Burada konuþan Akar, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýna deðinerek, "7 Ekim 2023'ten itibaren 17 bin 210 çocuk katledildi, þehit edildi, 11 bin 742 kadýn hayatýný kaybetti. Toplam 43 bin 985. Son 24 saatte de 13 kiþi hayatýný kaybetti." ifadelerini kullandý.
Ýsrail'in Filistin'de yaptýðý zulme sessiz kalýnmamasý gerektiðine vurgu yapan Akar, þöyle konuþtu:
"Batý Þeria'da hiçbir þey olmadýðý halde 784 kiþi orada hayatýný kaybetti. Tam bir zulüm, tam bir etnik temizlik, tam bir soykýrým. 180 basýn mensubu öldürüldü. Avrupa'da, Amerika'da dünyanýn herhangi bir yerinde bir kiþiye bir þey olsa haklý olarak ne kadar ayaða kalkýlýyor. 180 kiþi göz göre göre baðýra baðýra öldürülüyor. 496 saðlýk personeli, haç iþaretleri, efendim Kýzýlay iþaretleri, hilal iþaretleri, bütünü de o beyaz, kýrmýzý vesaire bütün bu iþaretlere ve alametlere raðmen, göz göre göre 496 saðlýk personeli."
Akar, 7 Ekim 2023'ten bu yana 158 Birleþmiþ Milletler çalýþanýnýn Ýsrail saldýrýlarýnda hayatýný kaybettiðini hatýrlatarak, "Akýbeti ne olduðu belli olmayan çok ama çok aðýr þartlarda, telaffuz edilmesi dahi acý veren þartlarda 11 binden fazla kiþi þu anda tutuklu. 104 bin 92 kiþi de yaralý. Bu arada 7 bin 700 de kayýp var." ifadelerini kullandý.
Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarý sonrasýnda ortaya çýkan sayýlarýn "bilinen" veriler olduðuna dikkati çeken Akar, "Rakam bundan daha çok yüksek olabilir. Bazý rivayetlere göre 100 bini geçti." dedi.
Lübnan'a yönelik Ýsrail saldýrýlarý sonrasýnda ise 104'ü çocuk, 194'ü kadýn ve 214'ü saðlýk çalýþaný olmak üzere toplam 3 bin 544 kiþinin hayatýný kaybettiðini, bunlarýn tespit edilebilen veriler olduðunu söyleyen Akar, "buna alýþýlmamasý gerektiðini" belirtti.
Hulusi Akar, Ukrayna ile Rusya arasýndaki savaþa iliþkin sorular üzerine, "Hibrit savaþ var, savaþ ilaný yok ve her þeyiyle bir ülkeye saldýrýlýyor. Ukrayna bunun en tipik örneði. Amerika'yla Rusya, Avrupa'yla Rusya savaþ halinde deðil mi þu an? Ýlan milan yok, fakat her türlü yardýmý yapýyorlar." þeklinde konuþtu.
Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Fadime Özkan-TBMM Milli Savunma Komisyonu Baþkaný Hulusi Akar- ÇÖZÜM SÜRECÝ VE OPERASYONLAR
Birleþmiþ Milletler'in 51'inci maddesi gereðince Türkiye Cumhuriyeti'nin de hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceðini belirten Akar, sýnýr ötesi operasyonlarýn da bu kapsamda yapýldýðýný söyledi.
Akar, 2013'te baþlayan çözüm süreci dönemine atýfta bulunarak, þunlarý kaydetti:
"Orada Türkiye Cumhuriyeti Devleti; tarihine, milli ve manevi deðerlerine yaraþýr, asaletine yaraþýr þekilde çözüm öneriyor. 'Gelin silahlarýnýzý teslim edin, adalete teslim olun.' Bu konu yanlýþ anlaþýldý. Sanki bir acizlik varmýþ gibi veya bir zafiyet varmýþ gibi görüldü ve çok þýmardýlar hepinizin bildiði gibi. Olmadýk þeyler yaptýlar. Sözde mahkemeler, sözde þehitlikler vesaire. Ondan sonra da katliamlar baþladý. Suruç, Diyarbakýr, Van... Ondan sonra 'yeter artýk' dedik. 24 Temmuz 2015'te operasyonlar baþladý. Hava harekatý vesaire. Ýki Yaka Daðlarý'nda, Yüksekova, Þemdinli, Daðlýca, 'çýkýlamaz, girilemez' denilen yerler Allah'a çok þükür asil milletimizin sevgisi ve duasýyla Mehmetçiðin kahramanlýk ve fedakarlýðýyla her tarafa girildi, her tarafa çýkýldý. Burada teröristler yerle bir edildi. Daðlarda Mehmetçikle baþ edemeyeceðini gören teröristler, illere ilçelere girdiler ve vatandaþlarýmýzý canlý kalkan yapmak suretiyle çukurlara güvendiler, dayandýlar. Bu da bildiðiniz gibi büyük bir baþarýyla gerçekleþti ve teröristler Allah'a çok þükür kazdýklarý çukurlara gömüldü."
Suriye'nin kuzeyinde icra edilen Fýrat Kalkaný Operasyonu'na iliþkin deðerlendirmelerde bulunan Akar, FETÖ'nün hain darbe giriþiminde generallerin yüzde 50'sinin ordudan gitmesine raðmen 4 bin DEAÞ'lý teröristin bu operasyonda etkisiz hale getirildiðini anlattý.
Akar, Üçüncü Dünya Savaþý ve Ýsrail'in Türkiye açýsýndan bir tehdit oluþturup oluþturmadýðýna yönelik sorular üzerine, "Ýkinci Dünya Savaþý'nda Danimarka'nýn iþgali 6 saat. Bunun þakasý yok. 'Efendim Ýsrail bize tehdit mi, deðil mi?' Tehdit, kocaman bir tehdit. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 85 milyon insanýn hayatýný þansa býrakýr mýsýn? Silahý var mý? Var. Mühimmatý var mý? Var. Mesafe var mý? Var. Zaman hariç, mekan müsait mi? Evet. Tek zaman meselesi, zamanlama meselesi. Dolayýsýyla bizim tabii ki hazýr olmamýz lazým." ifadelerini kullandý.
- TEÐMENLERÝN YEMÝNÝ
Türk Silahlý Kuvvetlerinin vazifesini, hukuk ve mevzuat çerçevesinde þeffaf olarak yapmasý gerektiðine vurgu yapan Akar, "Hiyerarþi dahilinde bakan, rektör ve Yüksek Disiplin Kurulu çalýþýyor. Dolayýsýyla bizim sükunetle onlarý beklememiz lazým. Onlarýn sonuçlarýný beklememiz lazým." dedi.
Akar, Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde yaþanan olaylara iliþkin, bir hüküm vermeden konuya bakýlmasý ve Yüksek Disiplin Kurulunun vereceði kararýn beklenmesi gerektiðini söyledi.
- BAHÇELÝ'NÝN "UMUT HAKKI" ÇIKIÞI
MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli'nin "umut hakký" çýkýþýna iliþkin görüþleri sorulan Akar, þunlarý kaydetti:
"Bu tabii hukuki bir mevzu. Herkes çalýþýyor, konuþuyor, görüþüyor. Baþlangýcýna baktýðýmýzda Sayýn Devlet Bahçeli gerçekten bilge kiþiliðiyle, tecrübesiyle, görüþleriyle hep tarihe not düþen, devamlý istikamet çizen bir lider. Bunu da defaatle en son bir kez daha açýkladýlar. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz ile hiçbir çeliþki olmaksýzýn iþbirliði halinde, Cumhur Ýttifaký'nýn büyümesi, Türkiye'mizin, milletimizin geleceðine her türlü katkýnýn saðlanmasý için gayret gösteriliyor. Bu bir yol, bir ifade. Diðer taraftan da terörle mücadele konusunda, Kandil'le, sahadaki teröristlerle alakalý bir deðiþiklik yok. Oradaki mücadele sonuna kadar aralýksýz, eksiksiz ve tam kapasiteyle devam edecek. En son terörist etkisiz hale getirilene kadar devam edecek."
Bu durumun ülkenin kronik sorunu haline gelen terör konusuna yönelik bir "hamle" olarak deðerlendirilebileceðini ifade eden Akar, "Bizim buradaki tek hedefimiz, deðiþmeyen hedefimiz teröristler. Bizim derdimiz teröristtir. Bu teröristlere karþý mücadelemizi sürdüreceðiz." diye konuþtu.
ABD'nin seçilmiþ baþkaný Donald Trump'ýn F-35 konusunda nasýl hareket edeceðine dair sorular üzerine Akar, "Bizim F-16'larýn alýnma meselesi var, Eurofighter'larýn alýnma meselesi var. Dolayýsýyla biz burada çaresiz durumda deðiliz. Biz de açýk ve net bir þekilde bu taleplerimizi iletiyoruz." dedi.