HSYK'dan yargı üzerindeki tartışmalara tepki
ABONE OL
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargı etiği konusunu doğrudan düzenleyen bir mevzuatın olmadığını belirterek, "Bu belirsizlik bazen suistimal edilmekte hatta tartışmalar yargı üzerinde toplumsal bir baskı oluşturularak yargılamaya yön verme çabalarına dönüşebilmektedir." dedi.

"Yargı Etiği Sempozyumu" düzenleyeceğini açıklayan HSYK, son yıllarda ülke gündemini belirleyen en önemli etkenin yargı organları olmaya başladığına dikkat çekerek bunun nedeninin ise kamuoyunu yakından ilgilendiren birçok konuda verilen yargı kararları ve halkın bu kararlara olan ilgisi ve yaklaşım tarzı olduğunu ifade etti.

Sempozyumu düzeleme gerekçesini anlatan HSYK açıklamasında, "Yargı Etiği Sempozyumu"nu düzenleme gerekçesini açıkladı. Tartışmaların genel olarak yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konularına ilişkin olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Bu kavramlar uluslar arası hukuk çevrelerinde genel olarak 'Yargı Etiği' başlığı altında değerlendirilmektedir. Milli mevzuatımızda, Yargı Etiği kavramının doğrudan düzenlendiği bir metin yoktur. Bu konu Türkiye Cumhuriyet Anayasası, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda dolaylı yollarla ifade edilmektedir. Milletlerarası alanda ise bu konuyu doğrudan düzenleyen belgeler mevcuttur. Evrensel Hakimler Şartı, Hakimlerin Statüsüne İlişkin Avrupa Şartı, Birleşmiş Milletlerin 2003/43 sayılı kararıyla kabul edilen ve ülkemiz tarafından da benimsendiği resmi olarak duyurulan Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Savcılar İçin Etik ve Davranış Biçimlerine İlişkin Avrupa İlkeleri (Budapeşte İlkeleri) gibi metinler bu konuda sayılabilecek belli başlı belgelerdir. Yukarıda değinilen kamuoyu tartışmalarının önemli nedenlerden biri yargı etiği konusunu doğrudan düzenleyen bir mevzuatın olmamasıdır. Bu durum, hem yargı mensupları açısından bir boşluk oluşturmakta hem de toplum açısından sınırları belli olmayan bir tartışma alanı oluşturmaktadır. Bu belirsizlik bazen suistimal edilmekte hatta tartışmalar yargı üzerinde toplumsal bir baskı oluşturularak yargılamaya yön verme çabalarına dönüşebilmektedir." denildi.

YARGIDA ETİK KODLARI KAMU DÜZENİNİN TESİSİ İÇİN DE ÖNEMLİ

Yargıda etik kodları oluşturmanın yargının kendi işleyişi için olduğu kadar devlet mekanizmalarının doğru işlemesi ve kamu düzeninin tesis edilebilmesi için de büyük önem arzettiğinin vurgulandığı açıklamada, HSYK'nın bu konuya ayrı bir önem verdiği ve bu konuda çalışmalarını sürdürdürdüğü hatırlatıldı.

Bu çerçevede Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile birlikte "Türkiye'de Yargı Etiğini Güçlendirmek" adlı bir projenin yürütülmesinin planlandığının dile getirildiği açıklamada, "Çalışmalarda sona gelinmiştir. Öte yandan, Yargıtay Başkanlığının koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Kurulumuz tarafından 2012 yılı Kasım ayı içerisinde bir sempozyum organize edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Kurulumuz, kuruluş yıldönümüne denk gelen bu tarihlerde mesleki konuda bir sempozyum düzenlemeyi gelenek haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu her iki organizasyonun aynı tarihe denk gelmiş olmasından dolayı 15-16 Kasım 2012 tarihlerinde tek bir sempozyum düzenlenmesi ve sempozyumun konusunun da yargı etiği olarak belirlenmesinin daha uygun olacağı değerlendirilmektedir. Düzenlenecek olan sempozyumda yargı etiği ana başlığı altında, Hukuk ve Etik Uluslararası Belgelerde Yargı Etiği Yargı Etiği Konusunda Örnek Ülke Uygulamaları Türk Hukuk Uygulamasında Yargı Etiği konuları tartışılacaktır. Bu konularda sunum yapmak isteyen hakim ve savcıların, 15 Ekim 2012 tarihine kadar, yapmak istedikleri sunumun taslağı ve varsa yargı etiği konusundaki diğer çalışmalarını da ekleyecekleri bir dilekçeyle HSYK Genel Sekreterliğine (Dış İlişkiler ve Proje Bürosu) başvurmaları önemle duyurulur." ifadeleri kullanıldı.