ÝBB tali kusurlu bulundu... Küçük Edanur'un ölünme iliþkin bilirkiþi raporu çýktý
ABONE OL

Küçükçekmece'deki sahil parkýnda yapýlan kazý çalýþmasý sonrasýnda oluþan su birikintisine düþen 5 yaþýndaki Eda Nur Gezer'in ölümüne iliþkin bilirkiþi raporu hazýrlandý.

Fatih Mahallesi'ndeki Menekþe Sahil Parký'nda Eda Nur Gezer'in hayatýný kaybetmesiyle ilgili olarak Küçükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca baþlatýlan soruþturma sürüyor.

Soruþturma kapsamýnda, þüphelilerin kusur durumunun belirlenmesi için istenen bilirkiþi raporu tamamlandý. 3 kiþilik bilirkiþi heyetinin yazdýðý 22 sayfalýk rapor, soruþturma dosyasýna gönderildi.

Raporda ifadesine yer verilen maktulün annesi Nurcan Gezer'in, Ýstanbul'da doðduðunu ancak kayýtlarda ''vatansýz'' olarak yer aldýðýný, Edirne Göç Ýdaresine gönderildiði için kýzýna, kýz kardeþi olarak tanýmladýðý Sinem Yaþar'ýn baktýðýný, kýzýnýn babasý Emrah Boduk'un cezaevinde olduðunu anlattýðý belirtildi.

Sinem Yaþar'ýn ise ifadesinde, olay günü ablasý ve çocuklarýyla piknik yapmak için parka gittiklerini, yemek hazýrlanýrken çocuklarýn oynadýklarýný, mangal ateþi yaktýklarý için güvenlik görevlisinin kendilerini uyardýðýný ve yemeðe oturduklarýnda Eda Nur Gezer'in olmadýðýný fark edince aramaya baþladýklarýný söylediði kaydedildi.

Yaþar'ýn, yaklaþýk 15-20 dakika sonra güvenlik görevlisinin, piknik yaptýklarý yerin 30-40 metre uzaðýndaki içerisinde su birikintisi olan çukura bir çocuðun düþtüðünü söylediðini, çukurun etrafýnda herhangi bir uyarý levhasý ve þerit olmadýðýný ifade ettiði belirtildi.

- GENEL MÜDÜR ALÝ SUKAS'IN ÝFADESÝ

Þüpheli Ýstanbul Aðaç ve Peyzaj A.Þ Genel Müdürü Ali Sukas'ýn raporda yer verilen ifadesinde, 2019'dan beri genel müdürlük yaptýðýný, müdürlüðü altýnda 3 gene müdür yardýmcýsý, 11 birim müdürü, 35 þef düzeyinde yönetici ve onlarýn altýnda da kontrol teþkilatýnýn çalýþtýðýný söyledi.

Ali Sukas'ýn ifadesinin devamýnda; kazý, peyzaj noktasýndaki tamir ve bakým iþleriyle ilgili bilgi sahibi olamayacaðýný, bizzat emir, talimat veremeyeceðini, kendisinin iþi yapacak kiþilerle ilgili koordinasyonu saðlamak, þirketi temsil etmek, bütçeyi yönetmek ve stratejik planlama yapmakla görevli olduðunu, yaþanan olayla ilgili iþlem öncesi herhangi bir bilgisinin olmadýðýný beyan ettiði raporda yer aldý.

Raporda, þüpheli iþ makinesi operatörü Sezai Ayhan'ýn ifadesinde, Ýstanbul Aðaç ve Peyzaj A.Þ'de görev yaptýðýný, olay günü Bakýrköy'de çalýþýrken firma sorumlusu mühendis Furkan Keleþ'in kendisini arayarak, Menekþe Parký'nda su borusunun patladýðýný ve borunun tamiri için topraðýn alýnmasýný istediðini söylediði aktarýldý.

Tesisat ustasý ve güvenlik görevlilerinin de çalýþma alanýna bulunduðunu belirten Sezai Ayhan'ýn, ifadesinin devamýnda, kazýyý yaptýðýný fakat bölge ÝSKÝ'nin sorumluluk alanýnda olduðundan 185'i arayýp gerekli bilgilendirmede bulunduðunu, telefonda görüþtüðü kiþinin, personelin 10 dakika içinde parka geleceklerini belirttiðini anlattýðý kaydedildi.

Sezai Ayhan'ýn ifadesinde, kazý alanýndan ayrýlýrken güvenlik görevlilerine ''ÝSKÝ personeli olay yerine gelmezse bana bilgi verin, tekrar buraya gelir, çukuru kapatýrým'' dediðini, telefon numarasýný güvenlik görevlilerine verdiðini, iþ makinesiyle açtýðý çukurun güvenliðini ve gerekli tedbirleri almanýn kendisinin görevi olmadýðýndan olay yerinden ayrýldýðýný söylediði anlatýldý.

- 'BURAYI YAP, NASIL YAPARSAN YAP"

Þüpheli tekniker Furkan Keleþ'in raporda yer alan ifadesinde, ÝSKÝ park alanýnda yapýlan çalýþmanýn talimatýný kendisinin verdiðini ancak olay günü baþka yerde olduðunu, 24 Nisan'da kendisiyle birlikte keþif ve denetim yapan ÝBB Avrupa Yakasý Park ve Bahçeler Müdürü Ziya Duman ile yardýmcýlarýnýn alanda gözle görülür þekilde toprak altýndan su geldiðini tespit ettiðini, Duman'ýn "Burayý yap, nasýl yaparsan yap" þeklinde sözlü talimat verdiðini ve kendisinin sadece gerekli koordinasyonu saðladýðýný ifade ettiði belirtildi.

Þüpheli tesisat ustasý Fayýk Cansu'nun ise ifadesinde, Ýstanbul Aðaç ve Peyzaj A.Þ'de sözleþmeli personel olarak çalýþtýðýný, olay günü Menekþe Parký'na su sýzýntýsý tamiratýný yapmak için gittiklerini, iþ makinesi operatörü Sezai Ayhan'ýn kazýyý yapmasýndan sonra açýlan çukurun çok geçmeden suyla dolduðunu, yaptýðý kontroller sonrasý kazýlan yerin gider borusu olduðunu anladýðýný, ÝSKÝ'nin çalýþma yapmasý gerektiðini Sezai Ayhan'a söylediðini, Sezai Ayhan'ýn ÝSKÝ'yi aradýðýný ve mesaileri bitene kadar olay yerinde beklediklerini söylediði kaydedildi.

Bilirkiþi raporunda yer verilen olay yeri inceleme raporunda, "Kazýlan yerde tepe oluþturmuþ þekilde topraðýn olduðu, kazýlan yerin çukur oluþturduðu, içinde su birikintisinin bulunduðu, bahse konu yer ve çevresinde herhangi bir uyarý ikaz levhasý, iþaret, þerit, herhangi bir uyarýcý malzemenin ve ikazýn olmadýðý görüldü. Su dolu çukurun metreyle ölçümleri alýndý, çukurun uzunluðunun 428 santimetre, geniþliðinin 205 santimetre ve derinliðinin ise 135 santimetre olduðu görüldü." ifadeleri kullanýldý.

Yine bilirkiþi raporunda yer verilen Ýçiþleri Bakanlýðý Mülkiye Müfettiþliði ön inceleme raporunda, su kaçaðýnýn yeni meydana gelmediði, ilk tespitten sonra çalýþma yapýldýðý ancak sorunun giderilemediði, devamýnda sorunun takip edilmediði, yaklaþýk 25 gün sonra kaymakamlýktan edilen telefon üzerine konunun tekrar gündeme geldiði ve sahada yapýlan iþ gezisi sýrasýnda tespitte bulunulup talimat verildiðinin anlaþýldýðý aktarýldý.

Ýþ takibi ve risk deðerlendirmesi anlamýnda gerekli hassasiyetin gösterilmediði belirtilen ön inceleme raporunda, arýzaya müdahale sýrasýnda yetkili ve sorumlu personelden kimsenin iþin baþýnda bulunmadýðý, herhangi bir iþ güvenliði tedbiri alýnmadýðý, talimatýn verildiði sýrada olay yerinde bulunan, talimattan haberi olan sorumlu teknik müdür yardýmcýsý ve sahadan sorumlu þef tarafýndan herhangi bir aksiyon alýnmadýðý, talimat gereði iþin takip edilerek gerekli görevlendirmelerin yapýlmadýðýna yer verildi.

Ön inceleme raporunda, "Ýþ makinesinin park içerisinde hiçbir iþ güvenliði tedbiri almadan kazý çalýþmasý yapabiliyor olmasýnýn, arýzalara müdahalelerin personelin kendi inisiyatiflerine býrakýldýðýný, iþ güvenliði tedbiri alýnmadan çalýþmalarýn yapýldýðýný ve arýza takip sisteminin kurulmadýðýný veya saðlýklý çalýþmadýðýný gösterdiði" aktarýldý.

Bilirkiþi raporunda yer alan teknik tespit ve deðerlendirmeler sonucunda, Ýstanbul Aðaç ve Peyzaj A.Þ Genel Müdürü Ali Sukas, Avrupa Yakasý Park ve Bahçeler Þube Müdürü Ziya Duman, Cabir Þaban, Barýþ Þiþman, Erman Uzun ve Turan Yaman'ýn asli kusurlu bulunduðu belirtildi.

Raporda, 5 kiþinin tali kusurlu olduðu yer alýrken, bir kiþinin ise kusurunun bulunmadýðý ifade edildi.

ÝBB 2 çocuðun sonu olan gölette hiçbir önlem almamýþ

Edanur'un ölümüyle ilgili yeni geliþme

Ýbrahim Güneþ yazdý: Edanur yüreðimizi yaktý geçti

  • ÝBB ihmali
  • Küçükçekmece su birikintisi
  • Eda Nurun ölümü