Ýçiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, 81 il valiliðine Bakan Süleyman Soylu imzalý "2020 Kurban Bayramý Trafik Tedbirleri" konulu talimat gönderildi.
Talimata göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýnýnýn önlenmesine yönelik alýnan tedbirlere uygun olarak vatandaþlarýn güvenli þekilde seyahatlerinin saðlanmasý amacýyla 7 gün 24 saat esasýna göre yoðun trafik tedbirleri planlandý.
Kurban Bayramý trafik tedbirleri kapsamýnda, 29 Temmuz-4 Aðustos tarihlerinde kara yollarýnda genel hizmet birimlerinden takviye alýnmak suretiyle toplam 77 bin 545 trafik ekibinde görevli 162 bin 832 emniyet ve jandarma trafik personeli mesai yapacak.
Bakan Soylu baþta olmak üzere bakan yardýmcýlarý, Jandarma Genel Komutaný, Emniyet Genel Müdürü, vali ve kaymakamlar, emniyet genel müdür yardýmcýlarý, jandarma genel komutan yardýmcýlarý, jandarma bölge komutanlarý, jandarma eðitim/komando tugay komutanlarý ve daire baþkanlarý, il ve ilçe emniyet müdürleri ve jandarma komutanlarý alýnan tedbirleri yerinde incelemek üzere yollarda olacak.
Özellikle kazalarýn yoðunlaþtýðý kaza kara noktalarýnda ve güzergahlarda alýnan trafik tedbirleri uygulamasýnýn yaný sýra ilave tedbir ihtiyacý olup olmadýðýnýn tespiti ve denetimi amacýyla bayram tatili boyunca 29 polis baþmüfettiþi, 18 jandarma baþmüfettiþi/müfettiþi, Emniyet Genel Müdürü, genel müdür yardýmcýlarý ve daire baþkanlarýndan oluþan 20 ekip görevli olacak.
Emniyet Genel Müdürlüðü Trafik Baþkanlýðýndan 39 personelden oluþan 13 ekip, Jandarma Trafik Hizmetleri Daire Baþkanlýðýndan 8 personelden oluþan 4 ekip güzergahlarda görev yapacak.
Jandarma Genel Komutanlýðýnda görevli generaller, Kurban Bayramý tatili süresince alýnan tedbirleri yerinde incelemek amacýyla görevde bulunanlar görev yerlerinde, izinde olanlar ise iznini geçirdiði il/ilçede jandarma trafik kontrol noktasýný resmi ya da sivil kýyafetle ziyaret edecek.
Merkezden 44 farklý il güzergahýna 268, 67 ilden 61 farklý il güzergahýna 450 olmak üzere toplam 718 sivil personel tarafýndan 1436 yolcu otobüsünü habersiz olarak denetleyecek.
Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Adana, Antalya, Diyarbakýr, Bursa, Muðla, Afyonkarahisar, Balýkesir, Hatay, Kocaeli, Manisa, Mersin ve buralara komþu illerde 89 saat helikopterle, 74 ilde ise 1233 saat drone ile denetim yapýlacak.
Görünürlüðü artýrmak amacýyla 420'si polis, 347'si jandarma olmak üzere 767 maket/model trafik aracý tepe lambalý ve reflektif þeritleriyle 78 ilde kazalarýn yoðunlaþtýðý güzergahlara yerleþtirildi. Bu araçlarýn etkinliðinin artýrýlmasý amacýyla 72 ilde 283'ü polis, 50'si jandarma olmak üzere 333 maket/model trafik personeli yerleþtirildi.
Trafik ekiplerince yürütülecek faaliyetlerde (iletiþim/denetim/bilgilendirme) Saðlýk Bakanlýðý Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri doðrultusunda tüm personel temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarýna riayet edecek.
Þehir içi ve þehirler arasý yolcu taþýmacýlýðýnda Koronavirüs Bilim Kurulu tarafýndan hazýrlanan "Covid-19 Salgýn Yönetimi ve Çalýþma Rehberi" esas alýnarak gerekli hassasiyet gösterilecek.
Ýhtiyaç duyulduðunda polis ve jandarma trafik ekiplerince karma ekipler oluþturularak kural ihlallerinin en aza indirilmesi ve ölümlü kazalarýn önlenmesi için etkin, sürekli ve yoðun denetim gerçekleþtirilecek, yapýlan çalýþmalar medyayla paylaþýlarak güçlü bir trafik güvenliði algýsý oluþturulacak.
Trafik ekiplerinin kara yolu güzergahlarýnda tepe lambalarý daima açýk olacak, böylece görünürlükleri ön plana çýkarýlarak sürücüler üzerinde "Algýlanan Yakalanma Riski Duygusu" sürekli canlý tutulacak.
Denetimlerde araç sürücüleri durdurularak saygý ve nezaket kurallarý çerçevesinde yüz yüze iletiþim kurulacak, uzun yoldan gelen sürücülerin her 2 saatte 10 dakika mola vererek dikkat ve konsantrasyonlarýnýn daðýlmamasý için kýsa süreli dinlenmeleri saðlanacak.
Hýz kaynaklý kazalarýn yoðunlaþtýðý güzergahlarda gündüz/gece saatlerinde çevirme ekipli olarak radar denetimleri yapýlacak.
Ortalama Hýz Tespit Sisteminin bulunduðu tüm otoyollarda ortalama hýz denetimi yapýlmaya devam edilecek.
Son 3 yýldaki bayram tatillerinde kazalarýn yoðun olduðu tespit edilen 17 ildeki 20 güzergahta tedbirler, daha etkili ve yoðun þekilde planlanacak ve bu güzergahlarda arada kontrolsüz alanlar býrakýlmayacak þekilde birbirinin devam ý niteliðinde ekipler görevlendirilecek.
Terminallerde ve ara istasyonlarda þehirlerarasý otobüs denetimleri artýrýlacak. Terminal ve izin verilen yerler dýþýnda þehirlerarasý otobüslerin kalkýþlarýna ve korsan taþýmacýlýða izin verilmeyecek.
Otobüs þoförleri kural ihlali yapmamalarý ve direksiyon baþýndayken cep telefonu kullanmamalarý, sürücü ve yolcular seyahat süresince emniyet kemeri takmalarý konusunda bilgilendirilecek.
Þehirlerarasý yolcu otobüsleriyle izin verilmesi halinde B2/D2 yetki belgeli TUR araçlarýnýn SRC belgeleri, taþýma sözleþmeleri, yedek þoför, takograf, cihaza takýlý sürücü belgesi/kartýnýn aracý kullanan kiþiye ait olup olmadýðý incelenecek.
Otobüslerin karýþmýþ olduðu kazalar dikkate alýnarak özellikle 02.00-08.00 ve uykusuzluk/yorgunluða baðlý dikkat kaybýnýn oluþtuðu 05.00-07.00 saatleri arasýnda þoförler araç dýþýna davet edilecek, gerekli kontrolleri yapýlýp dinlenmeleri saðlanacak.
Özel Ýzin/Özel Yük Taþýma Ýzin Belgesi kapsamýndaki araçlarla ilgili kýsýtlama getirilmesi halinde trafiðe çýkmalarýna izin verilmeyecek.
Trafiðin yoðunlaþtýðý güzergahlarda gerek görülmesi halinde aðýr tonajlý taþýtlar ve tarým araçlarý, trafik yoðunluðu sona erinceye kadar uygun yerlerde geçici olarak bekletilecek.
Þehir merkezlerinde, halkýn yoðun olacaðý kurban satýþ/kesim alaný, alýþveriþ merkezi ve mezarlýklarda ilave trafik tedbirleri alýnacak.
Çocuklarýn cadde ve sokaklarda bulunabileceði göz önünde bulundurularak taþýt/yaya kazalarýnýn yoðun olduðu bölgelerde, yayalarýn trafikteki güvenliklerini olumsuz etkileyen yaya kaldýrýmlarý, yaya geçitleri, kavþak sistemleri, engelli rampalarý önünde ve üzerindeki uygunsuz park etmiþ araçlar derhal kaldýrýlacak.
"Yaya Öncelikli Trafik Yýlý" kapsamýnda yaya önceliði/güvenliði konusundaki denetimlere ve bilgilendirme faaliyetlerine kesintisiz devam edilecek.
Mevsimlik tarým iþçilerini taþýyan araçlarýn 24.00-06.00 saatleri arasýnda þehirlerarasý yolculuk yapmalarýna izin verilmeyecek.
Tarýmsal zirai, traktör ve biçerdöver gibi araçlarýn gerekli tedbir alýnmadan trafikte seyretmelerine izin verilmeyecek.
Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanýcýlarý üzerinde koruma baþlýðý ve gözlüðü, diðer araçlarda ise emniyet kemeri ve çocuk baðlama sistemleri kullanýmýna iliþkin farkýndalýðý arttýrmak amacýyla eðitim ve denetim faaliyetleri bir arada yürütülecek.
Modifiye edilmiþ araç, uygunsuz egzoz/ýþýk donanýmlarý ve harici ses sistemi kullanýlmasýnýn önlenmesi amacýyla hedef bölge ve saatlerde denetimler yapýlacak, tespit edilen araçlar trafikten men edilecek.
Alkol ve uyuþturucu etkisinde araç kullananlara yönelik denetimlere özellikle 24.00-02.00 saatleri arasýnda aðýrlýk verilecek.
Denetimlerde sürücü ve yolcularý trafik güvenliði konusunda bilgilendirmek için "Yaþam Ýçin Kýsa Bir Mola" sloganýyla oluþturulan "Yaþam Tünelleri" etkin þekilde kullanýlacak.
Trafik ekip ve personelinin güzergahtaki konumlarý ve gerçekleþtirdikleri denetimler, "Uygulama Takip Projesi" (UTP) aracýlýðýyla merkezden anlýk olarak takip edilecek.
Emniyet Genel Müdürlüðü Trafik Baþkanlýðýna baðlý "Trafik Kaza Danýþma Birimi" tarafýndan ülke genelindeki yol durumu ve kazalarýn anlýk olarak takibi yapýlacak ve trafik kazalarýna anýnda müdahale edilecek.
Vatandaþlar bayram süresince ve tatil döneminde trafik güvenliðine yönelik olarak SMS, kamu spotu ve kampanyalarla sürekli bilgilendirilecek.