Ýçiþleri Bakanlýðý'ndan kadýna yönelik þiddetin önlenmesine iliþkin yeni genelge
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, 2021-2025 yýllarýný kapsayan "Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planý" doðrultusunda hazýrlanan genelgeyle kadýna yönelik þiddetle mücadelede kalýcý ve etkin baþarýnýn elde edilmesi amaçlanýyor.

Bu kapsamda adalete eriþim ve mevzuat, politika ve koordinasyon, koruyucu ve önleyici hizmetler, toplumsal farkýndalýk, veri ve istatistik baþlýklarýndan oluþan 5 ana hedef belirlendi.

Bu yýlki faaliyet planýnda 28 alt hedef ve bu alt hedeflere iliþkin 110 performans göstergesi yer aldý.

- KADIN KONUKEVÝ SAYISI ARTTIRILACAK

Bakanlýðýn 81 il valiliðine gönderdiði genelgeye göre, kadýn konukevlerinin sayýsý arttýrýlacak.

5393 sayýlý Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinde yer alan "Büyükþehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadýnlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadýr." hükmü doðrultusunda gerekli takip yapýlarak bu yýl içinde ilgili belediyelerce en az 10 yeni kadýn konukevi/sýðýnma evinin açýlmasý saðlanacak.

Tekerrür eden ve yüksek ya da çok yüksek risk grubu içinde olduðu deðerlendirilen vakalarýn birebir takibi için de mahallinde ilgili kurumlarýn temsilcilerinden risk yönetim ekibi oluþturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.

Boþanma süreci devam eden veya daha önceden hakkýnda 6284 sayýlý Kanun'a göre tedbir kararý bulunan tutuklu/hükümlülerin ceza infaz kurumlarýndan tahliyeleri esnasýnda kolluk birimlerine anlýk bildirimde bulunulacak ve yeni bir veri entegrasyon sistemi oluþturulacak.

Kadýna yönelik þiddet olaylarýna karþý etkin mücadele amacýyla 1 Þubat 2021 tarihinde oluþturulan ve tüm kolluk birimlerinde kullanýlan Aile Ýçi ve Kadýna Karþý Þiddet Olay Kayýt ve Risk Deðerlendirme Formu'ndan elde edilen veriler doðrultusunda risk deðerlendirme parametreleri her yýl güncellenecek.

- 5 MÝLYON ERKEÐE EÐÝTÝM VERÝLECEK

Genelgeye göre, aile içi ve kadýna yönelik þiddetle mücadele konusunda erkeklere eðitim verilecek. Bu kapsamda yýl içinde en az 5 milyon erkeðe kadýna yönelik þiddetle mücadele alanýnda temel bilgilendirme ve farkýndalýk oluþturma eðitimleri, ilgili kurum kuruluþlarla koordineli olarak saðlanacak.

Kadýna yönelik þiddetle etkin mücadelenin ortaya konulmasý çalýþmalarý kapsamýnda maðdurun korunmasý amacýyla alýnan gizlilik kararlarý, Ýller Ýdaresi Genel Müdürlüðünün koordinasyonunda Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü, Emniyet Genel Müdürlüðü, Jandarma Genel Komutanlýðý ve diðer ilgili kurum ve kuruluþlarca anýnda uygulanacak.

Kadýna yönelik þiddetle mücadele alanýnda eksiklerin tespit edilmesi amacýyla 81 il genelinde Ýzleme ve Deðerlendirme Sistemi (ÝZDES) heyetleri incelemede bulunacak.

ÝZDES heyetlerinin saha çalýþmasý sonucunda elde edecekleri tespit, bilgi, bulgu ve deðerlendirmeler, uygulayýcý birimlere sunularak tedbir alýnmasý saðlanacak.

Genelgede kadýna yönelik þiddetin önlenmesi kapsamýnda AFAD Baþkanlýðýnca acil durum planlarýnýn hazýrlanmasý, Göç Ýdaresi Baþkanlýðýnca yabancý uyruklu kiþilere farkýndalýk eðitimleri verilmesi ve Türkiye'deki hukuksal çerçeve konusunda bilgilendirmeler yapýlmasýna yönelik tedbirler de yer alýyor.

- ELEKTRONÝK KELEPÇEDE KAPASÝTE ARTIRILACAK

Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planý'na göre, 3,4 milyon kadýn tarafýndan kullanýlan Kadýn Destek Uygulamasý'nýn (KADES) yýl sonuna dek 5 milyon indirme sayýsýna ulaþmasý hedefleniyor.

Ýçiþleri Bakanlýðý bünyesinde 7/24 izleme gerçekleþtirilen elektronik kelepçe sayýsý 1000'den 1500'e yükseltilerek yüzde 50 oranýnda kapasitesi arttýrýlacak.

Genelge kapsamýnda elektronik kelepçe merkezinde anlýk izleme yapýlabilen ünite sayýsýnýn ise 12'den 24'e yükseltilerek yüzde 100 oranýnda kapasite artýþýna gidilmesi öngörülüyor.

- BÜRO AMÝRLÝÐÝ SAYISI ARTTIRILACAK, 110 BÝN KOLLUK PERSONELÝNE EÐÝTÝM VERÝLECEK

Genelgede Emniyet Genel Müdürlüðü ve Jandarma Genel Komutanlýðýnýn kadýna yönelik þiddetle mücadele birimlerinin kapasitesinin daha da artýrýlacaðýna iþaret edildi.

Jandarma Genel Komutanlýðý bünyesindeki aile içi ve kadýna yönelik þiddetle mücadele þube müdürlüðü/kýsým amirliði sayýsý 97'den 127'ye çýkarýlacak.

Emniyet Genel Müdürlüðü bünyesindeki aile içi ve kadýna yönelik þiddetle mücadele büro amirliklerine gerekli eðitimler verildikten sonra bin yeni polis takviyesi yapýlacak.

Yýl içinde aralarýnda rütbeli jandarmanýn da bulunduðu 110 bin kolluk personeline eðitim verilecek.

Ayrýca Polis Akademisi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde öðrenim gören tüm öðrenci/kursiyerlere de ayný farkýndalýk eðitimi saðlanacak.

Kadýna yönelik þiddet anýnda kolluk personelince risk yönetimine dayalý müdahale gerçekleþtirilebilmesi amacýyla rehber niteliðinde "Kadýna Yönelik Þiddet Vakalarýna Müdahale El Kitapçýðý" hazýrlanarak daðýtýlacak.

Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Ýl/Ýlçe Koordinasyon, Ýzleme ve Deðerlendirme Komisyonlarýnýn, vali ve kaymakam baþkanlýðýnda her üç ayda bir toplanmasý saðlanacak.

Kadýna yönelik þiddetle topyekun mücadeleyi saðlamak için kamuoyu farkýndalýðýný yükseltecek, toplumun çeþitli kesimlerinin (muhtarlar, öðretmenler, sanatçýlar, sporcular gibi) desteðini alacak çeþitli kampanya ve çalýþmalar düzenlenecek. Mülki idare amirlerinin kadýna yönelik þiddetle mücadeledeki etkinliðini ve farkýndalýðýný artýrmaya yönelik eðitimlere devam edilecek ve bu yýl içinde tüm kaymakamlarýn eðitim almasý saðlanacak.