Annenin CÝMER'e baþvurusu çeteyi çökertti! Bir hastanenin daha ruhsatý iptal edildi
ABONE OL

Ýstanbul, Tekirdað ve Çorlu'da haksýz kazanç için bebekleri gereksiz yere önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yoðun bakýmýna yatýrýp öldüren 22'si tutuklu 47 þüpheli hakkýndaki iddianamede yeni detaylara ulaþýldý. Çeteyle baðlantýlarý saptanan Baðcýlar Özel Þafak Hastanesi'nin eylül, Medilife Saðlýk Hizmetleri Hastanesi'nin ise mayýs ayýndan beri faaliyet yapmadýðý öðrenildi.

GÜNLÜK 8 BÝN TL ÝÇÝN KIYMIÞLAR

Çetenin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan günlük 8 bin lira alabilmek için bebeklerin canýna kast ettiði; 10 çocuðun taburcu edilmediði için hayatýný kaybettiði belirtildi. Saðlýk Bakaný Kemal Memiþoðlu, konuya iliþkin açýklama yaparak "Ýllegaliteye ve yanlýþ uygulamalara izin vermeyeceðiz. Söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkýnda baþlatýlan inceleme sonucu hukuki yaptýrým süreçleri devreye alýnmýþtýr" ifadelerini kulandý.

ÝLK SORUÞTURMA MAYIS 2023'TE

Soruþturmanýn takipçisi olduklarýný belirten Memiþoðlu, olayýn Mayýs 2023'te Ýstanbul Saðlýk Müdürlüðü ve Emniyet iþbirliðiyle yürütülen operasyonla tespit edildiðini; cezai iþlemler yapýlýp konunun yargýya iletildiðini aktarýldý.

13 HASTANEYÝ ELE GEÇÝRMÝÞLER

Þüpheli Fýrat Sarý'nýn yönettiði çetenin 13 özel hastanenin yenidoðan yoðun bakým ünitelerini kiralayarak iþletmesini devraldýðý; söz konusu hastanelerin tamamýnda doktorlar yerine hemþirelerin saðlýk hizmeti sunduðu öne sürüldü. Ýddianamede yer alan hastaneler þunlar:

Avcýlar Hospital Hastanesi

Avrupa Þafak Hastanesi

Ýstanbul Þafak Hastanesi

Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi

Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi

Baðcýlar Þafak Hastanesi

Birinci Hastanesi

Doða Hospital Hastanesi

Reyap Ýstanbul Hastanesi

Çorlu Reyap Hastanesi

TRG Hospitalist Hastanesi

Esenler Güney Hastanesi

Silivri Kolan Hastanesi

BEBEK ÖLÜRKEN SAÇ EKTÝRÝYORDU

Bir bebek can çekiþirken hemþirelerin Fýrat Sarý'yý aradýðý; ancak doktorun hastaneye gitmek yerine saç ektirdiði ortaya çýkmýþtý.

ÝTÝRAF ETTÝLER

Hemþire H.D.T.: Doktor yerine epikriz raporu ile usulsüz ilaç satýþý yaptým.

Hemþire H.B.K.: Bir bebeði narkotik ilaçla uyuttuk kalp anomalisi olduðu için morardý.

BEBEK KATÝLÝNDEN TERÖR ÝTÝRAFI: PKK ÜYELÝÐÝNDEN 5 YIL HAPÝS YATTIM

Çete lideri doktor Fýrat Sarý'nýn ifadesi ortaya çýktý. Trakya Üniversitesi Týp Fakültesi'nde okurken PKK örgüt üyeliðinden hüküm giyindiðini ve 5 yýl cezaevinde kaldýðýný belirten Sarý, "Cezaevinden sonra tekrar okula dönerek mezun oldum. Medisense Saðlýk Hizmetleri'ni yaklaþýk 7-8 yýl önce kurdum" dedi. Bebeklerin ihmalden ölmediðini savunan Sarý, "Normalde yoðun bakýmda 4 bebeðe 1 hemþire bakmalýdýr. Tam zamanlý olarak bir doktor çalýþmalýdýr. Tam zamanlý doktor da bendim. Her þey prosedüre uygundu" ifadesini kullandý. Fýrat Sarý, iddianamede adý geçen hemþire ve ambulans þoförlerine gönderdiði paralarla ilgili de "Danýþmanlýk verdiðim hastanede çalýþanlara gönderilen motivasyon amaçlý paralardýr" diye konuþtu.

'YAÞATIYORUZ' PÝÞKÝNLÝÐÝ

Çete lideri Dr. Fýrat Sarý'nýn eski görüntüleri de ortaya çýktý. Sarý'nýn YouTube'daki Kadýnca TV'nin yayýnýna katýldýðý, "Yenidoðan Nedir?" konusunun iþlendiði programda sorularý yanýtladýðý ortaya çýktý. Bebeklerin göz göre göre ölümüne neden olan Fýrat Sarý'nýn prematüre bebeklerle ilgili konuþurken, "21-22 haftada doðan bebekler bile yaþatýlabiliyor" demesi dikkat çekti.

BÝR ANNENÝN BAÞVURUSU ÇETEYÝ ÇÖKERTTÝ

CÝMER'e bir annenin yaptýðý baþvuru sonrasý 21 Mayýs 2023 tarihinde ilgili soruþturma baþlatýldýðýný ifade eden Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya, Ýstanbul Emniyeti'nin 20 Haziran 2023'te baþlattýðý kapsamlý çalýþmasýný tamamladýðýný belirtti. Yerlikaya, "Soruþturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir. Artýk konu yargýdadýr" dedi.

"TANIK VE SANIK DEÐÝLÝZ"

Ýstanbul Þafak ve Avrupa Þafak hastanelerinden yapýlan açýklamada "Bahsi geçen 'yenidoðan olaylarý' ile ilgili hastanelerimizin tanýk olarak da sanýk olarak da baðlantýsý yoktur" denildi.

O HASTANE ÝÇÝN ÞÝKAYET YAÐMIÞ

Akþam Gazetesi'nin haberine göre, Yenidoðan Çetesi'yle ilgili þikayetlerin 6 yýl öncesine dayandýðý ortaya çýktý. Elebaþý Dr. Fýrat Sarý'nýn çalýþtýðý Reyap Hastanesi'yle ilgili internette onlarca þikayet olduðu görüldü.

18 OCAK 2019: CÝÐERÝNE SU KAÇTI DEDÝLER

Damla adlý kullanýcý: "Ýstanbul Reyap Hastanesi'nde sezaryen doðum yaptým. Sabaha karþý kýzýmýn ciðerine su kaçtýðýný belirterek çocuðumu yoðun bakým doktoru Fýrat Sarý bilgisinde aldýlar. Çocuðumu bir hafta yoðun bakýmda hiçbir açýklama yapmadan gereksiz yere tuttular. Eþimin uðraþlarý sonucu imza vererek çocuðumuzu zar zor çýkarabildik. Gün içinde defalarca SGK'dan ödeme yapýldýðýna dair mesajlar alýyordum. Çocuðum bir süre kendine gelemedi. Sürekli uyku halinde ve biberona alýþmýþ bir þekilde bize teslim edildi."

26 TEMMUZ 2023: ÇOCUÐUM ENGELLÝ KALDI

Sevil adlý kullanýcý: "Reyap Hastanesi Ýstanbul'da doðum yaptým. Hastane ihmali sebebiyle çocuðum þu an engelli. Daha önce þikayet yazdým o dönem baþhekim tarafýndan arandým bir yýl ücretsiz tedavi teklif etti 'þikayetinizi kaldýrýn' dedi. Hastanede doðum yaptýðým da çocuk doktoru yoktu."

9 MART 2024: 20 AYLIK OÐLUM YÜRÜYEMÝYOR

Nalin adlý kullanýcý: Doðumumu sezaryenle gerçekleþtirdim. Yoðun bakým ünitesi olmadýðý için Reyap Hastanesi'ne sevk ettiler. Oðlum 17 gün sonra bana teslim edildi. Evde sol bacaðýnda hareketsizlik fark ettik. 27 gün yanlýþ tedavi uygulanarak hastanede kaldý. Yenidoðan bir bebekte 45 gün boyunca kalça ultrasonu yapýlmamasý büyük bir ihmal. Enfeksiyon kaptýðý için oðlum 9 aylýkken ameliyat oldu, iki ay hastanede kaldý, kalça ultrasonu yapýlmadý. En üzücü olan ise oðlum 20 aylýk olmasýna raðmen yürüyemiyor.

ECEL SANDIK CÝNAYET MÝ?

Burcu Gökdeniz adlý bir anne yaþananlara isyan etti. Acýlý anne; "Oðlum Umut'um ihmaller sonucu mu öldü? Senelerdir eceliyle ölmüþ olduðunu sandýðým evladým cinayete mi kurban gitti? Benim içimdeki acýyý kim söndürecek, beni bu düþünceden kim arýndýracak, bana bunun cevabýný kim verecek" dedi.

ÇOCUKLARIN CANIYLA DALGA GEÇTÝLER

Yenidoðan çetesi lideri Fýrat Sarý ile Çorlu Reyap Hastanesi hemþiresi Bahar Kanýk'ýn telefon konuþmalarýna ulaþýldý. Ýkilinin vicdansýzlýðý tapelere böyle yansýdý: Telefon konuþmalarý kan dondurdu.

FIRAT SARI: En azýndan ben gelinceye kadar yaþasýn haha...

BAHAR KANIK: Valla siz gelinceye kadar... Kusura bakmayýn.

FIRAT SARI: Ölmesin ha...

BAHAR KANIK: Sarýkaya'nýn da valla fiþini çekecem gelmezseniz...

FIRAT SARI: Haha dedemin fiþi...

BAHAR KANIK: Haha çekicem fiþi haha.

Soruþturmayý yürüten savcý Y.E.'yi adliyedeki odasýnda tehdit eden çete elebaþlarýndan Mustafa Kemal Zengin, avukat sevgilisi Aylin Arslantatar ve 3 kiþi tutuklanmýþtý. Ýtirafçý olan bir tetikçi, Zengin'in savcýyý vurmasý karþýlýðýnda 100 bin dolar teklif ettiðini söylemiþti.

Memiþoðlu: Peþinde olacaðýz

"Yenidoðan çetesine" iliþkin fezlekede bebek ölümlerine neden olan ihmaller sýralandý

47 þüpheliden 22'si tutuklandý

ÇORLU'DA BEBEK ÖLÜMLERÝNDE ADI GEÇEN HASTANENÝN RUHSATI ÝPTAL EDÝLDÝ

Saðlýk Bakanlýðý, bazý bebeklerin yoðun bakým ünitesinde ölümlerine iliþkin soruþturmada adý geçen Tekirdað'ýn Çorlu ilçesindeki Özel Reyap Hastanesi'nin ruhsatýný iptal etti.

Saðlýk Bakanlýðý, bebek acil hastalarýný önceden anlaþtýklarý özel hastanelerin yeni doðan ünitelerine sevk edip, ölümlerine neden olan ve haksýz kazanç elde eden hastanelerle ilgili yeni karar aldý. Bakanlýk, bazý bebeklerin yoðun bakým ünitesinde ölümlerine iliþkin soruþturmada adý geçen hastanelerden Çorlu'daki Özel Reyap Hastanesi'nin ruhsatýný iptal etti. Karar, hastane yönetimine gece yarýsý Ýl Saðlýk Müdürlüðü ekipleri tarafýndan teblið edildi. Polis, ruhsat iptal kararýyla ilgili hastanede tutanak tuttu. Ruhsatýn iptal edilmesinin ardýndan sabah saatlerinden itibaren hastanedeki hastalar da yakýnlarý tarafýndan alýnmaya baþlandý.