Kontrollü normalleþme döneminde, sürecin sürdürülebilirliði ve tam normalleþmenin saðlanmasý amacýyla Ýçiþleri Bakanlýðýnca baþlatýlan "Dinamik Denetim Süreci" kapsamýnda Kayapýnar ilçesinde yapýlan denetimlerde Çataklý'ya, Vali Vekili Ömer Coþkun, Kayapýnar Kaymakamý ve Belediye Baþkan Vekili Ünal Koç, Ýl Emniyet Müdürü Þükrü Yaman, Ýl Jandarma Komutaný Tuðgeneral Mustafa Erdem eþlik etti.
Çataklý, denetimler sýrasýnda esnafla ve müþterilerle sohbet etti ve Kovid-19 tedbirlerine uyulmasý konusunda uyarýlarda bulundu.
Çataklý, daha sonra gazetecilere yaptýðý açýklamada, kontrollü normalleþme sürecine geçtiklerini, bu süreci klasik denetimlerin ötesinde süreklilik arz eden, rutinin ötesine geçilen, sadece kolluk kuvvetleri deðil, yerel yönetimler ve her kesimin içinde olduðu yeni bir anlayýþla yürütmek istediklerini söyledi.
Düþük risk grubunda olan illeri korumak istediklerini belirten Çataklý, yüksek risk grubunda olan illerde de biraz daha gayret ederek risk durumlarýnýn azalmasýna yardýmcý olmak için çalýþtýklarýný aktardý.
Türkiye'de 260 bin personele bugün denetim gerçekleþtirdiklerini anlatan Çataklý, þöyle devam etti:
"Diyarbakýr'da yaklaþýk 6 bin personelimiz denetimlere katýlacak. Sadece personel sayýsý bakýmýndan deðil ayný zamanda yönetimin, illerdeki idari kademelerin hepsinin de içinde olacaðý anlayýþla hareket ediyoruz. Denetimlerde rehberlik etmek, vatandaþýmýzý ikna etmek, onlarý kurallara daha iyi þekilde uymaya teþvik etmek istiyoruz. Elbette denetimin doðal parçasý olarak hatada ýsrar edenlere gereðini yapacaðýz. Gün içerisinde de denetimlere devam edeceðiz. Diyarbakýr bu kapsamda oldukça iyi bir durumdadýr. Bütün mesele bu iyi durumu korumaktýr. Risk durumunu yükseltmeden mevcut durumu muhafaza etmek oldukça önemlidir."
- "Baþa dönmemek için herkese sorumluluk düþüyor"
Ýsmail Çataklý, Diyarbakýr için gelinen iyi durumu koruyabilmenin ve istikrarý yakalamanýn oldukça önemli olduðunu, baþa dönmemek için herkese büyük sorumluluk düþtüðünü, bu nedenle vatandaþlardan duyarlýlýk beklediklerini bildirdi.
"Bunun sonucunda bu süreci minimum hasarla atlatýp bu sýkýntýdan kurtulmuþ alacaðýz. Mesele sadece emniyet ve jandarmayla olacak iþ deðil. Hepimizin iþin içinde olduðu, omuz ve katký vermesi gerektiði bir meseledir." diyen Çataklý, toplumun bütün kesimlerinden duyarlýlýk ve hassasiyet beklediklerini aktardý.
Gazetecilerin, "Riskin devam ettiði bölgelerde farklý kýsýtlama tedbirleri hayata geçirilecek mi?" sorusu üzerine Çataklý, þöyle konuþtu:
"Genelgeler yayýmlandý. Cumhurbaþkanýmýzýn açýklamalarý da var. Belli dönemlerde bunlar deðerlendirilecek. Onun için durumu iyi olan iller için çok dikkat etmemiz lazým. Kötüye gidiþe müsaade etmemek ve mevcut durumu korumak açýsýndan yüksek riskli iller baþta olmak üzere, oralarda da durumu iyileþtirmek için gayret göstermemiz lazým. Farklý durumlar ortaya çýkabilir. Daha sýkýntýlý durumlara gidebilir illerimiz. Dolayýsýyla alýnýn tedbirler de o çerçevede deðiþecek. Bu tamamen bizim alacaðýmýz tedbirlere ve sürece ne kadar uyum gösterdiðimize baðlý. Aksi halde farklý tedbirler iþin doðasý gündeme gelebilir. Onun için belli dönemlerde yapýlacak deðerlendirmeleri bir tarafta tutarak, bu süreçleri saðlýklý atlatmakta fayda vardýr."