Genelkurmay Ýstihbarat Baþkanlýðýna Aðustos 2007'de atanan, FETÖ'nün kumpaslarýndan Ergenekon soruþturmasýnda gözaltýna alýnan, Ýnternet Andýcý davasýnda tutuklanan ve 2012'de emekliye ayrýlan Ýsmail Hakký Pekin, FETÖ'nün darbe giriþiminin 8. yýlýnda, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.
Pekin, yaþananlarýn, darbe giriþiminden ziyade bir iþgal giriþimi olduðunu, 15 Temmuz'da halkýn, iþgalcilere karþý büyük bir direniþ gösterdiðini söyledi.
15 Temmuz darbe giriþimini yabancý bir ülke tarafýndan yönlendirilen bir örgütün mensuplarýnýn iþgal giriþimi olarak niteleyen Pekin, "15 Temmuz, çok büyük destansý bir savunma, bir refleks, halkýn, örgüte karþý gösterdiði büyük bir direniþ. Takvimlerde 15 Temmuz'u gördüðüm zaman bir ülkenin kendi yetiþtirdiði insanlar tarafýndan iþgal edilmesi geliyor aklýma." ifadelerini kullandý.
15 Temmuz'un ardýndan, silahlý kuvvetlerden, güvenlik teþkilatýndan çok sayýda personelin ayrýldýðýný aktaran emekli Korgeneral Pekin, "Devleti yönetmek böyle bir þey, bu konularda müsamaha gösterirseniz bu iþin sonu gelmez." dedi.
Yaþanan zaferin ardýndan ülkenin demokratikleþmesi yolunda büyük ivme katedildiðini, iþgalin bastýrýlmasýnýn ardýndan, FETÖ militanlarýnýn tüm kurumlardan tasfiye edildiðini anlatan Pekin, "Bu iþgalin baþarýsýz olmasý ve Türk milletinin bu iþgale karþý durmasý, bundan sonra bu iþlere kalkýþacak kiþiler için de çok büyük bir ders." þeklinde konuþtu.
-"GEÇMÝÞTE DE BU TÜR SUÇLARI ÝÞLEYENLER AFFEDÝLMEMÝÞ"
FETÖ mensuplarýnýn, kamuda, yargýda, güvenlik sisteminde çalýþmasýnýn asla kabul edilemeyeceðini vurgulayan Pekin, þöyle devam etti:
"Devletin yaptýðý doðru. Belki gerçekten çok az bir þeye karýþmamýþ kiþiler olabilir, bunlarýn bir kýsmý yerini buldu, yani idari mahkemelerde açýlan davalarla kýsmý geri döndü ama bence devletin yaptýðý uygun. Geçmiþte de böyle olmuþ, Osmanlý'da, Cumhuriyetin ilk döneminde de bu tür suçlarý iþleyenler affedilmemiþ, affedilmemesi lazým, örnek olmasý lazým. Çünkü baþka türlü toplumun ve insanlarýn kafalarýna bu ders oturmaz, ancak öyle oturabilir. 'Ben böyle bir þey yaparsam, devlet beni ömür boyu hapiste tutar bir daha çalýþtýrmaz' denmesi lazým."
Ýsmail Hakký Pekin, FETÖ'nün baþka cemaatler içine sýzma giriþiminde bulunabileceðine iþaret ederek, devletin buna da engel olmasý gerektiðini söyledi.
Türkiye'nin çok önemli bir tehlikeyi halkýn iç güdüsüyle atlattýðýný belirten Pekin, "Devlet adamlarýnýn da buna önemli bir katkýsý oldu, siyaset arkasýnda durmasa çok daha farklý þeyler olabilirdi." diye konuþtu.
- "DEVLET BÝR ÞEYLER YAPACAK, TEDBÝRLERÝNÝ SÜRDÜRECEK"
Emekli Korgeneral Ýsmail Hakký Pekin, örgütün etkinliðinin artýk yavaþ yavaþ kaybolduðunu, örgüt mensuplarýnýn da bunun farkýnda olduðunu vurguladý.
Örgüt üyelerinin, deþifre olmamak için "renklendirme" yöntemiyle kamufle olduklarýný anlatan Pekin, þunlarý kaydetti:
"Örgüt 'renklendirme' yapýyor, alternatif örgütlerin içine sýzmak suretiyle Türkiye'deki imajlarýný deðiþtirmeye çalýþýyorlar, 'tekrar bu iþi nasýl yapabiliriz'in, hesabýný yapýyorlar ama uyanýk olacaðýz. Devlet tedbirlerini sürdürecek. Devlet af çýkartmazsa bu adamlarý cezaevinde tutarsa herkes yaptýðý suçun cezasýný çekerse o zaman kolay kolay muvaffak olamazlar."
- "HEP TETÝKTE VE UYANIK OLMAMIZ LAZIM"
FETÖ ile mücadeleye siyaset üstü bir konu olarak bakýlmasý gerektiðini belirten Pekin, "Þimdilik atlattýk, ama hep tetikte ve uyanýk olmamýz lazým." dedi.
Pekin, örgütün faaliyetleriyle, çok sayýda pýrýl pýrýl beyni etkilediðini, TSK ve emniyet ve yargý gibi unsurlarýn da FETÖ yüzünden itibar kaybýna uðradýðýný anlattý.
Emekli Korgeneral Pekin, "Darbe darbedir, darbenin iyisi kötüsü olmaz. Darbeye kalkýþan ister yapsýn ister yapmasýn, kalkýþtýðýndan itibaren suç iþler. Burada insanlar þunu gördüler, girip Genelkurmay Baþkanýný, Ýkinci Baþkanýný, Kuvvet Komutanlýðýný derdest edip Akýncý Üssünü basýyorlar. Bir de oradan uçak kaldýrýyorlar, bu çok acý bir þey bir ülke için, çok acý, çok korkunç bir þey." diye konuþtu.
Yurt dýþýna kaçan FETÖ firarilerinin Türkiye ve ABD iliþkilerinin düzelmesini istemediklerini aktaran Pekin, "ABD, Fetullah Gülen konusunda baský yapmýyor. Yarýn bir gün Almanlarla da iliþkiler iyileþtiði zaman, büyük ihtimalle onlar da bu insanlarýn ülkelerinden çýkmalarýný isteyecekler." deðerlendirmesini yaptý.