Hava Kuvvetleri Komutanlýðýnýn gökyüzündeki hastaneleri 7/24 nöbette
ABONE OL

Hava Kuvvetleri Komutanlýðý envanterinde yer alan ambulans uçaklar, Ankara'daki 11. Hava Ulaþtýrma Ana Üs Komutanlýðýna baðlý 212'nci Özel Filo Komutanlýðýnda konuþlu bulunuyor.

CASA olarak bilinen "CN-235" tipi kargo uçaklarýnýn özel modernizasyon sürecinden geçmesi sonucunda adeta bir hava hastanesine dönüþen ambulans uçaklarýn faaliyetleri 7 gün 24 saat esasýna göre icra ediliyor.

Bir yoðun bakým ünitesinde yer almasý gereken elektroþok cihazý gibi tüm donanýmlarý üzerinde barýndýran ve 6 hasta taþýma sedyesinin bulunduðu uçakta, her sedyenin baþýnda ise hasta izleme monitörü, infüzyon pompasý ve mekanik ventilatör yer alýyor.

Ambulans uçaklar, hasta taþýma görevinin yaný sýra organ nakli noktasýnda da aktif rol alýyor. Saðlýk Bakanlýðýndan gelen talep üzerine havalanan ambulans uçaklar en kýsa sürede görev alanýna ulaþýyor.

- AMBULANS UÇAKLAR 7/24 ESASINA GÖRE ÇALIÞIYOR

Ambulans uçak ekibinde yer alan Pilot Üsteðmen, AA muhabirine, "Hava Kuvvetleri Komutanlýðý envanterinde verilebilecek ambulans görevlerini eksiksiz yerine getirebilecek sayýda ambulans uçaðý, 11. Hava Ulaþtýrma Ana Üs Komutanlýðýnda 7/24 görev esasýna dayalý olarak hazýr biçimde konuþludur." ifadelerini kullandý.

Pilot Üsteðmen, ambulans uçak ile görev esnasýnda hangi personelin yer aldýðýna iliþkin, "Ambulans uçakla intikal baþlamadan önce Hava Kuvvetleri Komutanlýðý tarafýndan 2 pilot ve 2 uçuþ teknisyeni ile görev detayýna göre de gerekli sayýda saðlýk personeli Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan görevlendirilmektedir." þeklinde konuþtu.

Ambulans uçaklarýn hangi süreçlerde ve etkinliklerine yönelik deðerlendirmelerde bulunan Pilot Üsteðmen, "Ambulans uçaklar, savaþta ve barýþta, doðal afet süreçlerinde, sýhhi tahliye süreçleri ve organ nakli görevlerinde etkin olarak kullanýlmaktadýr." diye konuþtu.

Pilot Üsteðmen, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Hava Harp Okulundan mezun olan teðmenlerin Çiðli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlýðýnda CN-235 tipi askeri kargo uçaðýnda pilotaj eðimini aldýktan sonra, 11. Hava Ulaþtýrma Ana Üs Komutanlýðýnda harbe hazýrlýk eðitimini tamamladýðýný ve ardýndan ambulans görevlerini icra edebildiðini söyledi.

- "UÇAKTA DOÐUM GERÇEKLEÞTÝ"

Ambulans uçak ile gerçekleþtirilen görevler esnasýnda yaþadýðý ve unutamadýðý anýsýna da deðinen Üsteðmen, "Bir arife günü ambulans görevi verilmiþti. Uçakta bir hamile kadýn hastamýz vardý. Takiben uçuþ esnasýnda saðlýk ekipleri yanýmýza geldi ve doðumun uçakta gerçekleþeceðini söyledi. Bir kýz ve bir erkek olmak üzere ikiz çocuk dünyaya gelmiþti. Kýzýn adý 'Arife', erkeðin adý da 'Bayram' olmuþtu. Bu unutamadýðýmýz görevler arasýnda verilebilir." ifadelerini kullandý.

Üsteðmen, 11. Hava Ulaþtýrma Ana Üs Komutanlýðýnda konuþlu ambulans uçaklarýn her daim göreve hazýr konumda olduðunu belirterek, "Ambulans görevleri, bizim için maneviyatý yüksek görevler içerisindedir. Türk milletinin ne zaman ihtiyacý olursa 7/24 esasýna dayalý olarak her an kalkýþ yapabilecek þekilde hazýr bulunmaktayýz. Yaptýðýmýz görevlerden de büyük gurur duymaktayýz." þeklinde konuþtu.

  • Hava Kuvvetleri Komutanlýðý
  • hastane
  • Ambulans uçaklar