Helikopter enkazý baþarýyla çýkarýldý! Rus heyeti çalýþmayý hayranlýkla izledi
ABONE OL

Adana'nýn Kozan ilçesinde Gökdere Barajý'na orman yangýnýna müdahale ederken su alýmý esnasýnda nedeni bilinmeyen þekilde kaza kýrýmýna uðrayarak düþen ve 3'ü Rus 2 Türk mürettebatýn kurtulduðu helikopter kazasý sonrasý, helikopterin enkazý karaya çýkarýldý.

RUS MÜRETTEBAT JANDARMANIN HER ÇALIÞMASINI ANBEAN ÝZLEDÝ

Jandarma Komando Özel Asayiþ Komutanlýðý (JÖAK) ve Adana Jandarma Sualtý Arama ve Kurtarma (SAK) ekiplerinden oluþan 20 kiþilik ekip 5 gün süren sualtý çalýþmasýný tamamlamasýnýn ardýndan helikopteri balonlara önce su yüzeyine yükseltti, ardýndan 5 kilometre boyunca botlarla taþýyarak karaya ulaþtýrdý. 8 saat süren helikopteri Gökdere Barajý'ndan çýkarma çalýþmasýnda kazada uçaktan sað kurulan mürettebat da jandarma ekiplerinin çalýþmalarýný yerinde takip etti. Her anlarýný görüntüledi.

JAK VE SAK EKÝPLERÝNDEN BAÞARILI OPERASYON

JAK ve SAK ekipleri 5 gün boyunca suyun altýnda helikopter üzerinde yaptýklarý detaylý çalýþmayý tamamlamasýnýn ardýndan helikoptere yaklaþýk 7 balon baðlayarak balonlara verilen hava basýncý ile helikopterin düþtüðü alandan 200 tonluk vincin çekeceði alana 3 saat içinde güvenle taþýdýlar. Barajdan yüzdürülerek getirilen "Mi 8" tipi yangýn söndürme helikopteri vince baðlanarak saatler süren çalýþma ile baþarýyla karaya çýkarýldý. Jandarma ekipleri helikopter karaya baþarýyla çýkarýlana kadar enkazýn baþýndan ayrýlmazken Rus heyet ise jandarmanýn çalýþmasýný hayranlýkla izledi.

Ters bir þekilde baraj göletlinden çýkarýlan helikopter milim milim karaya alýndý. Vinç ile karaya alýnan helikopter yedek yakýt depolarý sudan çýkmasý ile birlikte karaya döküldü. Helikopter çýkarýldýðý esnada geniþ güvenlik önemi alýndý. Ters bir þekilde sudan çýkarýlan helikopterin pervanelerinin kýrýldýðý ve gövdesinin hasar aldýðý görülürken vinçle yukarý çekilen helikopter bölgeye gelen ikinci vinç ile ters çevrildi.

Adana Ýl Jandarma Komutan Yardýmcýsý Albay Uður Çek, Ýlçe Jandarma Komutaný Nuh Anacýk ve beraberinde Orman Ýþletme Müdürü Onur Leylek, JAK ve SAK timleri, Rus mürettebat enkaz çalýþmasýnda titizlikle takip etti.

Helikopter enkazýnýn Rus mürettebatýn ve þirketin kontrolünde parçalara ayrýlacaðý ve inceleme için önce Ankara'ya, ardýndan Rusya'ya gönderileceði öðrenildi.