ÝBB bütçesiyle Roma gezisi! Baþkan Erdoðan: Milletin cebinden tur yaptýrmanýn hiçbir haklý gerekçesi olamaz
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sayýþtayýn 162'nci kuruluþ yýl dönümü dolayýsýyla Sayýþtay Baþkanlýðý Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuþtu.

Kuruluþunun 162'nci yýl dönümünde Sayýþtay'da bulunmaktan duyduðu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaþkaný Erdoðan, Sayýþtay Baþkanlýðýnýn 162'nci yýl dönümünün devlet, millet ve kurum personelleri için hayýrlý olmasýný temenni etti.

Bu önemli ve anlamlý buluþmaya vesile olan Sayýþtay Baþkaný Metin Yener'e teþekkür eden Erdoðan, baþarýlarýnýn devamýný diledi.

Kurumlarýn yýl dönümleri programlarýnda, Türkiye'nin ne kadar güçlü, köklü bir devlet geleneðine sahip olduðunun hatýrlandýðýný belirten Erdoðan, önceki hafta Danýþtayýn 156'ncý yýl dönümünün idrak edildiðini, 10 Nisan'da ise Türk Polis Teþkilatýnýn 179'uncu yaþýný geride býraktýðýný hatýrlattý.

Erdoðan, 28 Haziran'da Kara Kuvvetlerinin 2 bin 233'üncü yaþýnýn kutlanacaðýný dile getirerek, bugün, "Divan-ý Muhasebat" olarak kurulan ve tam 162 yýldýr Türkiye'ye ve millete hizmet eden Sayýþtay Baþkanlýðýnýn kuruluþunun gururunu ve heyecanýný yaþadýklarýný söyledi.

Divan-ý Muhasebat'tan bu yana kurum çatýsý altýnda görev yapmýþ, sorumluluk bilinciyle Türkiye ve millet için fedakarca çalýþmýþ herkesi þükranla yad eden Erdoðan, ebediyete irtihal eden Sayýþtay mensuplarýný rahmetle andý.

- "ÜLKEYE HÝZMET YOLUNDA REHAVETE YER YOKTUR"

Mesuliyeti büyük olduðu kadar, devlet için kritik öneme haiz bir vazifeyi baþarýyla yerine getiren Sayýþtay üyelerini tebrik eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Kendi yakýn mesai arkadaþlarýmýza sýk sýk hatýrlattýðým bir hususu ehemmiyetine binaen tekrar dile getirmek istiyorum. Kamu görevi, kaynaðý milletin diþinden, týrnaðýndan arttýrdýðý vergiler olan, tüyü bitmemiþ yetimlerin hakký olan, vebali gerçekten aðýr bir vazifedir. Hiçbir ayrým yapmadan bütün kamu personellerimiz dünyada ve ahirette hesabý verilmesi çetin olan görevlerden birini icra etmektedir. Yasal ve anayasal güvenceye sahip olmak, gevþeme sebebi deðil, bilakis daha titiz davranmayý, daha fazla hassasiyet göstermeyi gerektirir. Ülkeye hizmet yolunda rehavete yer yoktur. Millete hizmet etmemenin mazereti olamaz. Görevini yapmamanýn hiçbir bahanesi olamaz. Devlet iþleri ciddiyetle, samimiyetle ve özveriyle icra edilmelidir. Yasamasý, yürütmesi ve yargýsýyla, devlet erklerimizin tamamý millete efendilik taslamak için deðil, hizmetkarlýk yapmak için vardýr. Sorumluluk makamýnda bulunanlardan temel beklentimiz, vatandaþa karþý yükümlülüklerini kanun ve nizam çerçevesinde en güzel, en verimli, vaktinde ve etkin þekilde bihakkýn yerine getirmektir. Milletin takdiriyle geldiðimiz tüm görevlerde bu anlayýþla hareket ettik."

- "YÜKSEK SORUMLULUK BÝLÝNCÝYLE HAREKET EDÝYORUZ"

Amaçlarýnýn milletin hýzlý, kaliteli ve eþit bir þekilde kamu hizmetlerinden faydalanmasýna imkan saðlamak olduðunu belirten Erdoðan, yaptýklarý reformlarla kurallarý sadeleþtirici, süreçleri kýsaltýcý, prosedürleri azaltýcý ve en büyük sorun olan kýrtasiyeciliðe karþý bir anlayýþla kamu hizmetlerinin kalitesini yükselttiklerini anýmsattý.

Erdoðan, hantal devlet yapýsýndan, çevik ve atýlgan devlete geçilmesi için gayret gösterdiklerini vurgulayarak, idari maslahatçýlýðý ortadan kaldýrmak için çok ciddi çaba harcadýklarýný söyledi.

Tüm vesayet biçimleri gibi, bürokratik vesayeti de Türkiye ve millet için bir tehdit kaynaðý olarak gördüklerinin altýný çizen Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Vatandaþa tepeden bakanlara, milleti kendisine mahkum zannedenlere, insanýmýza hizmet yerine eziyet edenlere, görevinin ifasýnda bahanelere sarýlanlara, hukukun gereðini yapmaktan asla çekinmedik. Bugün de ayný yüksek sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Son dönemde bazý kamu hizmetlerinde, vatandaþlarýmýzýn þikayetlerinin çoðaldýðýnýn farkýndayýz. Kurumlarýmýz çalýþýrken, idari, mali, hukuki ve bürokratik bazý sorunlarla karþýlaþýlmasý gayet tabiidir. Ama bunlarýn hiçbiri vatandaþý maðdur etmenin, görevden kaçmanýn, iþi ertelemenin vatandaþa 'bugün git, yarýn gel' demenin mazereti olamaz. Halktan, sorunlardan kopuk, görev þuuru eksik, devletle millet arasýna duvar ören eski alýþkanlýklarýn tekrar baþ göstermesine izin vermeyiz. Bu tür yollara tevessül edenlerin de gözünün yaþýna bakmayýz."

- "HALKIMIZIN SERZENÝÞLERÝNE KULAKLARIMIZI TIKAMIYORUZ"

Milletin dertlerini dert edinmeyi, bunlara çözüm üretmeyi þiar edinmiþ bir iktidar olduklarýný vurgulayan Erdoðan, "Bu anlayýþla kendimizi sürekli hesaba çekiyor, nerede sýkýntý varsa ortadan kaldýrmak için samimiyetle uðraþýyoruz. Halkýmýzýn serzeniþlerine kulaklarýmýzý asla týkamýyoruz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý ifade etti:

"Sorunlarý çözmek, daha kaliteli, hýzlý ve eriþilebilir kamu hizmeti sunmak için kurumlarýmýzýn karar verme mekanizmalarý, iþ süreçleri baþta olmak üzere pek çok alanda atýlabilecek ilave adýmlarýn hazýrlýðý içindeyiz. Vatandaþlarýmýzýn kamu hizmetlerinden memnuniyetini arttýrmak amacýyla gayretlerimizi inþallah daha da yoðunlaþtýracaðýz. Bu çalýþmalarýmýzda tüm kamuyu denetleyen Sayýþtay Baþkanlýðýmýzýn da tespitlerinden, önerilerinden istifade ediyoruz ve etmeyi sürdüreceðiz."

Türkiye Yüzyýlý'nýn, þanlý tarihin ve baþarýlarýn rehberliðinde parlak bir gelecek inþasýný hedeflediðini söyleyen Erdoðan, "Bu vizyon, güçlü ve hesap verebilir bir siyasal sistem, güvenilir bir hukuk mimarisi, istikrarlý ve saðlam bir ekonomik yapý anlamýna geliyor. Türkiye Yüzyýlý'nýn kilometre taþlarýndan birisi, anayasal demokrasimizin yeni ve sivil bir anayasayla güçlendirilmesi ve kurumsallaþtýrýlmasýdýr. Ýktidarda olduðumuz dönemde yaptýðýmýz çeþitli anayasa deðiþiklikleriyle anayasanýn demokratikleþmesine yönelik çok kritik adýmlar attýk." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi'nin, millet ile devlet arasýndaki baðlarý tahkim ettiðini ve yürütmenin demokratik meþruiyetini saðlamlaþtýrdýðýný belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Yeni hükümet sistemi sayesinde, yýllarca en büyük sorunumuz olan siyasi belirsizlik ortadan kalktý. Yönetimde güven ve istikrar tesis edildi. Bundan tam bir sene önce 28 Mayýs'ta yapýlan Cumhurbaþkaný Seçiminin ikinci turunda millet kararýný verdi. Ülkeyi kimin yöneteceði, hiçbir þüpheye yer býrakmayacak þekilde belli oldu." dedi.

Türkiye'ye vakit ve enerji kaybettiren tartýþmalarýn, siyaset kurumuna güveni zayýflatan biteviye koalisyon görüþmelerinin hiçbirinin yaþanmadýðýný hatýrlatan Erdoðan, þöyle devam etti:

"Milletimiz seçim gecesi sandýklarýn açýlmasý ve sonuçlarýn belli olmasýyla kaldýðý yerden iþine, gücüne, normal mesaisine döndü. Yýllarca belirsizlik sebebiyle ekonomide, demokraside ve güvenlikte bedel ödeyen ülkemiz, bu açýdan bunun tarihi bir kazaným olduðunu gördü. Bu kazanýmýn korunmasý gerektiðine inanýyoruz. Elbette sistemin iþleyiþinde pürüzler çýkabilir, bunlar gayet doðaldýr. Bu pürüzleri gidererek sistemin daha verimli, baþarýlý ve etkin çalýþmasýný saðlamak siyaset kurumunun uhdesindedir. Biz tecrübelerimizin ýþýðýnda sistemi iyileþtirecek her türlü adýmý atmaya hazýr olduðumuzu söyledik, söylüyoruz.

Eski sisteme dönüþ... Bu bir polemiktir. Bu polemiðin ülkeye ve millete herhangi bir hayrýnýn dokunmayacaðý kanaatteyiz. Eskiye öykünmek yerine önümüze bakmanýn, geleceðe odaklanmanýn, istikbali inþa etmenin mücadelesini vermemiz þart. Yeni anayasa meselesi de gelecek vizyonumuzun bir parçasýdýr. Dün de ifade ettim, Türkiye'yi darbe anayasasýndan kurtarmak bizim için milli bir görevdir. Evlatlarýmýza çaðdaþ normlara uygun, kuvvetler arasýnda doðru denge kuran, demokratik hukuk devletini esas alan, siviller eliyle yapýlmýþ yeni bir anayasa borcumuz vardýr. Önümüzdeki dönemde bu borcu ödemek için çalýþmaya devam edeceðiz."

- "DENETÝMÝN YERÝNÝ HÝÇBÝR ÞEY TUTAMAZ"

Türkiye'nin, yeni anayasaya kavuþmasý için kuþatýcý, uzlaþmacý ve yapýcý tavýrlarýný son raddeye kadar muhafaza edeceklerini vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn" felsefesinin, devlet kurumlarýnýn halka hizmet etmelerinin yaný sýra halka hesap vermelerini de gerektirdiðini söyledi.

Halka hizmet yolunda, yönetim anlayýþý kadar denetim anlayýþýný da kapsamlý þekilde geliþtirmek zorunda olduklarýný belirten Erdoðan, "Demokrasimizin, ekonomimizin ve idari sistemimizin saðlýklý iþlemesinde denetimin yerini hiçbir þey tutamaz. Kadim devlet geleneðimizde de teftiþ, her zaman önemsenmiþ ve denetim sistemlerinin kurulmasýna öncelik verilmiþtir. Devlet hazinesine yöneticilerin dýþýnda ayrý bir hükmi þahsiyet atfeden ecdadýmýz, bunun korunmasýna ve denetimine ihtimam göstermiþtir. Demokrasilerde bütçe hakkýnýn, millet adýna parlamentoya geçmesiyle birlikte bu alanda uzmanlaþmýþ kurumlar ihdas edilmiþtir." dedi.

Türkiye'da vergilerin, kamu gelirleri ve kaynaklarýnýn nasýl harcandýðýnýn denetiminin Sayýþtay Baþkanlýðýnca gerçekleþtirildiðini hatýrlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Kamu kaynaklarýnýn mevzuata uygun olarak harcanabilmesi açýsýndan da Sayýþtay çok önemli roller üstleniyor. Kamuda tasarruf ve verimlilik anlayýþýnýn ön plana çýktýðý günümüzde, Sayýþtay'ýn denetimleri daha da önem kazanmýþtýr. Þunu çok net ifade etmek isterim, ister merkezi idare ister yerel yönetim olsun milletin vergilerini harcayan hiçbir kurum, insanýmýzýn yüreðini sýzlatacak bir savurganlýk içinde olamaz. Milletin, çoluk çocuðunun rýzkýndan keserek oluþturduðu kýt kaynaklarýn birilerinin þahsi reklam bütçesine dönüþmesini hoþ karþýlayamayýz. Son dönemde eþ, dost ve kýsým atamalarýyla birlikte maalesef belediye imkanlarýnýn kiþisel amaçlar için kullanýldýðýný üzülerek görüyoruz.

Bir kýsmý yakýn zamanda medyaya da yansýyan bu hadiseler, milletin kamu kurumlarýna ve siyasetçilere olan güvenini de derinden sarsmaktadýr. Kimse kusura bakmasýn ama milletin cebinden basýn mensuplarýna özel uçakla Roma turu yaptýrmanýn hiçbir haklý gerekçesi olamaz. Bu konuda atanmýþ veya seçilmiþ fark etmeksizin tüm makam sahipleri daha dikkatli, daha hassas davranmalý, kamu malýna özen göstermelidir. Bu hassasiyetimizin yeni bir niþanesi olarak önceki hafta kamuda verimlilik ve tasarruf paketini milletimizle paylaþtýk. Tasarruf kültürünün toplumumuzda yaygýnlaþtýrýlmasýna önem veriyoruz. Türkiye, baþkalarý gibi sýnýrsýz petrolü, altýný, elmasý, doðal gazý olan bir ülke deðildir."

- "DAHA AZ KAYNAKLA DAHA BAÞARILI HÝZMET VERÝLMESÝNÝ HEDEFLÝYORUZ"

Türkiye'nin üreterek, çalýþarak, didinerek ayakta kalan bir ülke olduðunu belirten Erdoðan, "Elimizdeki imkanlarý verimli ve etkin þekilde deðerlendirmekten baþka bir seçeneðimiz bulunmuyor. Kamuda tasarrufu sadece harcamalarýn kýsýlmasý olarak göremeyiz. Mali anlamda daha az kaynak kullanmak elbette bunun bir unsurudur. Ama bununla birlikte mevcut kaynaklarýn verimli hizmetlere yöneltilmesi ve hizmetlerin mümkün olan en düþük bütçeyle yapýlmasý da önemlidir. Biz daha az kaynakla daha baþarýlý hizmet verilmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, kamu kaynaklarýný en ekonomik þekilde kullanýrken, kurumlarýn iþ süreçlerinin yeniden düzenlenmesine, teknolojinin en üst düzeyde kullanýlmasýna, personelin en verimli þekilde istihdamýna, idari yapýlarýn yeniden gözden geçirilmesine kadar birçok boyutu göz önünde tuttuklarýný söyledi.

Sayýþtayýn, kurumlarý hem bu açýdan deðerlendirmesini hem de kurumlarýn ufkunu açacak öneriler geliþtirmesini önemsediklerini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Biliyorsunuz Anayasamýza göre, yargý yetkisiyle donatýlmýþ denetim organý olan Sayýþtayýn konumunu, çýkardýðýmýz kanunlarla daha da güçlendirdik. Sivil, askeri, tüm kamu kurumlarýný, kamu iktisadi teþekküllerini, belediye þirketleri dahil kamu kaynaðý kullanan her kuruluþu Sayýþtay denetimi kapsamýna aldýk. Denetim alaný ve yetkisi geniþleyen Sayýþtay, bizim dönemimizde modern hukuk devletlerindeki yüksek denetimin tüm unsurlarý ve metotlarýna sahip oldu. Baþkalarý yýllardýr bunun sadece lafýný ve istismarýný yaparken Sayýþtayý hak ettiði konuma yine biz getirdik.

Sayýþtayýmýzýn iþlerin doðru, etkin, verimli ve hýzlý biçimde yürütülmesine, vatandaþýn devlete olan güveninin artmasý ve kurumlarýn yýpratýlmadan güçlendirilmesine yönelik faaliyetlerini takdirle karþýlýyoruz. Baþkanlýðýmýzýn Türk Cumhuriyetleri ve gönül coðrafyamýzda yer alan diðer Sayýþtaylarla iþbirliðini ilerletmesinden de memnuniyet duyuyoruz. Sayýþtay Baþkanýmýzý bu doðrultudaki gayretleri dolayýsýyla ayrýca tebrik ediyorum. Sayýþtayýn 162 yýllýk birikimiyle üstlendiði sorumluluklarý, ayný kararlýlýk ve yüksek vazife þuuruyla yerine getireceðine, yetiþmiþ kadrolarý ve disiplinli çalýþma düzeniyle tüm kurumlara örnek olacaðýna inanýyorum."

- Notlar

Programa, TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ, Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Anayasa Mahkemesi Baþkaný Kadir Özkaya, Yargýtay Baþkaný Ömer Kerkez, Danýþtay Baþkaný Zeki Yiðit, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Baþkaný Ahmet Yener, Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) Aksakallar Konseyi Baþkaný Binali Yýldýrým ve Türk devletleri sayýþtay baþkanlarý da katýldý.

Konuþmalarýn ardýndan Sayýþtay Baþkaný Metin Yener, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a Sayýþtayýn 162'nci kuruluþ yýl dönümü anýsýna hediye takdim etti.

Program öncesi sanatçý Bekir Ünlüataer ve Umut Akyürek, Türk sanat müziði dinletisi sundu.