''Güç uykusu'' uzun yolda hayat kurtarýr
ABONE OL

Kurban Bayramý tatilinin bitmesiyle Ýstanbul'a dönecek tatilcileri, trafikte uzun araç kuyruklarý ve yorucu bir yolculuk bekliyor.

Yol Trafik Güvenliði Danýþmaný Özgür Þener, uzun yola çýkacak sürücülerin dikkat etmesi gereken noktalarý AA muhabirine anlattý.

Yolculuk öncesinde yeterli uyku almanýn büyük önem taþýdýðýný vurgulayan Þener, "Sürücüler, dönüþ yolculuðu sürelerinin yoðunluktan dolayý uzayabileceðini bilmeliler. Yola çýkmadan önce en az 8 saatlik bir uyku almalarý gerekiyor." diye konuþtu.

Tatil süresince yapýlan ziyaretlerin, uzun sohbetlerin, denizde geçirilen zamanýn ve deðiþen yatma saatlerinin yarattýðý yorgunluða dikkati çeken Þener, bu yorucu etkilerin bayram dönüþünde daha fazla hissedileceðini belirtti.

Araç kontrollerinin yapýlmasý gerektiðinin altýný çizen Þener, lastiklerin diþ derinliði ve basýnçlarýnýn, aracýn katalog deðerlerine uygun olmasýnýn güvenli bir yolculuk için çok önemli olduðunu söyledi.

Þener, diðer sürücüler tarafýndan algýlanmayý saðlayacak araçlarýn farlarý, sinyal lambalarý ve ekipmanlarýn çalýþýr durumda olup olmadýðýnýn kontrol edilmesi gerektiðini de vurguladý.

Güneþli havalarda sürüþ yaparken gözleri kýsmanýn konsantrasyonu bozabileceðine vurgu yapan Þener, sürücülere uygun güneþ gözlüðü takmalarý, tünellerden geçerken de bu gözlükleri çýkarmalarý uyarýsýnda bulundu.

- "YOLA BÝR GÜN ÖNCE VEYA SONRA ÇIKMALARI DAHA UYGUN"

Trafik kurallarýna uyulmasýnýn önemine deðinen Þener, özellikle uzun yolculuklarda çocuklarýn güvenliði için uygun çocuk koltuðu kullanýmýnýn zorunlu olduðunu hatýrlattý.

Trafikte acele edilmemesi ve yolculuk planlanýrken olasý aksiliklerin göz önünde bulundurulmasý gerektiðini ifade eden Þener, "Eðer sürücü sabýrsýzsa, yola bir gün önce veya sonra çýkmasý daha uygun olacaktýr." tavsiyesinde bulundu.

Uzun mesafeli sürüþlerde düzenli aralýklarla mola verilmesinin önemli olduðunu dile getiren Þener, þöyle devam etti:

"Sürüþ süresi 2 saati veya mesafe 200 kilometreyi aþýyorsa, bu 'uzun mesafeli sürüþ' olarak kabul edilir. Uzun yolculuklarda yolunuzu planlarken, düzenli aralýklarla mola vererek yolculuðunuzu bölmek önemlidir. Eðer sürüþ sýrasýnda uykusuzluk hissederseniz ve gerekli önlemleri almadýysanýz, aracýnýzý güvenli bir yere çekip 25 dakikayý geçmeyecek kýsa bir uyku molasý vermelisiniz. Bu kýsa uyku, 'güç uykusu' olarak adlandýrýlýr ve sizi yeniden enerjik hale getirir."

Cep telefonu kullanýmýnýn sürüþ güvenliðini olumsuz etkilediðini vurgulayan Þener, sadece sürüþe odaklanýlmasý gerektiðini söyledi.

Özgür Þener, geniþ yollarda trafik akýþýnýn daha çabuk saðlandýðýný belirterek, bilinmeyen alternatif yollarýn daha zorlu ve riskli olabileceðini sözlerine ekledi.

  • kurban bayramý dönüþü
  • trafik
  • uykusuzluk
  • kurallar
  • özgür þener