Ýçiþleri Bakanlýðýnýn valiliklere gönderdiði genelgede denetim ve can kaybý arasýnda ters orantýlý bir iliþki bulunduðu gerçeðinden hareketle, trafik ekiplerinin özellikle þehirlerarasý karayollarýnda ve þehir içi ana güzergâhlarda ekip ve yaya olarak görünür olmasý istendi. Kurban Bayramý tatili ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün ayný döneme rastlamasýna baðlý olarak karayolu üzerindeki "turizm ve tarýmsal" amaçlý seyahatlerde ve seyahat sürelerinde artýþ olacaðý bu nedenle trafik yoðunluðunun olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi istendi. Bu kapsamda trafik denetimlerinin 07 Temmuz'da baþlayacaðý ve 18 Temmuz'a kadar devam edeceði belirtildi.
Bu bayramda trafikte emniyet kemeri kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý ve araç içerisinde emniyet kemeri kullanýmýnýn önemi vurgulanacak. "Bayramýnýz Kemerli Olsun" sloganýn yer aldýðý görseller billboardlar ve sosyal medya platformlarý baþta olmak üzere kurumsal iletiþim sayfalarý ve yerel/ulusal basýn/yayýn organlarýnda paylaþýlacak. Kamu kurum ve kuruluþlarý ile vatandaþlarýn yoðun olarak bulunduðu otogar, havalimaný, AVM, otobüs/metro duraklarý vb. alanlarda bu görsellere yer verilecek. Denetimlerde, yol kullanýcýlarýný bilgilendirmeye yönelik daha önce gönderilmiþ olan materyaller ile www.trafik.gov.tr internet adresinde de yer alan kamu spotlarý, yerel tv kanallarý ve uygun mecralarda yayýnlanacak.
Bayram tatili süresince emniyet ve jandarma trafik personeline trafiðin tanzimi ve denetimi dýþýnda görev verilmeyecek. Genel hizmet/asayiþ birimlerinden trafik denetim ekiplerine takviye yapýlacak. Trafik ekiplerinin özellikle kazalarýn yoðun olduðu sorumluluk güzergâhlarýnda sürücüler üzerinde "Algýlanan Yakalanma Riski Duygusu"nun geliþtirilmesi amacýyla görünür olmalarý saðlanacak. Belirlenen güzergahlardaki ekip araçlarýnýn tepe lambalarý açýk olacak, arkadaki araç sürücülerini rahatsýz etmemesi için tepe lambalarýnýn arka kýsmýnda bulunan LED gruplarý kapatýlacak. "Maket/Model Trafik Ekip Aracý" ve "Maket/Model Trafik Personeli"nin temiz ve bakýmlý olacak, araçlarýn gece görünürlüðünün artýrýlmasý için tepe lambalarý çalýþýr vaziyette bulundurulacak.
Denetimlerde, sürücü ve yolculara saygý ve nezaket kurallarý çerçevesinde bilgilendirme yapýlarak iþlemler en kýsa sürede tamamlanacak. Sadece ihlal yapan taþýtlarýn deðil, çevirme ekiplerinin bulunduðu noktalarda diðer araç sürücüleri de durdurularak "Yüz Yüze Ýletiþim" kurulacak. Sürücüler, hýz yapmamalarý, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalarý, cep telefonuyla görüþme yapmamalarý, okul ve yaya geçitleri ile kavþak giriþ ve çýkýþ noktalarýndan geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektiði, þerit kullanma ve yakýn takip kurallarýna riayet etmeleri, kavþaklara yaklaþýrken yavaþlamalarý ve her iki saatte bir on dakika mola verilerek "dikkat ve konsantrasyonlarý"nýn daðýlmamasý konusunda bilgilendirilecek.
Otoyol ve devlet karayollarýnda dinlenme tesisleri ile akaryakýt istasyonlarý kenarlarýnda sað þeritte veya bankette uygunsuz durumda bekleme, aðýr taþýtlarýn uygunsuz þerit kullanýmý, tehlikeli þerit deðiþtirme, yakýn takip, karayolu üzerinde zorunlu haller dýþýnda duraklama ve park etme gibi ihlallerin önlenmesine yönelik tedbirler en üst seviyede alýnacak, günlük olarak takip edilecek ve kesinlikle parklanmaya müsaade edilmeyecek. Dinlenme tesisleri, akaryakýt istasyonlarý, yol kenarlarýnda ürün satýþý yapýlan yerlerin önlerinde ve banket/emniyet þeritlerinde duraklama yapma/park etme ile yol kenarý tezgahlarýna ait ürün bilgi yazýlarýnýn karayolu kenarlarýnda, iþaret levhalarýnda ve karayolu sýnýr çizgisinin içerisinde bulundurulmasýna izin verilmeyecek.
Yoðunluk durumlarý takip edilerek, gerektiðinde terminal ve ara istasyonlarda takviye personel görevlendirilecek. 66 yaþýndan gün almýþ ve 26 yaþýndan küçük þoförlerin otobüs kullanmalarýna izin verilmeyecek. Otobüslerde sivil personel görevlendirilmesi uygulamasýna bu bayramda da devam edilecek. Terminal ve izin verilen yerler dýþýnda þehirlerarasý otobüslerin kalkýþlarýna müsaade edilmeyecek. Terminallere giriþ-çýkýþ yapan bütün otobüs ve þoförler ile takograflar denetlenecek. Otobüslerde emniyet kemeri kullanýmýna iliþkin denetimlere aðýrlýk verilerek yolcularýn "otobüslerin karýþtýðý trafik kazalarýnda araçlarýn devrilmesi ve araçtan dýþarý savrulmalarýnýn önlenmesi amacýyla emniyet kemeri kullanmalarý", þoförlerin ise "taþýt kullanýrken cep telefonu ile konuþmamalarý" konularýnda bilgilendirilecek.
Ýhtiyaç duyulduðunda, Polis ve Jandarma Trafik Ekiplerince müþterek denetimler gerçekleþtirmek üzere karma ekipler oluþturulacak. Bayram süresince helikopter, drone ve ÝHA türü hava taþýtlarýndan özellikle trafiðin yoðunlaþacaðý (tatilin baþlangýç ve bitiþ) tarihler baþta olmak üzere trafik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde azami þekilde yararlanýlacak. Son üç yýlda bayram tatillerinde kazalarýn yoðun olarak meydana geldiði ilk 20 güzergâhtaki tedbirler, daha etkili ve yoðun þekilde planlanacak ve bu güzergâhlarda arada kontrolsüz alanlar býrakýlmayacak þekilde birbirinin devamý niteliðinde ekipler görevlendirilecek. Radarla hýz denetimlerinin özellikle hýz kaynaklý kazalarýn yoðunlaþtýðý yerlerde gerekli iþaretlemeler yapýlarak gerçekleþtirilecek.
Trafiðin yoðun olduðu 16.00-20.00 saatleri ile özellikle ülke genelinde yolcu otobüslerinin karýþtýðý ölümlü ve yaralanmalý trafik kazalarýnýn sýklýkla meydana geldiði 02.00-08.00 saatleri arasýnda, uykusuzluk ve yorgunluða baðlý oluþan dikkat kaybýna ek olarak günün ilk ýþýklarýnýn sürücüler üzerinde oluþturmak rehavet ile kaza riski arttýðýndan dolayý 05.00-07.00 saatleri arasýnda þoförler araç dýþýna davet edilerek gerekli kontroller ile bilgilendirmeler yapýlacak. Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin denetim noktalarýnda ve araç dýþýnda dinlenmeleri saðlanacak.
Aðýr tonajlý taþýtlar ile traktörlerde bulundurulmasý zorunlu malzeme ve gereçler, kasa ve römorklarýn arkasýndaki reflektörler ile koruma çerçeveleri (arka ve yan) kontrol edilecek. Tarýmsal faaliyetler kapsamýnda göç alan/veren yerler arasýnda trafik denetimleri artýrýlacak. Mevsimlik tarým iþçilerini taþýyan karayolu araçlarýnýn 24.00-06.00 saatleri arasýnda þehirlerarasý yolculuk yapmalarýna izin verilmeyecek. Tarýmsal faaliyetlerin yoðun olarak yapýldýðý bölgelerde karayolu üzerinde tarýmsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverler vb.nin uygunsuz olarak trafikte seyretmelerine müsaade edilmeyecek.
Modifiye edilmiþ araç, uygunsuz egzoz ve ýþýk donanýmlarý (standart dýþý renkte daha güçlü ampul ve ýþýk veren ya da güçlü beyaz led ampul vb.) ile harici ses sistemi kullanýlmasýnýn önlenmesi amacýyla asayiþ ekipleriyle birlikte müþterek denetimler yapýlacak, tespit edilen araçlar trafikten men edilecek. Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanýcýlarýnýn koruma baþlýðý ve gözlüðü kullanmasýnýn trafik kazalarýnda hayat kurtarmadaki önemine iliþkin farkýndalýðý artýrmak amacýyla eðitim ve denetim faaliyetleri artýrýlacak. Alkol ve uyuþturucu etkisinde araç kullananlara yönelik 24.00-02.00 saatleri arasýnda hedef bölge, cadde ve sokaklarda denetimlere aðýrlýk verilecek. Araç trafiðiyle birlikte yaya trafiðinin de yoðunlaþacaðý deðerlendirilen kurban satýþ/kesim alanlarý, þehitlik, mezarlýk ve alýþveriþ merkezleri gibi alanlarda, yaya güvenliðini saðlayacak þekilde ilave trafik tedbirleri genel hizmet personelinin de katkýsýyla alýnacak.