Gümrük muhafaza ekipleri geçit vermiyor
ABONE OL

Dünya Saðlýk Örgütü tarafýndan tütün ürünlerinin zararlarýna dikkati çekmek ve bu ürünleri kullananlara býrakmalarý yönünde bilinç kazandýrmak amacýyla 31 Mayýs "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edildi.

Tütün kaçakçýlýðýyla etkin mücadele, vergi kaybýnýn, haksýz rekabetin ve tütün tüketimindeki artýþýn önüne geçmek için de önem taþýyor.

- SÝGARA VE TÜTÜNÜN EN ÇOK ELE GEÇÝRÝLDÝÐÝ ÝL ÝSTANBUL OLDU

AA muhabirinin Ticaret Bakanlýðýndan edindiði bilgiye göre, gümrük muhafaza birimlerince, tütün ve tütün mamulü kaçakçýlýðýna iliþkin yapýlan risk analizi çalýþmalarý ve alýnan ihbarlar kapsamýnda rutin ve müþtereken denetimler gerçekleþtiriliyor.

Bu kapsamda ekiplerce yapýlan operasyonlarda geçen yýl 46,2 milyon lira deðerinde 1144 ton sigara, 49 milyon lira tutarýnda 515 ton tütün ele geçirildi. Bu yýlýn ilk 4 ayýnda da ekipler, 27 milyon lira deðerinde 517 ton sigara ile 40,7 milyon lira tutarýnda 59 ton tütüne el koydu.

Söz konusu ürünlerin en çok ele geçirildiði iller geçen yýl Edirne ve Ýstanbul olurken, bu yýlýn ocak-nisan döneminde de Mersin ve Ýstanbul öne çýktý.

- 6 YILA KADAR HAPÝS CEZASI UYGULANABÝLÝYOR

Sigara kaçakçýlýðý için Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu kapsamýnda adli yaptýrýmlar uygulanýyor. Kanunla, yasa dýþý bandrol imali, uygun þekilde temin edilen bandrollerin yasa dýþý kullanýmý, bandrolsüz veya taklit bandrol barýndýran tütün ve tütün mamulünün ticari amaçla üretimi, satýþý, bulundurulmasý ve nakli fiilleri için 3 yýldan 6 yýla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasý öngörülüyor.

Bakanlýða baðlý ekipler, her türlü kaçakçýlýðýn önüne geçmek için son teknoloji ile geliþtirilen sistemleri kullanmayý sürdürüyor. Bu kapsamda gümrük kapýlarýnda kaçakçýlýk riski bulunan eþya, yolcu ve taþýtlarýn önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alýnmasý amacýyla Milli Tarama Sistemleri, yerli ve milli yarý-sabit x-ray tarama sistemleri, Muhafýz gibi programlar, bandrol tespit cihazlarý ve dedektör tütün köpekleri kullanýlýyor.

- ELE GEÇÝRÝLEN KAÇAK PAPAÐANLAR ÝLGÝLÝ BÝRÝMLERE TESLÝM EDÝLÝYOR

Öte yandan, World Parrot Trust adlý uluslararasý yardým kuruluþu tarafýndan her yýl 31 Mayýs'ta "Dünya Papaðanlar Günü" de kutlanýyor. Bu gün kapsamýnda papaðan popülasyonunun korunmasýnýn önemine dikkat çekiliyor.

Söz konusu gün, kaçak papaðan ticaretinin önlenmesi, bioçeþitliliðin, kültürel mirasýn ve halk saðlýðýnýn korunmas ile hayvan refahýnýn saðlanmasýna ve yasal ticaretin teþvik edilmesine katký saðlýyor.

Gümrük Muhafaza birimlerince, "Nesli Tehlike Altýnda Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararasý Ticaretine Ýliþkin Sözleþmesi" kapsamýnda tespit edilen kaçak papaðanlar, Tarým ve Orman Bakanlýðýnýn ilgili birimlerine, belediyelere, hayvanat ve botanik bahçelerine teslim ediliyor.

Bu kapsamda ekipler, 2020 yýlýnda 14 bin 160 lira deðerinde 4, geçen yýl ise 668 bin 203 lira tutarýnda 66 papaðana el koydu.