Güney Kafkasya Bölgesel Ýþbirliði Platformu'ndan Orta Doðu çaðrýsý
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Azerbaycan Dýþiþleri Bakaný Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dýþiþleri Bakaný Ararat Mirzoyan, Ýran Dýþiþleri Bakaný Abbas Erakçi ve Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov'un katýlýmýyla Ýstanbul'da bir otelde düzenlenen toplantýnýn ardýndan Ortak Bildiri yayýmlandý.

Bildiriye göre, bakanlar toplantýda, önceden Moskova ve Tahran'da düzenlenen 3+3 Bölgesel Ýþbirliði Platformu toplantýlarýna deðinerek bölgesel ve uluslararasý barýþ ile istikrarý tehlikeye atan mevcut karmaþýk geliþmelerin ortasýnda platformun tekrar bir araya gelmesinin önemini vurguladý ve 3+3 formatýnda iþbirliðini daha da güçlendirmeyi kararlaþtýrdý.

ÝNSAN HAKLARINA SAYGI ÇAÐRISI

Bakanlar, Birleþmiþ Milletler (BM) Þartý ilkelerinin tamamýna iþaret ederek karþýlýklý çýkarlarý gerçekleþtirmeye yönelik ortak çabalardan kaynaklanan iyi komþuluk iliþkilerine sahip olmanýn kritik gerekliliði ýþýðýnda, ihtilaflarýn barýþçýl çözümü, egemenliðe saygý duyulmasý, siyasi baðýmsýzlýk, toprak bütünlüðü, uluslararasý kabul görmüþ sýnýrlarýn dokunulmazlýðý, ülkelerin iç iþlerine müdahale edilmemesi, güç tehdidi veya kullanýmýnýn yasaklanmasý ve insan haklarýna saygý duyulmasýnýn önemini teyit etti.

Dolmabahçe'de Güney Kafkasya toplantýsý! Baþkan Erdoðan'dan 'kalýcý barýþ' vurgusu

Toplantýya katýlan ülkelerin temel rolü, diyaloðun öneminin vurgulanmasý, bölgesel iþbirliði fýrsatlarýnýn yakalanmasý ve önemli uluslararasý meselelerin açýkça görüþülebilmesi doðrultusunda, bölgeyi ilgilendiren önemli konularý ele alan bakanlar, tüm bölge ülkeleri arasýndaki iliþkilerin normalleþmesi ve geliþtirilmesindeki olumlu dinamikleri takdir etti.

ÝÞBÝRLÝÐÝ FIRSATLARI KEÞFEDÝLECEK

Bakanlar, bölgesel güvenin tesisi, refah ve istikrar için bölgesel ekonomik iþbirliðinin oynadýðý yapýcý role ve bunun ihtilaflý konularý dönüþtürerek ekonomik ve ticari geliþim fýrsatlarýyla bölgedeki herkese katký saðladýðýna dikkati çekerek ulaþým, iletiþim, ticaret, enerji, yatýrým ve baðlantýsallýk alanlarýnda iþbirliði fýrsatlarýný daha da keþfetmeye karar verdi.

Bakan Fidan, Ýstanbul'da Lavrov ile görüþtü

Bakanlar eðitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarýnda ortak projelerin teþvik edilmesi amacýyla kültürel iþbirliðinin ve halklar arasý temaslarýn önemini vurguladý.

Ýkili görüþmelerin, sürdürülebilir bölgesel barýþ ve ekonomik kalkýnmaya yönelik çok taraflý istiþareleri tamamlayacaðý konusunda mutabýk kalan bakanlar, "3+3" Platformunun kapýlarýnýn Gürcistan'ýn katýlýmý için her zaman açýk olacaðýný yineledi.

ÝHLALLER KINANDI

Bakanlar, Orta Doðu'da týrmanan duruma iliþkin görüþ alýþveriþinde bulunurken BM Þartý ve uluslararasý insancýl hukuk ilkelerinin bölgesel barýþ ve güvenliði tehlikeye atabilecek ciddi ihlalleri þiddetle kýnadý.

Uluslararasý hukuka saygý gösterilmesi çaðrýsýnda bulunan bakanlar, derhal ateþkes yoluyla tüm saldýrý ve zulme son verilmesi ve bu durumdan etkilenenlerin insani yardýma engelsiz eriþiminin saðlanmasý çaðrýsý da yaptý.

Bölgeye yakýn civarlardaki terörist ve suç faaliyetlerindeki artýþý kabul eden bakanlar, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarý uyarýnca terörizmin her türlü biçim ve tezahürüne karþý iþbirliði yapma taahhütlerini ifade etti.

3+3 Platformuna katýlmadýlar! Bakan Fidan'dan önemli çaðrý: Yeriniz her zaman baki

Bakanlar, "3+3" Bölgesel Ýþbirliði Platformu'nun düzenli bakanlar toplantýlarýnýn ve ortak ilgi alanlarýndaki istiþarelerin bölgedeki güven ve iþbirliði ortamýnýn geliþtirilmesi ve saðlamlaþtýrýlmasý açýsýndan taþýdýðý önemin altýný çizerek bir sonraki toplantýnýn yeri ve tarihinin diplomatik kanallar aracýlýðýyla kararlaþtýrýlmasý hususunda mutabýk kaldý.

Ermenistan, Azerbaycan, Ýran ve Rusya Dýþiþleri Bakanlarý, iyi karþýlama ve toplantýnýn baþarýlý bir þekilde gerçekleþtirilmesi dolayýsýyla Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'a teþekkür etti.

Türkiye'ye gelen Ýranlý Bakan: Savaþýn yayýlma ihtimali konusunda ortak endiþeler var

  • güney kafkasya
  • ortak bildiri
  • bakanlar toplantýsý