Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Türkiye'nin, 2021-2030'da trafik kazalarýndan kaynaklý can kayýplarýnýn yüzde 50 azaltýlmasý, 2050'de sýfýr can kaybý hedefine yönelik çalýþmalarý sürüyor.
Bu kapsamda Ýçiþleri Bakanlýðý, illere, trafik kazalarýnýn önlenmesine yönelik yol haritasýný içeren "kýsa", "orta" ve "uzun" vadeli planlarý kapsayan "Trafik Kazalarýný Önleme Planý", "Kurban Bayramý Trafik Tedbirleri" ve "Motosiklet Kazalarý" konulu 3 genelge gönderdi.
Genelgelerle, trafik kazalarýna baðlý can kayýplarýnýn önüne geçilmesinde etkin, yoðun denetimlerin yaný sýra emniyet kemeri ve kask kullanýmý, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalýþmasýnýn önemi vurgulandý.
Valiliklere gönderilen "Trafik Kazalarýný Önleme Planý" konulu genelgeye göre, emniyet/jandarma trafik sorumluluk alanýnda Kurban Bayramý tatilini de içine alacak þekilde, vali ya da görevlendireceði vali yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda polis, jandarma, ulaþtýrma, belediye, saðlýk, milli eðitim, tarým ve orman ile ilgili diðer birim temsilcilerinden oluþturulacak komisyon tarafýndan 180 günlük "Trafik Kazalarýný Önleme Planý" hazýrlanacak. Planlarla, "aþýrý hýzla mücadele", "emniyet kemeri ve kask kullanýmý", "yaya önceliði", "motosiklet/motorlu bisiklet kullanýmý" ve "cep telefonu kullanýmý" gibi konularda il sýnýrlarý içerisinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalý trafik kazalarýnýn azaltýlarak trafik güvenliðinin artýrýlmasý hedeflenecek.
Bu yýlýn ilk 6 ayý ile 2020'nin ayný dönemi karþýlaþtýrýlarak trafik kazalarýna sebep olan ihlallerin gerçekleþtiði yerler ve ihlalin türü, bu ihlaller nedeniyle meydana gelen kazalarýn oluþ türleri, zamanlarý ve sürücü kusurlarý gibi bilgilere dayalý analizler yapýlacak.
Etkin, sürekli ve yoðun denetimlerle saha hakimiyeti artýrýlacak, mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünür olmasý saðlanacak.
Trafik ekiplerinin özellikle kazalarýn yoðun olduðu sorumluluk güzergahlarýnda ekip araçlarýnýn tepe lambalarý açýk bulunacak. Ýhtiyaç duyulmasý halinde polis ve jandarma trafik personelince karma ekipler oluþturularak müþterek denetim yapýlabilecek. Genel denetimlerin yaný sýra drone, helikopter gibi hava araçlarýyla yapýlan trafik denetimlerine aðýrlýk verilecek.
Ayrýca 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliði Strateji Belgesi'nde belirlenen hedeflere ulaþmak için yýl boyunca toplumsal farkýndalýðý artýrmaya yönelik etkinlik ve kampanyalar düzenlenecek, denetim/bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek.
Kýrmýzý ýþýkta geçme, seyir halinde cep telefonu kullanýmý, tarým araçlarýnýn uygun olmayan þekilde trafikte yer almasý, alkol etkisinde araç kullanýmý, otoyol ve þehirler arasý yollarda duraklama veya park konularýnda eðitim ile bilgilendirme çalýþmalarý yapýlacak.
"Yaþam Ýçin Kýsa Bir Mola" sloganýyla 59 ilde oluþturulan yaþam tünellerinde; emniyet kemeri kullanýmýnýn gerekliliði, cep telefonunun insan dikkati üzerindeki olumsuz etkileri, aþýrý hýz ve normal seyir hýzýnýn insan yaþamý üzerine etkisi, yakýn takipten ve hatalý þerit deðiþtirmeden kaynaklanan kazalar ile yaya önceliði/güvenliði konularýnda özel hazýrlanan kýsa filmler sürücü ve yolculara izletilecek.
Okul öncesi ve ilkokul öðrencilerine yönelik Çocuk Trafik Eðitim parklarýnda uygulamalý trafik eðitimlerinin verilmesine devam edilecek. "Çocuklar Ýçin Trafik Eðitimi (Trafik Dedektifleri) Projesi" kapsamýnda trafik eðiticileri tarafýndan okullarda 2021-2022 eðitim öðretim yýlý boyunca trafik güvenliði konusunda öðrencilere uygulamalý ve teorik dersler verilecek. "Mobil Trafik Eðitim Týrý Türkiye Yollarýnda" sloganýyla hayata geçirilen "Mobil Trafik Eðitim Týrý" ile verilen uygulamalý eðitimlere okul idarelerinin öðrencileri ile birlikte katýlmalarýnýn teþvik edilecek.
Bakanlýk tarafýndan ülke genelinde "Yol Ver Hayata" sloganýyla yeni bir kampanya baþlatýldý. Kampanya kapsamýnda hazýrlanan "Kemerinle yol ver hayata", "Sabrýnla yol ver hayata", "Kaskýnla yol ver hayata", "Dikkatinle yol ver hayata" sloganlarýyla farkýndalýklar oluþturulacak.
Aþýrý hýzla mücadele kapsamýnda, hýz denetimlerinin çevirme ekipleriyle gerçekleþtirilmesi için gerekli planlamalar yapýlacak. Tüm radar araçlarý, gündüz ve gece istisnasýz olarak 7/24 esasýna göre aylýk trafik kontrol programlarýna uygun görevlendirilecek. Radar aracý bulunmayan ilçe merkezlerinden geçen devlet yolu, il yolu gibi ana arterlerde hýz denetimi için il merkezi trafik birimlerince planlama ve görevlendirmeler yapýlacak.
Okul, hastane, alýþveriþ merkezi gibi yayalarýn yoðun bulunduðu yerlerde ve buralarýn çevresindeki cadde, sokak ve güzergahlarda azami hýz sýnýrýnýn 30'a düþürülmesi amacýyla çalýþmalar gerçekleþtirilecek.
Sürücülerde artan emniyet kemeri kullaným oranýnýn yolcularda da saðlanabilmesi için denetimler etkin yapýlacak ve yaptýrýmlar kararlýlýkla uygulanacak.
Emniyet kemeri kullaným oranlarýnýn il bazlý tespit edilmesi amacýyla üniversiteler ile þehirlerin yerleþim yeri içi ve dýþý yollarýnda deðiþik zaman ve lokasyonlarda, sürücü, ön koltuk yolcu ve arka koltuk yolcular için sayým gerçekleþtirilecek. Sayým sonucunda üniversiteler tarafýndan oluþturulan raporlar baz alýnarak kemer kullaným oranlarýnýn artýrýlmasýna yönelik bilgilendirme/denetim planlarý oluþturulacak.
Yaya/okul geçitlerindeki yatay ve dikey iþaretlemeler kontrol edilecek, standartlara uygun olmayanlar yenilenecek. Sürücülerin yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarýlarak dikkatlerini daha üst düzeye çýkarmak suretiyle yavaþlamalarýný ve yayalara ilk geçiþ hakkýný vermelerini saðlamak amacýyla tüm ýþýksýz okul ve yaya geçitlerine araçlarýn yaklaþým yönünde "Önce Yaya" görsellerinin çizdirilmesi tamamlanacak. Trafik denetimlerinde yayalarýn yoðun olduðu bölgelerde ve þehrin cazibe merkezlerinde oluþacak riskli davranýþlarýn önlenmesine yönelik motorize ve yaya personelden istifade edilecek.
Trafikte önemli bir sorun olarak yer alan seyir halinde cep telefonuyla konuþma ihlallerinin önlenmesine yönelik sivil personelden de istifade edilerek ihbarlý denetimlere aðýrlýk verilecek. Genel kolluk personelinin cep telefonu kullanýmý ihlallerine karþý duyarlýlýðý artýrýlacak.
Kurban Bayramý dolayýsýyla 81 il valiliðine gönderilen genelgeye göre ise tatil 9 gün olmasýna raðmen trafik tedbirleri 14-26 Temmuz'da 13 gün süreyle alýnacak.
Kurban Bayramý süresince günlük toplam 9 bin 259 ekip/tim, 17 bin 430 personel görev alacak. Tedbirlerin alýndýðý 13 gün boyunca ise 120 bin 372 ekip/tim, 226 bin 586 personel görev yapacak. Ayrýca 30'u polis, 15'i jandarma olmak üzere toplam 45 baþmüfettiþ, güzergahlarda ve kazalarýn yoðunlaþtýðý noktalarda, ekip ve personelin aldýðý tedbirleri yerinde inceleyecek.
Toplam 690 sivil personel, þehirler arasý otobüsleri denetleyecek. 15 helikopter, 79 drone ile havadan denetim gerçekleþtirecek. Toplam 1100 polis ve jandarma maket model araç ve trafik ekibi ile denetim yapýlacak.
Bayram dolayýsýyla otobüs terminal denetimlerine aðýrlýk verilecek. 66 yaþýndan gün almýþ, 26 yaþýndan küçük þoförlerin otobüs kullanmasýna izin verilmeyecek. Terminal ve izin verilen yerler dýþýnda þehirler arasý otobüslerin kalkýþlarýna müsaade edilmeyecek. Terminallere giriþ çýkýþ yapan bütün otobüs ve þoförler ile takograflar denetlenecek. Otobüslerde emniyet kemeri kullanýmý denetimlerine de aðýrlýk verilecek.
Trafiðin yoðun olduðu saatlerde þoförlere bilgilendirme yapýlacak. Tarýmsal faaliyetin yoðun olduðu bölgelerde kara yolu üzerinde tarýmsal zirai araç, traktör, biçerdöver gibi araçlarýn uygunsuz seyretmelerine izin verilmeyecek.
Bakanlýðýn "Motosiklet Kazalarý" konulu üçüncü genelgesine göre, 2021'in ilk 6 ayý geçen yýlýn ayný dönemiyle karþýlaþtýrýlarak motosiklet/motorlu bisiklet kazalarýnýn yoðun olduðu alanlar tespit edilecek. Kazalarýn oluþ türleri, zamanlarý ve sürücü kusurlarý gibi bilgilere dayalý analizlerin yapýlmasý, etkin, sürekli ve yoðun denetimlerle saha hakimiyetinin artýrýlarak mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünürlüðünün artýrýlmasý saðlanacak.
Tescilsiz, plakasýz, sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgeli, standart dýþý baþka bir araca ait ya da sahte plakalý, hurdaya ayrýlmýþ veya trafikten çekilmiþ motosiklet/motorlu bisikletlerin kara yolunda kullanýldýðýnýn tespiti halinde ilgili mevzuat hükümleri uyarýnca gerekli yaptýrýmlar uygulanacak.
Motosiklet/motorlu bisikletlerin trafik kurallarýna uygun olarak trafikte yer almasý, diðer araç sürücülerinin de motosikletlerin geçiþ haklarýna ve sürüþ güvenliðine dikkatlerinin artýrýlmasýna yönelik illerde bilgilendirme ve farkýndalýk faaliyetlerine yönelik proje ve kampanyalara aðýrlýk verilecek.
Motosiklet/motorlu bisiklet kullanýmýnda kask takmanýn ölüm/aðýr yaralanma riskini düþürdüðünden hareketle "kask kullanýmý" konusundaki denetimlerin artýrýlacak.
Trafik kolluðunca tescilsiz, tescil plakasý görünürlüðü bozuk, ýþýk donanýmý eksik/farklý olan, üzerinde teknik deðiþiklik yapýlmýþ, eksiklikleri bulunan motosiklet/motorlu bisikletlere karþý duyarlý olunacak. Bu eksikliklerin genel kolluk personelince tespit edilmesi ve aracýn durdurulmasý halinde ise trafik personelinden destek talep edilecek.
Üzerinde taþýma kutusu bulunan ancak bu hususu tescil belgesi ve bilgisayar kayýtlarýna iþletmediði tespit edilenler hakkýnda gerekli iþlemler yapýlacak.
Yaya yollarý ve yaya geçitleri dahil yayalara ayrýlmýþ alanlarý kullanan veya duran/duraklayan araçlarýn arasýndan geçiþ yapan motosiklet/motorlu bisiklet sürücülerine karþý duyarlý olunacak.
Motosiklet/motorlu bisiklet türü araçlarýn hareket kabiliyetleri dikkate alýnarak rutin/alýþýlmýþ uygulama yerleri ve kontrollerin dýþýnda sivil ekip ve personelle de denetim yapýlacak. Trafik ekip ve timleri, motosikletli asayiþ birimlerince motosiklet/motorlu bisikletlere yönelik sýk sýk özel denetim gerçekleþtirilecek. Motosiklet/motorlu bisiklet kazalarýna iliþkin istatistikler düzenli olarak kamuoyuyla paylaþýlacak.