Çayeli ilçesi Çarþýbaþý Mahallesi'nde 18 Kasým'da etkili olan saðanak, sel ve heyelana neden oldu. Yamaçtan kopan toprak kütleleri, bitiþik 2 apartmanýn giriþ katlarýndaki dairelere doldu. Evlerden birinde toprak yýðýný altýnda kalan Yakup Ali Bayraktar (35) hayatýný kaybetti, 4 kiþi de hafif yaralandý. Yaralýlar ambulansla hastaneye kaldýrýlýrken, çevredeki riskli 64 dairede yaþayanlar da tahliye edilip, misafirhanelere yerleþtirildi. Hasar tespit çalýþmalarýnýn sürdüðü heyelanda, ilçeye 24 saatte metrekareye 120 kilogram yaðýþ düþtüðü belirlendi. Bölgede giriþ katlarý toprakla dolan binalarla ilgili teknik inceleme sonrasý rapor hazýrlanacaðý belirtildi. Binalarýn giriþ katlarýna yaklaþýk 60 ton toprak dolduðu belirlenen heyelanda, yamacýn üst kýsmýnda çökme yaþanan yol ve tahliye edilen binalarýn çevresinde güvenlik önlemleri artýrýldý. Ekipler yamacýn üst kýsmýndaki yolda drenaj ve betonlama çalýþmasý yaparak olasý saðanakta suyu kontrol altýnda tutmak için önlem aldý.
DUVAR MÜHENDÝSLÝK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIÞ
Bölgede afete dair hasar tespit çalýþmalarý sürerken, hasar gören binalara iliþkin ön rapor da hazýrlandý. Heyelanýn meydana geldiði yamacýn önünde yer alan tüm yapýlarýn tahliyesine gerek olmadýðý, raporun tamamlanmasýnýn ardýndan boþaltýlan yapýlara iliþkin nihai kararýn verileceði öðrenildi. Bölgede sürdürülen incelemelerde; bir bölümü taþ olan istinat duvarýnýn yýkýlan betonarme kýsmýnýn mühendislik ömrünü tamamladýðý, saðanak sonrasý kopan toprak ve sulara dayanamayýp yýkýldýðý, tonlarca aðýrlýktaki toprak kütlesinin duvarlarýný yýktýðý evlerden içeri dolduðu ortaya çýktý.
'1 HAFTADA 600 KÝLOGRAM YAÐIÞ DÜÞTÜ'
Bölgede incelemelerde bulunan Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi (RTEÜ) Heyelan Araþtýrma Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ayberk Kaya "Heyelan afeti öncesi bölgede 1 hafta boyunca metrekareye yaklaþýk 600 kilogramlýk bir yaðýþ düþtü. Yine bunun öncesinde de merkez üssü Hemþin olan 4.7 büyüklüðünde bir deprem yaþamýþtýk. Depremler heyelanlarýn tetiklenmesinde etkileyici rol oynamaktadýr. Bununla birlikte bölgede yaðýþlýlarýn fazla olmasý, hem dinamik yüklerin, depremlerden kaynaklý hem de yaðýþlarýn üst üste gelmesi bölgede bulunan heyelanlarýn oluþmasýna maalesef bu acý olayýn geliþmesine neden olmuþtur. Eðimli arazilerde inþaat kazý faaliyetleri yapýlmadan önce zemin etüdü raporlarýnýn düzgün þekilde yapýlýp, mühendislik yöntemleriyle desteklenmesi gerekmektedir" dedi.
'MÜHENDÝSLÝK ÖNLEMÝN ALINMASI GEREKMEKTEDÝR'
Heyelana neden olan istinat duvarýnýn mühendislik ömrünü tamamladýðýný tespit ettiklerini belirten Kaya, "Mühendislik olarak önlemin alýnmasý gerekmektedir. Betonarme olarak adlandýrdýðýmýz dayanma yapýlarýnda belirli bir süre geçtikten sonra atmosferik koþullara baðlý olarak sürekli yaðýþla temas halinde bulunan betonarme þeklinde imal edilmiþ yapýlarda hýzlý þekilde mühendislik ömrünü tamamlamaya yönelik bir süreç gerçekleþmekte. Yaklaþýk olarak bir betonarme yapýnýn mühendislik ömrü 40 ile 50 yýl civarýndadýr. Mühendislik ömrünü tamamlayan betonarme perde duvarýn, aþýrý yaðýþlar sonucunda arkasýnda biriken yaðmurlarla oluþan bir boþluk, su basýncýna mukavemet gösterememesi sonucu toprak akmasý þeklinde heyelan olayý meydana gelmiþtir. Bu heyelan sonucunda da afet meydana gelmiþtir" diye konuþtu.