefi doðrultusunda öncelikli olarak hava araçlarýnda kullanýlan aviyonik sistemlerin beyni ve kalbi olarak nitelendirilen görev bilgisayarýnýn millileþtirilmesi ATAK Projesi'nde baþarý ile gerçekleþtirildi. Bunu ATAK helikopteri üzerindeki ekran, navigasyon, haberleþme, elektro-optik, kendini koruma ve silah sistemleri gibi birçok ekipmanýn millileþtirilmesi takip etti. ASELSAN'ýn bu sistemleri ATAK Helikopteri üzerinde Türkiye'nin yaný sýra Filipinler ve Nijerya'da da kullanýlýyor.
Þirket, 10 ton genel maksat helikopteri ve Orman Genel Müdürlüðü yangýn söndürme helikopteri için ihtiyaç duyulan tüm aviyonik sistemlerin milli imkanlar ile geliþtirilmesi ve entegrasyonu için TUSAÞ ile birlikte çalýþmaya devam ediyor. ASELSAN, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna ait SEAHAWK helikopterlerine güdümlü mühimmat sisteminin entegrasyonunu yine yakýn zamanda ortaklarý ile birlikte gerçekleþtirdi.
ASELSAN, TUSAÞ ana yükleniciliðinde yürütülen Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamýndaki helikopterler için aviyonik ekipmanlarý da üretti. TUSAÞ tarafýndan üretimi devam eden helikopterler Jandarma Genel Komutanlýðý, Orman Genel Müdürlüðü, Emniyet Genel Müdürlüðü, Kara Kuvvetleri Komutanlýðý, Hava Kuvvetleri Komutanlýðý ve Özel Kuvvetler Komutanlýðýna teslim ediliyor.