Ýçiþleri Bakanlýðý 81 il valiliðine '2023 Yýlý Ramazan Bayramý Trafik Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Bayram öncesi ve sürecince alýnacak trafik tedbirleri tek tek sýralandýðý genelge kapsamýnda emniyet ve jandarma sorumluluk bölgesinde toplam 51 bin 300 ekip/tim, 99 bin 245 trafik personeli görev alacak. Ramazan Bayramý nedeniyle karayolu ile seyahat edecek vatandaþlarýn emniyet kemeri kullanmasýnýn önemine dikkat çekilmesi amacýyla 'Bu Yolda Sana Çok Güveniyoruz' mottosuyla hazýrlanan afiþlere yer verilecek. Bakanlýðýn 81 il valiliðine gönderdiði genelge kapsamýnda Ramazan Bayramý tatili ile Eðitim-Öðretim Dönemi ara tatili süresince denk gelmesi dolayýsýyla karayollarýnda yoðun trafik tedbirleri alýnacaðý, bu tedbirlerin 14 Nisan'da baþlayacaðý ve 24 Nisan'a kadar süreceði ifade edildi. Genelgede alýnan tedbirler þu þekilde sýralandý:
Trafik güvenliðinin en üst düzeyde saðlanabilmesi amacýyla 13 helikopter ve 138 dron ile 2 bin 626 saat trafik denetimi gerçekleþtirilecek. Helikopterlerle yapýlan denetimler özellikle; Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydýn, Bursa, Eskiþehir, Ýstanbul, Ýzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muðla, Sakarya, Yozgat, Adana, Aðrý, Balýkesir, Batman, Burdur, Diyarbakýr, Isparta, Niðde, Osmaniye, Tekirdað, Yalova ve Van illerinde yoðunlaþacak.
99 BÝN 245 TRAFÝK PERSONELÝ GÖREV ALACAK
Ramazan Bayramý trafik tedbirleri çerçevesinde günlük 7 bin 329 trafik ekip/tim, 14 bin 178 trafik personeli olmak üzere toplam 51 bin 300 ekip/tim, 99 bin 245 trafik personeli görev alacak. Ayrýca 36 polis/jandarma Baþmüfettiþi, 6 Denetleme Baþkanlýðý Denetleme Grup Baþkanlýðý Üyesi güzergâhlarda ve kazalarýn yoðunlaþtýðý kara noktalarda ekip ve personel tarafýndan alýnan tedbirleri yerinde denetlemek üzere görevlendirilecek. Merkez Teþkilatý Güzergah Denetimleri, Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardýmcýlarý ve Daire Baþkanlarýndan oluþan 15 ekip ile saðlanacak. 44 personelden oluþan 15 ekip farklý güzergâhlardaki trafik ekip ve personelini denetlemek üzere görev alacak. Þehirlerarasý otobüslerde yolcu olarak görevlendirilen 514 personel ise 1.028 yolcu otobüsünü habersiz olarak denetleyecek.
"BU YOLDA SANA ÇOK GÜVENÝYORUZ" DENÝLECEK
Ramazan Bayramýnda da trafikte emniyet kemeri kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla araç içerisinde emniyet kemeri kullanýmýnýn önemi vurgulanacak. Denetimlerde, yol kullanýcýlarýný bilgilendirmeye yönelik daha önce gönderilmiþ olan materyallerin daðýtýlmasý, www.trafik.gov.tr internet adresinde de yer alan kamu spotlarýnýn yerel TV kanallarý ve uygun mecralarda yayýnlanmasý, "Bu Yolda Sana Çok Güveniyoruz" mottosuyla hazýrlanan afiþler baþta olmak üzere "Bayramýnýz Kemerli Olsun" "Trafikte Her Yýl Daha Ýyiye", "Kemerim Hep Aklýmda", "Yayalar Kýrmýzý Çizgimiz", "Yol Ver Hayata" ve "Bi Hareketine Bakar Hayat" sloganlarý da sürücülerin ve yolcularýn emniyet kemeri kullanma oranýna artýrmak amacýyla hatýrlatýcý nitelikte kullanýlacak.
Trafik ekiplerinin, özellikle kazalarýn yoðun olduðu sorumluluk güzergahlarýnda "Algýlanan Yakalanma Riski Duygusu"nun geliþtirilmesine yönelik olarak görünür olmalarý saðlanacak. Trafik güvenliði açýsýndan seyir halinde iken ekip araçlarýnýn tepe lambalarý açýk olacak, arkadaki araç sürücülerini rahatsýz etmemesi için tepe lambalarýnýn arka kýsmýnda bulunan LED gruplarý kapatýlacak. Trafik kural ihlallerinin arttýðý ve bu sebeple kazalarýn yoðunlaþtýðý bölgelerde sürücüler üzerinde denetim hissinin artýrýlacak. "Algýlanan Yakalanma Riski Duygusu" etkisi altýnda daha uzun süre araç kullanmamalarýný saðlamak amacýyla güzergâh üzerine yerleþtirilen "Maket/Model Trafik Ekip Aracý" ile "Maket/Model Trafik Personeli" temiz, bakýmlý ve gece görünürlüðünün artýrýlmasý amacýyla tepe lambalarý çalýþýr vaziyette bulundurulacak.
YÜZ YÜZE ÝLETÝÞÝM KURULACAK
Denetimlerde, sürücü ve yolculara saygý ve nezaket kurallarý çerçevesinde bilgilendirme yapýlarak iþlemler en kýsa sürede tamamlanacak. Sadece ihlal yapan taþýtlarýn deðil, çevirme ekiplerinin bulunduðu noktalarda diðer araç sürücüleri de durdurularak "Yüz Yüze Ýletiþim" kurulacak. Sürücüler, hýz yapmamalarý, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalarý, cep telefonuyla görüþme yapmamalarý, okul ve yaya geçitleri ile kavþak giriþ ve çýkýþ noktalarýndan geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektiði, þerit kullanma ve yakýn takip kurallarýna riayet etmeleri, kavþaklara yaklaþýrken yavaþlamalarý ve her iki saatte bir on dakika mola verilerek "dikkat ve konsantrasyonlarý"nýn daðýlmamasý konusunda bilgilendirilecek.
KAZALARIN YOÐUN OLDUÐU ÝLK 20 GÜZERGÂHTAKÝ TEDBÝRLER ÜST SEVÝYEYE ÇIKARILACAK
Son üç yýlda bayram tatillerinde kazalarýn yoðun olarak meydana geldiði ilk 20 güzergahtaki tedbirler, daha etkili ve yoðun þekilde planlanacak ve bu güzergâhlarda arada kontrolsüz alanlar býrakýlmayacak þekilde birbirinin devamý niteliðinde ekipler görevlendirilecek. Resmi tatil süresince özellikle trafiðin yoðunlaþacaðý (tatilin baþlangýç ve bitiþ) tarihler baþta olmak üzere helikopter, drone ve ÝHA türü hava taþýtlarýndan trafik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinden azami þekilde yararlanýlacak.
YOLCU OTOBÜS ÞOFÖRLERÝ UYKUSUZ OLMALARI HALÝNDE ARAÇ DIÞINA DAVET EDÝLECEK
Yolcu otobüslerinin karýþtýðý ölümlü ve yaralanmalý trafik kazalarýnýn yoðun olarak meydana geldiði 02.00-08.00 saatleri arasýnda, uykusuzluk ve yorgunluða baðlý oluþan dikkat kaybýna ek olarak günün ilk ýþýklarýnýn sürücüler üzerinde meydana gelen rehavet ile kaza riskinin daha fazla arttýðýndan bahisle özellikle 05.00-07.00 saatleri arasýnda þoförlerin araç dýþýna davet edilerek gerekli kontroller ile bilgilendirmeler yapýlacak.
Ayrýca, otobüslerde emniyet kemeri kullanýmýna iliþkin denetimlere aðýrlýk verilerek yolcular "otobüslerin karýþtýðý trafik kazalarýnda araçlarýn devrilmesi ve araçtan dýþarý savrulmalarýnýn önlenmesi amacýyla emniyet kemeri kullanmalarý", þoförler ise "taþýt kullanýrken cep telefonu ile konuþmamalarý" konularýnda bilgilendirilecek. Mevsimlik tarým iþçilerini taþýyan araçlarýn 24.00-06.00 saatleri arasýnda þehirlerarasý yolculuk yapmalarýna izin verilmeyecek. Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanýcýlarý üzerinde koruma baþlýðý ve gözlüðü, diðer araçlarda ise emniyet kemeri ve çocuk baðlama sistemleri kullanýmýna iliþkin farkýndalýðý arttýrmak amacýyla eðitim ve denetim faaliyetleri bir arada yürütülecek.
TRAFÝÐE UYGUN OLMAYAN ARAÇLAR MEN EDÝLECEK
Çocuklarýn cadde ve sokaklarda bulunabileceði göz önünde bulundurularak taþýt-yaya kazalarýnýn yoðun olduðu bölgelerde, yayalarýn trafikteki güvenliklerini olumsuz etkileyen uygunsuz bekleme/parklara izin verilmeyecek; yaya kaldýrýmlarý, yaya geçitleri, kavþak sistemleri, engelli rampalarý üzerine ve önüne park etmiþ araçlar derhal kaldýrýlacak. Modifiye edilmiþ araç, uygunsuz egzoz/ýþýk donanýmlarý ve harici ses sistemi kullanýlmasýnýn önlenmesi amacýyla hedef bölge ve saatlerde denetimler yapýlacak, tespit edilen araçlar trafikten men edilecek. Araç trafiðiyle birlikte yaya trafiðinin de yoðunlaþacaðý deðerlendirilen þehitlik, mezarlýk ve alýþveriþ merkezleri gibi alanlarda yaya güvenliðini saðlayacak þekilde ilave trafik tedbirleri genel hizmet personelinin de katkýsýyla alýnacak.