ÝBB dikey bahçeleri söktü, 'gri duvarlar' býraktý! Vatandaþý isyan ettiren manzara
ABONE OL

Þehir genelinde karayollarý kenarýnda bulunan dikey bahçeler, yaklaþýk 1 yýl önce bakým bedelleri yüksek olduðu gerekçesiyle ÝBB tarafýndan sökülmeye baþlandý.

Çiçeklerin yerine "Konuþan Duvarlar Projesi" kapsamýnda grafiti çalýþmasý yapýlacaðýný duyuran, ilk çalýþmasýný da Kadýköy-Üsküdar baðlantý yolunun Fikirtepe mevkisinde yapan ÝBB, daha sonra herhangi bir yerde bunlarý devam ettirmedi.

Anadolu Yakasý'nda Altunizade'de, Avrupa Yakasý'nda ise D-100 kara yolunda Ayvansaray, Edirnekapý, Topkapý ve Merter'e kadar olan güzergahta sökülen dikey bahçelerin yerine ise bugüne kadar herhangi bir þey yapýlmadýðý belirlendi.

Bunun üzerinden tam 1 yýl geçmesine raðmen duvarlarda sökülen alanýn boyalý halinin, sulama hortumlarýnýn ve çakýlý duran çivilerin olduðu görüldü.

- "HAYIRCILIK YERÝNE ÇÖZÜMCÜLÜK NOKTASINDAN GÝDÝLEBÝLÝRDÝ"

Daha önce Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Müsteþarlýðýnýn yaný sýra Yýldýz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Çevre Mühendisliði Bölüm Baþkan Yardýmcýlýðý, ÝBB Çevre Koruma ve Geliþtirme Daire Baþkanlýðý görevlerinde de bulunan Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, dikey bahçelerin kaldýrýlmasý ve yerine bir þey yapýlmamasýna iliþkin AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Kentte dikey bahçelerin yapýlmasýnýn ana sebeplerinden birisinin þehrin yeþil dokusunu artýrmak olduðunu ifade eden Öztürk, bu bahçelerin trafikte özellikle yolculuk esnasýnda insanlarýn stresini ve sinirini yumuþattýðýný belirtti.

Dikey bahçelerin ayrýca araçlarýn egzozundan salýnan kirleticileri absorbe ettiðini, dünyanýn çoðu yerinde bunun uygulandýðýný anlatan Öztürk, "Avrupa'da, Paris'te, Amerika'da, Ýngiltere'nin çoðu þehrinde bunlar uygulanýyor. Þehir bölgelerinde bunlar aðýrlýkla uygulanýyor. Hatta bazýlarý bunu, sanat galerisi halinde takdim ediyor. Ýnsanlar oraya müze gibi geliyor ve ziyaret ediyor. Deðiþik bitki türleri var." dedi.

ÝBB'de yönetimin deðiþtiðini anýmsatan Öztürk, "Maalesef bizim ülkemizde eskiden yapýlanlarý biraz daha iyileþtirme yerine 'Yýkalým, baþka bir iþlem yapalým' mantýðý var. Böyle olunca da dikey bahçeler sökülmeye baþlandý ve bu sökülen dikey bahçelerin bulunduðu 1-2 tane yere resimler, þekiller koyuldu. Ben bunlarýn cansýz, ölü olduðunu, bunlarý canlandýracak bir yapýya dönüþtürülmesi gerektiðini belirten bir yazý yazdým." diye konuþtu.

Ekonomik olmamasý ve iþletme maliyetinin yüksekliði nedeniyle dikey bahçelerinin söküldüðünün ÝBB tarafýndan söylendiðini aktaran Öztürk, þöyle devam etti:

"Belki þuna bakabilirlerdi: Ýþletme maliyeti yüksek ama ben bunun iþletme maliyetini nasýl sürdürülebilir, daha ekonomik hale getiririm? Bazý bitki türlerini daha uzun ömürlü hale nasýl getirebilirim? Bunun bir araþtýrmasý yapýlabilirdi. Hayýrcýlýk yerine çözümcülük noktasýndan gidilebilirdi. Birincisi bu. Ýkincisi, madem sökmeye karar verdiniz. O zaman sökmeye karar vermeden, sökmeden önce neler yapacaðýnýzý, çýplak býrakacaðýnýz betonun üzerine ne tür bir bitkilendirme yapacaðýnýzý ortaya koymanýz yararlý, doðru olurdu. Doðru olan da buydu ama þimdi çoðu sökülen dikey bahçe bölgelerine bakýyoruz ki bunlarýn çirkin, görsel kirlilik oluþturan alanlar olarak hala durduðunu görüyoruz. Bunun da planlama yapýlmadan böyle söküldüðünü görüyoruz."

Avrupa, Amerika ve özellikle Çin'de çoðu sokakta sarmaþýklandýrma denilen bitkilendirme türünün yapýldýðýný dile getiren Öztürk, Türkiye'de YTÜ'nün Yýldýz'daki binasýnýn da tamamen sarmaþýklý olduðunu söyledi.

Dikey bahçelerin sökülmesi nedeniyle þu anda boþ olan duvarlara ekonomik, pratik ve kolay olmasý açýsýndan sarmaþýklandýrma yapýlabileceðinin altýný çizen Öztürk, böylece þehrin ekolojik dengesini saðlayarak daha yeþil alanlar oluþturulabileceðini, yaþanabilir hale getirilebileceðini fakat þu ana kadar yapýlmadýðýný, bir an önce bu geçiþin saðlanmasý gerektiðini vurguladý.

- "DAHA ÝYÝ PLANLAMA YAPILARAK, DAHA EKONOMÝK, DAHA PRATÝK ÇÖZÜMLER ÜRETÝLEBÝLÝRDÝ"

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, buradaki temel olayýn plansýz bir çalýþma yapýlmasý olduðunun altýný çizerek, "Yani sadece düne karþý bir alerjinin olduðu. Bunun yerine tekrar tekrar ediyorum, daha iyi planlama yapýlarak, daha ekonomik, daha pratik çözümler üretilebilirdi, üretilmeliydi de o çirkin görüntüye son verebilirlerdi. Bir yýldan fazla oldu dikey bahçeler söküleli. Hemen sonrasýnda bunlar dikilseydi o görsel kirliliði bugün görmezdiniz." deðerlendirmesini yaptý.

Duvarlarýn boþ durmasýnýn belediye yönetimi açýsýndan saðlýklý ve sürdürülebilir bir yönetim mantýðýnýn oluþturulmadýðý anlamýna geldiðini anlatan Öztürk, hýzlý bir þekilde kentin yeþillendirilmesi gerektiðini sözlerine ekledi.

Esnaf Aziz Girgin, bakýmýný zor denilerek dikey bahçelerinin söküldüðünü ve iþin kolayýna kaçýldýðýný söyledi.

Eskiden yoldan geçerken dikey bahçeleri gördüðünü, çok güzel bir ambiyans olduðunu ve hoþuna gittiðini anlatan Girgin, þu anda duvarlarýn kötü görüntüsü olduðunu belirtti.

Endüstri Mühendisi Mehmet Ali Bozan, duvarlarýn eski haline benzer þekilde daha rengarenk olmasý gerektiðini ifade etti.

Daha önceleri burada yemyeþil bir görüntü oluþtuðunu dile getiren Bozan, "Trafikte beklerken insanýn biraz daha ruhu açýlýyordu fakat þu anda peyzaj anlamýnda çok iyi durumda olduðunu söyleyemem. Çiçekler yok, gri duvarlar insanýn içini biraz daraltýyor." dedi.

- "BELEDÝYE BURAYA GÜZEL BÝR GÖRÜNTÜ YAPSIN, HÝÇBÝR ÞEY YAPMIYORLAR BARÝ BUNU YAPSIN"

Ýþletmeci Emir Akgün ise eskiden güzel bir görüntü olduðunu, þu anda duvarlarýn kötü göründüðünü belirterek, belediyenin bu iþi yapamadýðýný söyledi.

Edirnekapý'ya yazýk olduðunu anlatan Akgün, "Buradan belediyelere sesleniyorum: Yaz geldi, insanlar dýþarýda güzel manzaralar görmek ister ama þu anda herhangi bir olumlu bir þey yok Edirnekapý'da. Belediye buraya güzel bir görüntü yapsýn, hiçbir þey yapmýyorlar bari bunu yapsýn." ifadelerini kullandý.

Ev hanýmý Ceylan Yoldaþ da Edirnekapý'daki þehitliðin oradaki duvarlarda eskiden görsel olarak dikey bahçelerin daha güzel durduðunu, bölgedeki þehitliðin belli olduðunu dile getirdi.

- "ÇÝÇEKLERÝN GERÝ GETÝRÝLMESÝ GEREKÝYOR"

Yoldan geçerken insanlarýn bunun hoþuna gittiðine, kendisinin de dikey bahçeleri sýk sýk fotoðrafladýðýna deðinen Yoldaþ, "Þimdiki hali daha sade. Metrobüsle gelip giderken bile çiçeklerden þehitlikte olduðumu anlýyordum ama þu an o bile fark edilmiyor. Çiçeklerin geri getirilmesi ve daha da güzelleþtirilmesi gerekiyor. Þehitlik burasý sonuçta. Buranýn onurlandýrýlmasý, þereflendirilmesi lazým. Burasý deðerli bir yer." diye konuþtu.

Bazý vatandaþlar da duvarlarýn eskiden daha iyi durumda olduðunu, þimdikinin ise güzel gözükmediðini ifade etti.

ÝBB, bakým maliyetlerinin yüksek olmasý ve su israfý nedeniyle dikey duvar bahçelerinin kaldýrýlacaðýný, ilk önce yerlerine maliyeti daha düþük olan grafiti daha sonra ise sarmaþýk yapýlacaðýný duyurmuþtu.

  • dikey bahçe
  • Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi