Yüksek teknolojili güvenlik sistemleri Türkiye-Ýran sýnýr duvarýnda etkin kullanýlýyor
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðýnca Sýnýr Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi kapsamýnda baþlatýlan ve Ýçiþleri Bakanlýðý Ýller Ýdaresi Genel Müdürlüðü ile Sýnýr Yönetimi Daire Baþkanlýðý koordinasyonunda Türkiye-Ýran sýnýrýnýn Aðrý bölümünde 2020 yýlýnda yapýmý tamamlanan güvenlik duvarý, bölgede güvenliðin saðlanmasýnda büyük önem taþýyor.

Bölgedeki kolluk kuvvetleri, teröristler ile kaçakçýlarýn ve Afganistan'dan kaçýp Ýran üzerinden Türkiye'ye yasa dýþý yollarla geçmek isteyenlerin giriþlerini engellemek için gece gündüz demeden eller tetikte sýnýrý koruyor.

Sýnýr güvenliðinin en üst seviyeye çýkarýldýðý güvenlik duvarý, gözetleme, haberleþme ve optik kulelerle gözetlenip, gece görüþlü termal kameralar ile harekete duyarlý sensörlerle kontrol altýnda tutuluyor.

Kesintisiz ve etkin þekilde gözetlenen güvenlik duvarý sayesinde, yasa dýþý geçiþ, terör ve kaçakçýlýk gibi suçlar engellenmeye çalýþýlýyor.

Aðrý Valisi Osman Varol, AA muhabirine, güvenlik duvarýnýn sýnýrda geçiþlerin engellenmesinde büyük bir öneme sahip olduðunu söyledi.

Zaman zaman sýnýrda görev yapan kolluk kuvvetlerini ziyaret ettiklerini belirten Varol, duvarla ilgili þu bilgileri verdi:

"Duvar inþa edilirken arkasýndan 6 metre geniþliðinde bir yol çalýþmasý da yapýlýyor ve bu yol asfaltlanýyor. Duvar, duvarýn arkasýnda asfaltlý yol, aydýnlatma sistemi ve duvarýn üzerinde tel var. Çalýþmalarýn büyük çoðunluðu Türkiye-Ýran sýnýrýnýn Aðrý kýsmýnda tamamlanmýþ vaziyette ve bu duvar önemli bir güvenlik tedbiridir. Duvar, fiziksel sýnýr güvenlik sistemimizin bir parçasýdýr ve bu çok aþamalý bir projedir. Özellikle sýnýrýmýzdan geçiþlerde ciddi bir azalma yaþadýk."

Varol, Iðdýr ve Aðrý sýnýrýnda duvar inþaatýnýn tamamlandýðýný, tel çalýþmasýnýn da büyük oranda bitirildiðini, Van'dan güneye doðru duvar inþaatýnýn ayný hýzla devam ettiðini aktardý.

- "GÜVENLÝK SÝSTEMÝ, AÐRI SINIRIMIZDA ÇOK ETKÝN KULLANILIYOR"

Güvenlik duvarýnýn sýnýrdan her türlü olumsuz unsurun ülke içine girmesine engel olduðunu vurgulayan Varol, þunlarý kaydetti:

"Göçmenin giriþine engel oluyor, göçmenlerin dýþýnda bu bölgede terör örgütünün kötü emelleri var ve onlarýn geçiþine engel oluyor. Emtia kaçakçýlýðý ve insan kaçakçýlýðýna engel oluyor. Duvar güvenlik sistemini inþa ettiðinizde sýnýrýnýzý güvenlik altýna aldýðýnýz için her türlü olumsuz unsurun geçmesini dolayýsýyla engellemiþ olursunuz. Bunun da bölgemize çok olumlu katkýlarý oldu. Bu çok kademeli ve çok fonksiyonlu bir güvenlik sistemidir. Güvenlik duvarý boyunca aydýnlatma, belirli aralýklarla kamera sistemleri ve ayrýca ASELSAN'ýn geliþtirdiði elektro optik kuleler dediðimiz çok teknik bazý donanýmlar geçiþleri tespit edebiliyor. Bunlarýn her birinin birbiriyle entegre olduðu çok önemli bir güvenlik sistemimiz var. Bu sistem de özellikle Aðrý sýnýrýmýzda çok etkin bir þekilde kullanýlmaktadýr."

- "BÜYÜK BÝR MÜCADELEYÝ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDÝYORUZ"

Vali Varol, kentte son yýllarda yakalanan düzensiz göçmenlerden büyük bir bölümünün Afganistan uyruklu olduðunu belirterek, ülkelerine geri gönderilen yabancý oranýnda büyük bir artýþ olduðunu ifade etti.

Aðrý'dan Afganistan'a þu ana kadar 5 uçakla düzensiz göçmenlerin gönderildiðini hatýrlatan Varol, "Ýþlemler tamamlandýkça bu dediðimiz resmi geri gönderme iþlemleri de devam ediyor. Doðu sýnýrý þu anki göç noktasýnda önemli bir sýnýrýmýz. Bizler de devletimizin tüm imkanlarýyla hem maddi hem de insan kaynaðý imkanlarýmýzla bu konuyla ilgili çok güçlü bir mücadele sürdürüyoruz. Kara Kuvvetlerimizin sýnýr birliði özellikle sýnýrý korumakla mükellef ve burada bir mekanize tugayýmýz var. Ayrýca onun arka kademesinde jandarma bölgesinde jandarmamýz, kentsel alanlara geldiðimizde de emniyetimiz ile çok kademeli büyük bir mücadeleyi burada sürdürmeye devam ediyoruz." diye konuþtu.