Hýrvatistan'dan depremlerden etkilenen 4 ilde okullar için katký! ''Türkiye'nin desteðini unutmadýk''
ABONE OL

Hýrvatistan Dýþ ve Avrupa Ýþleri Bakaný Gordan Grlic Radman, Türkiye'deki resmi ziyareti sýrasýnda "Hýrvatistan Kapsayýcý Okullarý Yeniden Ýnþa Ediyor Projesi (CRISP)" giriþimine dair açýklamalarda bulundu.

Grlic Radman, Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat depremlerinden etkilenen 4 ilde okul inþasý ve 3 okulun yenilenmesi için Hýrvatistan'ýn UNDP'ye 2,5 milyon avro katký saðlayacaðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Hýrvatistan Aralýk 2020'de yýkýcý depremle sarsýldýðýnda Türkiye büyük bir dayanýþma gösterdi. Bunu unutmadýk ve bu nedenle geçen yýl Türkiye'de yaþanan, çok sayýda can kaybýna ve büyük hasara neden olan depremlerden sonra Türkiye'nin toparlanmasýna katkýda bulunmayý görev edindik."

UNDP ve Hýrvatistan hükümetinin iþbirliðiyle, Hatay'da tam donanýmlý engelli dostu bir ilköðretim okulu inþa edilecek, Adýyaman, Kahramanmaraþ ve Malatya'da da birer okul engelli dostu donanýmlarla yenilenip donatýlacak.

Proje kapsamýnda ayrýca ihtiyacý olan öðrencilere temel yardýmcý cihazlar saðlanacak ve kapsayýcý eðitim araç ve yöntemleri konusunda okul personeline de eðitim verilecek.

Milli Eðitim Bakanlýðý ve UNDP, imzalanan mutabakat zaptýyla, Hatay'da yapýlmasý planlanan model kapsayýcý okulun Hatay Havaalaný yakýnýnda inþa edilmesine dair anlaþmaya vardý.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Depremler ne yazýk ki binlerce kiþiyi engelli hale getirdi ve 11 ilde 967 okul yýkýldý ya da hasar aldý. Hýrvatistan'ýn cömert desteðiyle UNDP, dört okulu kapsayýcý eðitim modeli olarak yeniden inþa ederek veya donatarak 'daha iyiyi inþa etme' çabalarýna katkýda bulunacak." ifadelerini kullandý.

Giriþim için Hýrvatistan'a teþekkür eden Milli Eðitim Bakan Yardýmcýsý Ömer Faruk Yelkenci de "Depremden etkilenen bölgede engelli çocuklarýn eðitime sýnýrsýz eriþiminin yeniden saðlanmasý hayati önem taþýyor. UNDP ile engelli çocuklarýn akranlarýyla öðrenip oynayabilmeleri için hem mimari hem de yaklaþým açýsýndan engelli dostu model oluþturmak istiyoruz." dedi.