Hamza Dað'dan Ýzmirli çiftçilere peþ peþe müjdeler: Yüzde 50 indirim saðlayacaðýz
ABONE OL

AK Parti Ýzmir Büyükþehir Belediye baþkan adayý Hamza Dað, Ödemiþ'te projelerini tanýttýðý tarým lansmaný düzenledi. Lansmana Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý da katýldý. Tanýtýmda konuþan Dað, "Bu buluþmada, tarým ve hayvancýlýk alanýnda çiftçilerimizin refahýný artýracak ve yerel ekonomimize katkýda bulunacak projeleri hayata geçireceðiz. Bu alanda ortaya koyacaðýmýz projeleri ise 'Ýzmir Makine Parklarý', 'Tarým ve Hayvancýlýkta Büyükþehir Destekleri', 'Büyükþehir Tarým ve Hayvancýlýk Tesisleri', 'Ýzmir'in Eþsiz Köyleri' ve 'Ýzmir'in Eþsiz Köylerine Kapsamlý Desteklerimiz' adý altýnda 5 ana baþlýkta topladýk" dedi.

'ÝZMÝR MAKÝNE PARKLARI ÝLE TEMEL EKÝPMAN ÝHTÝYAÇLARINI KARÞILAYACAÐIZ'

Topraðýn daha verimli hale gelmesi, ürün çeþitliliðinin artmasý ve mahsullerimizde kalitenin yükselmesi için teknolojinin doðru ve etkin kullanýmýný teþvik edeceklerini belirten Dað, "Bu kapsamda çiftçilerimizin yükünü hafifleteceðimiz, üretim süreçlerini kolaylaþtýracaðýmýz Ýzmir Makine Parklarý projemizle, çiftçilerimizin temel ekipman ihtiyaçlarýný karþýlayacaðýz. Bu ekipmanlar her daim kendilerinin hizmetine sunulmak üzere hazýr olacaktýr. Sadece temel ekipmanlarý deðil ayný zamanda teknolojik makine ve ekipmanlarý da çiftçilerimizin kullanýmýna sunacaðýz. Bu sayede ilaçlama, sulama ve gübreleme gibi iþlemleri artýk robotik teknoloji ve drone filosu ile gerçekleþtirmek mümkün hale gelecek. Çiftçilerimize sadece bireysel destekler sunmakla kalmayacak, kooperatif ve birliklerimizin yapmýþ olduðu üretimlerle ilgili de makine ve ekipman desteklerimizi kapsamýný geniþleterek vereceðiz. Bununla birlikte ihtiyaç olan bölgelerimize sabit selektörler kuracaðýz. Ýzmir tarýmý için daima ortak çalýþacaðýmýz ziraat odalarýmýz ve kooperatiflerimize; taþ toplama, katý gübre daðýtma, kompost karýþtýrma, yem ezme, balya ve silaj paketleme makinalarý temin ederek odalarýmýz aracýlýðýyla bunlarý da üreticilerimizin hizmetine sunacaðýz. Ýzmir Makine Parklarý projemizle özellikle küçük iþletmeci ve üreticilerimize yüksek maliyet ile ekipman edinme zorluklarýna karþý somut bir çözüm sunmuþ olacaðýz. Parklarda bulunan araç ve ekipmanlar, ekonomik fiyatlarla ve ihtiyaç duyulan süre boyunca kiralanabilecek. Bu uygulama, üreticilerimizin iþ gücü ve ekipman maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak, üretim kapasitelerini arttýrmalarýný saðlayacaktýr" dedi.

'YÜZDE 50 YEM BÝTKÝSÝ TOHUM DESTEÐÝ VERECEÐÝZ'

Çiftçilere yenilikçi tarým uygulamalarýný benimsemeleri için gerekli finansal ve teknik desteði saðlayacaðýný aktaran Dað, "Bu sayede üretim maliyetinin düþmesi ve ürün kalitesinin artmasýyla çiftçimizin rekabet gücü artacaktýr. Hiçbir siyasi ayrým gözetmeksizin tüm kooperatiflerimizin gerek üretim gerekse de satýþ süreçlerinde yanýnda olacaðýz. Ýhtiyaç duyduklarý tedariklerle ilgili gerekli destekleri vereceðiz. Küçük iþletmelerimiz ve üreticilerimiz için yem, ilaç ve gübre desteði uygulamalarýný devamlý hale getireceðiz. Ülkemizin tarým politikalarý çerçevesinde yer altý su kaynaklarýmýzý merkeze alarak hareket edeceðiz. Üreticilerimize yem bitkisi üretimleri için, yüzde 50'si bizden kampanyasý çerçevesinde tohum desteði vereceðiz. Ayrýca küçük iþletmelerimize seralar için düzenli olarak plastik örtü daðýtýmý yapacaðýz. Gelir getirici ürünlerde fidan ve tohum desteðimizi de düzenli ve sürekli hale getireceðiz. Kestane, incir, zeytin gibi benzer ürünler için büyükþehir belediyesi olarak sözleþmeli ve planlý üretimi hayata geçireceðiz. Üreticilerimizin ürettikleri ürünleri deðer kaybý yaþamadan satabilmeleri için kooperatiflerimize ve birliklerimize, büyükþehir belediyemizin öncülüðünde sözleþmeli üretim yaptýracaðýz, alým garantisi vereceðiz. Böylelikle çiftçilerimizin ürünlerini Ýzmirlilerle buluþturacaðýz. Tüm sosyal marketlerimizin raflarý kendi ürettiðimiz ürünlerle dolacaktýr" diye konuþtu.

'LÝSANSLI DEPOLARIN SAYISININ ARTMASINI SAÐLAYACAÐIZ'

Baþta hububat olmak üzere tüm ürünler için lisanslý depolarýn sayýsýnýn artmasýný saðlayacaklarýný belirten Dað, Þöyle devam etti:

"Ýzmir'imizin benzersiz lezzetlerini, yöresel ürünlerimizi korumak ve tanýtmak adýna, coðrafi iþaretleme çalýþmalarýna aðýrlýk vereceðiz. Yöresel ürünlerimizin ulusal ve uluslararasý arenada tanýtýmýný yaparak, Ýzmir'imizin zengin tarýmsal çeþitliliðini ve kültürel mirasýný daha da deðerli kýlacaðýz. Çiçeklerimizin ve diðer tarýmsal ürünlerimizin uluslararasý piyasalarda pazar deðerinin artmasý için gerekli belgeleme ve sertifikasyon çalýþmalarýna katký sunacaðýz. Ayrýca elektronik ürün sertifikasý ile zeytinyaðýmýzýn, uluslararasý piyasalarda kabul görmesi için gerekli adýmlarý hýzlýca atacaðýz. Kurutma tesislerimizin sayýsýný artýracaðýz. Böylelikle meyve ve sebzelerimizin modern kurutma tesislerinde kurutulup paketlenmesi yoluyla üreticimizin daha çok kazanç elde etmesini saðlayacaðýz."

'BÖLGEYE MODERN BÝR 'HAYVAN PAZARI' KAZANDIRACAÐIZ'

Büyükbaþ hayvancýlýkta Ýzmir'in Türkiye'de en önde gelen illerinden birisi olduðunu aktaran Dað, "Þehrimizde 800 bine yakýn büyükbaþ hayvan bulunmaktadýr. Büyükbaþ hayvancýlýðýnýn yaný sýra, arýcýlýk, kümes hayvancýlýðý ve su ürünleri gibi birçok hayvancýlýk faaliyetiyle ülkemizde ve bölgemizde önemli bir merkez konumundadýr. Ýzmir'imizde, 1 milyona yakýn küçükbaþ, 20 milyonun üzerinde kümes hayvaný ve 250 bin civarý kovan bulunmaktadýr. Bölgemize modern bir 'Hayvan Pazarý' kazandýracaðýz. Fiziki imkanlarýyla rahat ve saðlýklý bir ortam sunacaðýz. Ýnþallah göreve geldiðimizde tam donanýmlý bir mezbahayý Bayýndýr'a ve bölgemize kazandýracaðýz. Küçük iþletme ve üreticilerimiz için 'Hayvan Çadýrý' ve yem depolama için branda desteði saðlayacaðýz. Ayrýca dað köylerimizde küçükbaþ hayvan sayýsýnýn artýrýlmasý için çeþitli projelerimiz olacak. Kanatlý hayvan yetiþtiriciliði ve yumurta üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Torbalý'yý ve bölgemizi bu alanda önemli bir merkez haline getireceðiz" dedi.

'SÜT TOPLAMA MERKEZLERÝNÝN SAYISINI ARTIRACAÐIZ'

Sütün toplanmasýndan tüketiciye ulaþmasýna kadar olan aþamalarda kooperatifler ve birlikler üzerinden üreticinin durumlarýný sürekli olarak takip edeceklerini dile getiren Dað, " Odalarýmýz ve kooperatiflerimizle birlikte hareket ederek süt toplama merkezlerinin sayýsýný artýracaðýz. Soðuk süt depolama tesislerinin sayýsýný artýracaðýz. Böylelikle sütün iþlenmesi ve deðerlendirilmesi süreçlerini daha sistemli ve verimli hale getireceðiz. Süt saðýmý için gerekli hijyen setlerini, daldýrma kaplarýndan biberonuna kadar ücretsiz bir þekilde küçük iþletmelerimize temin edeceðiz. ÝZTARIM Süt Ýþleme Fabrikasý'nýn 88 bin 400 litre olan kapasitesinin verimli bir þekilde kullanýmýný saðlayacaðýz. Böylelikle hem istihdam noktasýnda pozitif etki oluþturacak hem de Ýzmir'in ürünlerini daha görünür hale getireceðiz ve marka deðerlerini artýracaðýz" diye konuþtu.

'ARILI KOVAN VE EKÝPMAN DESTEKLERÝMÝZ OLACAK'

Küçük iþletmelerin ve üreticilerin buzaðý ve kuzu kayýplarýnýn önüne geçilmesi için gebe hayvanlarýn doðum öncesi aþýlanmasýný saðlayacaklarýný belirten Dað, "Tarým ve Orman Bakanlýðý'nca yapýlacak tüm aþýlamalarýn 'el emeði ücretini' karþýlayacaðýz. Bölgemizde arýcýlýk faaliyetlerinin çok yaygýn olduðunu biliyoruz. Bu alandaki geliþimi artýrmak için bal ormanlarýmýzýn sayýsýný arttýracaðýz. Üreticimize arýlý kovan ve ekipman desteklerimiz olacak. Kooperatiflerimiz ve birliklerimizle sözleþmeli üretim yapacak, alým garantisi vereceðiz. Bu bölgenin balýný bir marka haline getireceðiz. Üreticilerimizin kovanlarýndan çýkan ballarý sosyal marketlerimiz ve esnaflarýmýz aracýlýðýyla hemþerilerimizle buluþturacaðýz" dedi.

"Hayvancýlýkla iþtigal eden, rýzkýný bu yolla çýkaran vatandaþlarýmýzýn su kullanýmýnda indirim yapacaðýz" diyen Dað, "Bunun yanýnda bakanlýk TÜRKVET sisteminde kaydý olan hayvancýlýk iþletmelerinin su tarifelerinde özel indirimler gerçekleþtireceðiz. Hayvan içme suyu tesisleri yapacaðýz. Membran ve kil kaplamalý hayvan içme suyu göletleri oluþturacaðýz. Ýhtiyaç olan bölgelerimizde beton ve saç sývatlar yapacaðýz. Meralarýmýzýn ýslah edilmesini saðlayacaðýz. Böylelikle üreticilerimizin maliyetlerini düþürmüþ olacaðýz" dedi.

'TARIM VE HAYVANCILIK TEKNOPARKI KURCAÐIZ'

Yenilikçi tarým ve hayvancýlýk tekniklerinin geliþtirilmesi için üniversitelerle þehre Tarým ve Hayvancýlýk Teknoparký kuracaðýný aktaran Dað, þöyle devam etti:

"Bunun yanýnda tarým alanýnda kuracaðýmýz organize sanayi bölgeleriyle belli baþlý ürünlerde Ýzmir'imizi marka þehir yapacaðýz. Bayýndýr'da þu an çalýþmalarý devam eden Tarýma Dayalý Seracýlýk ve Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi'ni hayata geçirerek 100 hemþerimize istihdam saðlayacaðýz. Büyükþehir olarak peyzaj çalýþmalarýmýz için ihtiyaç duyduðumuz çiçeði, Küçük Menderes bölgesinden temin edeceðiz. Ýzmir'in zengin tarým ürünlerini öne çýkarmak ve turizmi canlandýrmak için Tematik Köy Projeleri'ni hayata geçireceðiz. Ovacýk yayla çileðinin üretimini artýrmak için özel bir çalýþma yürütecek, tanýtým ve pazarlama noktasýnda da Ýzmir Büyükþehir Belediyesi olarak öncülük yapacaðýz. Hâlihazýrda gerçekleþtirilen onlarca benzersiz festivallerimizi daha da büyütecek, geniþleteceðiz."

'KESTANE ÜRETÝCÝLERÝ ÝÇÝN AYRI BÝR SOÐUK HAVA DEPOSU ÝNÞA EDECEÐÝZ'

Kýrsal bölgelerde soðuk hava depolarý kuracaðýný söyleyen Dað, "Beydað'da özellikle kestane üreticilerimiz için ayrý bir soðuk hava deposu inþa edeceðiz. Þehrimizden yolu geçen herkese ulaþmasý için yol üstü tarým pazarlarý projemizi hayata geçireceðiz. Direkt satýþýn saðlayacaðý ekonomik avantajlarla, aracýlarý ortadan kaldýrarak üreticilerimizin daha fazla kazanç elde etmelerine olanak tanýyacaðýz. Bu pazarlar sayesinde Ýzmir tarýmýnýn tanýtýmýný da saðlamýþ olacaðýz. Ürünlerimizin ulusal ve uluslararasý pazarlarda hak ettiði deðeri görebilmesi için, ürünlerinizin marka deðerini daha fazla arttýrmak, daha uzun süre taze kalmasýný saðlamak ve lojistik maliyetlerini düþürmek için modern paketleme tesisleri kuracaðýz. Kadýn kooperatiflerimizin ürünlerini iþleyip, depolayacak tesislerimizi özellikle hayata geçireceðiz" dedi.

'KÖY KONAKLARINI, ÝLÇE BELEDÝYELERÝMÝZLE BÝRLÝKTE ÝNÞA EDECEÐÝZ'

Ýzmir merkezine uzak olan ilçe ve köylere toplu taþýma seferleri düzenleyecek ve bu seferlerin sayýlarýný arttýracaðýný aktaran Dað, "Ayný zamanda mahallelerimizdeki otobüs duraklarýný modernize edeceðiz. Köylerimizin güvenliðini üst seviyeye çýkarmak adýna MOBESE kameralarý sistemini hayata geçireceðiz. Mahallelerimizde yaþayanlarýn bir araya gelip etkinlikler düzenleyebileceði köy konaklarýný, ilçe belediyelerimizle birlikte inþa edeceðiz" dedi.

'GENÇLER ÝÇÝN KÜLTÜR SANAT TURLARI DÜZENLEYECEÐÝZ'

Ýlaçlama çalýþmalarýna aðýrlýk vereceklerini aktaran Dað, "Saðlýðýmýza zarar veren sinek, haþere, kene gibi zararlý organizmalarý kontrol altýnda tutacak, bunlardan bulaþabilecek salgýn hastalýklarý engelleyeceðiz" diye konuþtu.

Mahallelere, ilçe belediyeleriyle çocuk parklarý yapacaklarýný da kaydeden Dað, gençleri kültür ve sanatla buluþturmak, onlara ilham vermeyi saðlamak; kiþisel geliþimlerine katký sunmak amacýyla kýrsal bölgelerimizden merkeze ve diðer illere, bunun yanýnda merkezden kýrsal bölgelere kültür sanat turlarý düzenleyeceklerini kaydetti.

Büyükþehir belediye bürokratlarý ve ilgili kamu kurumlarýnýn müdürleriyle birlikte ilçelere ve mahallelere sýk sýk geleceðini belirten Dað, "Hiçbir siyasi ayrým gözetmeksizin tüm mahalle baðlantý yollarýmýzý sýcak asfalt yapacaðýz. Ýhtiyaç duyulan yeni yollarýn yapýmýný gerçekleþtireceðiz. Mahalle baðlantý ve arazi yollarýmýza 5 yýlda 25 milyon metrekare bakým ve onarýmý saðlayacaðýz. Kýrsaldaki üretim yollarýmýzýn yani tarla içi yollarýn sorunlarýný gidermek için var gücümüzle çalýþacaðýz. Kýrsal ilçelerimizde özel aile mezarlýklarý için alýnan afaki ücretleri kaldýracaðýz. Bölgemizde aðaçlandýrma faaliyetlerine önem vereceðiz. Vasfýný yitirmiþ orman arazilerini aðaçlandýrarak hemþerilerimize emanet edeceðiz" ifadesine yer verdi.

'SU ABONELÝK FÝYATLARINDA YÜZDE 50 ÝNDÝRÝM UYGULAYACAÐIZ'

Þu anda 25 bin lira gibi bir bedeli olan su abonelik fiyatlarýnda göreve gelir gelmez indirime gideceðini belirten Dað, "Ýlk abonelik fiyatýnda tam yüzde 50 indirim uygulayacaðýz. Ýzmir'in en uç noktasýnda da saðlýklý suya eriþilebilmesi için altyapý yenileme çalýþmalarýmýzý ihtiyacý olan mahallelerde hayata geçireceðiz. Sulama birliklerimizin ve kooperatiflerimizin kuracaklarý güneþ enerjisi projelerini büyükþehir olarak destekleyeceðiz. Bu sayede üreticilerin daha ucuz suya ulaþmalarýný saðlayacaðýz. Devlet Su Ýþleri (DSÝ) ile birlikte dere ýslahlarýný yapacak, yaðmur baskýnlarýnda tarým alanlarýmýzýn zarar görmesini, üreticilerimizin kayba uðramasýný önleyeceðiz. DSÝ'yle birlikte modern sulama sistemlerine geçiþ yapacaðýz. Tarla sulama suyu projelerini ihtiyaç olan bölgelerde hayata geçireceðiz. Damla sulama için hortum ve ekipman desteklerinde bulunacaðýz. Jeotermal kaynaklarýmýzý gün yüzüne çýkarýp, bu alanlarda tarýma dayalý ihtisas organizeler kurulmasýna öncülük edeceðiz. Organize seracýlýk bölgelerimizin sayýsýnýn artmasýný saðlayacaðýz. Ýhtiyaç olan bölgelerde Tarýmsal ve hayvan sulama göletleri yapacaðýz. Su israfýmýzý minimuma indireceðiz. Yine ayný þekilde ihtiyaç olan bölgelerimize rampa ve kantar sistemlerini kuracaðýz" dedi.

'ÜCRETSÝZ GÖZ VE DÝÞ SAÐLIÐI HÝZMETÝ SUNACAÐIZ'

Dað aynýca, merkeze ve ilçelere uzak köylere Mobil Diþ ve Göz Saðlýðý TIR'larý göndererek ücretsiz göz ve diþ saðlýðý hizmeti ve

buralarda yaþayan gençler için sýnava hazýrlýk online etüt desteði sunacaklarýný da kaydetti.

Lansmana katýlan Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, teþekkürlerini sunarak, adaylara baþarýlar diledi.