Görüþmeler Salý günü baþlayacak! Casuslukla mücadeleye yeni düzenleme
ABONE OL

Yüksel, AK Parti milletvekillerince TBMM Baþkanlýðýna sunulan Noterlik Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'ne iliþkin AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Teklifin 23 maddeden oluþtuðunu ve 12 kanunda deðiþiklikle düzenleme içerdiðini belirten Yüksel, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan Yargý Reformu Strateji Belgesi ile Ýnsan Haklarý Eylem Planýnda belirlenen hedefler ve faaliyetlerle ilgili bugüne kadar çok sayýda yasal düzenleme yapýldýðýný vurguladý.

Yargý reformlarýnýn yaný sýra uygulamadaki ihtiyaçlarý da dikkate alarak yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini aktaran Yüksel, TBMM Baþkanlýðýna sunulan teklifin de çok sayýda yeni uygulamayý içerdiðini kaydetti.

Cüneyt Yüksel, Noterlik Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi'nin komisyondaki görüþmelerine 22 Ekim Salý günü baþlanacaðýný bildirdi.

- "NOTERLÝK ÜCRET TARÝFESÝNÝN DÜZENLENECEÐÝ TARÝHLERDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILACAK"

Teklifteki tüm düzenlemelerin milletvekillerince ele alýnacaðýný ve deðerlendirmelerde bulunulacaðýný anlatan Yüksel, teklife iliþkin þunlarý ifade etti:

"Avukatlýk Kanunu'nda deðiþikliðe gidilerek, avukatlýk stajýna fiilen engel olmamak þartýyla herhangi bir iþte sigortalý olarak çalýþýlmasý, avukatlýk stajýnýn yapýlmasýna engel olmayacak. Ayrýca Noterlik Kanunu'ndaki deðiþiklikle de noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalýþmasýna iliþkin usul ve esaslar belirlenecek. Noterlik Ücret Tarifesinin düzenleneceði tarihlerde deðiþiklik yapýlacak. Noterlik Ücret Tarifesi, her yýl mart ayý yerine ocak ayý baþýnda düzenlenecek. El yazýsýyla imzalanarak hazýrlanan noterlik iþlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliðinin biliþim sistemine kaydedilecek."

Türk Medeni Kanunu'nda yapýlacaklarý da anlatan Yüksel, boþanma davalarýyla ilgili önemli bir düzenlemenin hayata geçirileceðini ifade etti.

Yüksel, "Boþanma davasý reddinin kesinleþmesinden sonra ortak hayatý kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yýldan 1 yýla indirilecek." bilgisini paylaþtý.

Teklifte Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarý doðrultusunda bazý hükümlerin bulunduðuna iþaret eden Yüksel, bölge adliye mahkemelerinde en kýdemli Cumhuriyet savcýsýnýn, Cumhuriyet baþsavcývekili olarak görev yapmasýna iliþkin düzenlemenin kaldýrýlacaðýný, bölge adliye mahkemelerinde Cumhuriyet baþsavcývekilinin Hakimler ve Savcýlar Kurulunca belirleneceðini söyledi.

- "YENÝ BÝR SUÇ ÝHDAS EDÝLECEK"

TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) casuslukla mücadele kapsamýnda yeni bir düzenlemeye gidileceðini aktararak, þunlarý kaydetti:

"Casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacýyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suç ihdas edilecek. Devletin güvenliði ile iç veya dýþ siyasal yararlarý aleyhine yabancý bir devlet veya organizasyonun stratejik çýkarlarý veya talimatý doðrultusunda suç iþlenmesi yaptýrýma baðlanacak. TCK'de yaptýrýma baðlanan belge ve bilgi temini veya bunlarýn açýklanmasý dýþýnda devletin güvenliði veya iç ya da dýþ siyasal yararlarý aleyhine yabancý bir devlet veya organizasyonun stratejik çýkarlarý veya talimatý doðrultusunda suç iþleyenlerin 3 yýldan 7 yýla kadar hapis cezasýna çarptýrýlmasý öngörülmektedir. Failler hakkýnda hem bu suçtan hem de iþlediði ilgili suçtan dolayý ayrý ayrý cezaya hükmedilecek."

Yüksel, casuslukla ilgili ihdas edilecek yeni suçta kovuþturmanýn Adalet Bakaný'nýn iznine baðlý olacaðýný söyledi.

Suçun niteliðinin deðiþmesi durumunda müdafinin yaný sýra ek savunma hakkýna iliþkin bildirimlerin sanýða da yapýlabileceðini anlatan Yüksel, ayrýca devlet üniversitelerince de Çocuk Ýzlem Merkezi (ÇÝM) kurulabileceðini belirtti.

Cüneyt Yüksel, þunlarý kaydetti:

"Yargýda yeni düzenlemelere yönelik kanun teklifi, noterlik hizmetleri, boþanma davalarý ve hukuki güvenlikle ilgili kapsamlý düzenlemeleri içermektedir. Komisyonumuzdaki görüþmelerin ardýndan teklif, TBMM Genel Kurulunun gündemine gelecektir. Yargý alanýnda bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da gerekli düzenlemeleri uygulamaya almaya devam edeceðiz. Adalet hizmetlerinin etkinliðinin artýrýlmasý, yargýlama süreçlerinin hýzlandýrýlmasý, suç ve suçluyla etkin mücadele birinci ve öncelikli hedeflerimizdendir."

MÝT'ten siber casuslara operasyon

AK Parti yargýya iliþkin tekfini TBMM Baþkanlýðýna sundu

Site otoparkýnda cephanelik çýktý! Çok sayýda gözaltý var

  • adalet komisyonu
  • kanun teklifi
  • casusluk mücadelesi