Haftaya sokaða çýkma yasaðý var mý? 13 Mayýs Çarþamba günü sokaða çýkma yasaðý var mý?
ABONE OL

Haftaya sokaða çýkma yasaðý olup olmadýðý yoðun olarak araþtýrýlýyor. 24 il için uygulanan hafta sonu sokaða çýkma yasaðýnda bugün 65 yaþ üstü yaþlýlara 4 saat yürüyüþ mesafesinde izin verildi. Haftaya ise 20 yaþ altý gençlerin ve çocuklar için sokaða çýkma yasaðýnda esneme yapýlacak. Haftaya çocuklarýný dýþarý çýkaracak olan vatandaþlar Çarþamba günü sokaða çýkma yasaðý olup olmadýðýný merak ediyor. Koronavirüs salgýnýnde normalleþme sürecinin ilk adýmlarý olarak haftaya çocuklar ve gençler uzun zaman sonra dýþarý çýkacaklar. Haftaya sokaða çýkma yasaðý var mý? Çarþamba günü sokaða çýkma yasaðý var mý? sorusu internet ortamýnda yoðun olarak aratýlýyor. Ýþte sokaða çýkma yasaðý ile ilgili detaylar.

65 yaþ üstü vatandaþlar 1 buçuk ay sonra ilk defa evlerinden dýþarý çýktýlar. 65 yaþ üstüne verilen 4 saatlik ilk izin bugün saat 11 ile 15 arasý kullanýldý. Yaþlýlar temiz havanýn ve güneþin tadýný çýkardý. Koronavirüs bulaþ riskini azaltmak amacýyla uygulanan sokaða çýkma yasaðýný ihlal edenlere ise 3 bin 150 lira cezai iþlem uygulanýyor.

HAFTAYA SOKAÐA ÇIKMA YASAÐI VAR MI?

Haftaya 4 gün sokaða çýkma yasaðý olacak. Cumhurbaþkaný Erdoðan, "16-17-18 ve 19 Mayýs tarihlerinde yine sokaða çýkma sýnýrlandýrýlmasý uygulanacaktýr." bilgisini verdi. 

13 Mayýs Çarþamba günü için ise herhangi bir yasak sözkonusu deðil. Anneler ve babalar çocuklarýný maske takmak ve sosyal mesafeye özen göstermek þartýyla dýþarý çýkarabilecekler.

SOKAÐA ÇIKMA YASAÐI CEZASI NE KADAR?

Sokaða çýkma yasaðýna uymayanlara, 1593 sayýlý Umumi Hýfzýssýhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarýnca 3 bin 150 TL idari para cezasý kesiliyor.

HANGÝ ÝLLERDE HAFTA SONU SOKAÐA ÇIKMA YASAÐI VAR?

Ýçiþleri Bakanlýðý, 8 Mayýs saat 24.00 ile 10 Mayýs saat 24.00 arasýnda 24 ilde uygulanacak sokaða çýkma kýsýtlamasýna iliþkin illere genelge gönderdi.

Genelgeyle, 8 Mayýs saat 24.00 ile 10 Mayýs saat 24.00 arasýnda büyükþehir statüsündeki Adana, Ankara, Balýkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakýr, Eskiþehir, Gaziantep, Ýstanbul, Ýzmir, Kahramanmaraþ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Þanlýurfa, Tekirdað, Trabzon, Van ile Zonguldak il sýnýrlarý içinde bulunan tüm vatandaþlarýn sokaða çýkmalarý kýsýtlanacak.

Genelgeyle, "Þehir giriþ/çýkýþ tedbirleri" Genelgesi kapsamýnda daha önce seyahat kýsýtlamasý kaldýrýlan Aydýn, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muðla illerinde sokaða çýkma kýsýtlamasý da kaldýrýldý.

14-20 YAÞ DIÞARI ÇIKMA ÝZNÝ HANGÝ GÜN?

14-20 yaþ arasý gençler, 15 Mayýs Cuma günü saat 11.00 ile 15.00 arasý 4 saatliðine dýþarý çýkabilecekler.

14 YAÞ ALTI ÇOCUKLARA SOKAÐA ÇIKMA ÝZNÝ NE ZAMAN?

0-14 yaþ arasý çocuklar ise 13 Mayýs Çarþamba günü yine ayný saatler arasýnda dýþarý çýkabilecekler. Yürüme mesafesinde sokaða çýkmalarýna izin verilen 20 yaþ altý gençler 11.00 ile 15.00 saatleri arasýnda yürüyüþ yapýp 4 saat boyunca hava alabilecekler.

Kabine toplantýsý ardýndan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan yapýlan açýklamalar þöyle;

Ýlk müjdemiz; 65 yaþ üzeri ile 20 yaþ altý vatandaþlarýmýza. 65 yaþ üstü gruba ilk etapta sokaða çýkma sýnýrlandýrmasý günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dýþarý çýkabilme imkaný getiriyoruz.

Ýlk uygulamayý da 10 Mayýs Pazar günü saat 11,00 - 15,00 saatleri arasýnda gerçekleþtiriyoruz.

20 yaþ altý için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacaðýz.

0,14 yaþ grubu hafta içinde 13 Mayýs Çarþamba günü, yine 11 - 15 saatleri arasýnda yürüme mesafesiyle dýþarý çýkarýlabilecek.

15 - 20 yaþ ise, 15 Mayýs Cuma günü yine ayný þartlar ve saatlerde dýþarý çýkabilecektir.