Ýçiþleri Bakanlýðý AFAD Baþkanlýðý, Meteoroloji Genel Müdürlüðü verilerine göre artan sýcaklýk deðerleri sonrasýnda olabilecek orman yangýnlarýna karþý uyardý. Baþkanlýðýn valiliklere gönderdiði "Orman Yangýnlarýna Karþý Alýnacak Tedbirler" konulu genelgeyle, sýcaklýk artýþýyla birlikte orman alanlarý ve çevresinde artan insan hareketliliðinin önümüzdeki günlerde çeþitli bölgelerde orman yangýný riskinin artýrabileceði belirtilerek, dikkatli olunmasý istendi.
Tarým ve Orman Bakanlýðý ile yapýlan deðerlendirmeler neticesinde; son dönemde meydana gelen yangýnlarýn nedenleri göz önüne alýndýðýnda yangýnlarýn çýkýþ nedenleri arasýnda yer alan anýz yakma, bað-bahçe temizliði, çöplerin ateþe verilmesi, tarla çalýþmalarý, enerji nakil hattý arýzalarý, piknik ve çoban ateþi, yýldýrým, kasýt, ihmal veya dikkatsizlik neticesinde geliþen orman yangýnlarýna kaþý alýnmasý gereken tedbirler sýralandý.
ORMAN ALANLARINA GÝRÝÞLER YASAK
Alýnan tedbirler doðrultusunda orman yangýný için riskli bölgelerdeki ormanlarýn çevresinde ateþ yakýlmasý ve orman alanlarýna giriþler 31 Aðustos'a tarihine kadar yasaklandý. Ayrýca kamping iþletmeleri haricinde ormanlýk alanlarda kamp yapýlmasýna ve çadýr kurulmasýna izin verilmeyecek. Ormanlýk alanlara yakýn olan yerlerde düðün ve benzeri organizasyonlarda orman yangýnýna neden olabilecek havai fiþek dilek balonu gibi yanýcý madde kullanýmýna müsaade edilmeyecek.
DEVRÝYELER SIKILAÞTIRILACAK
Muhtemel orman yangýnýnda etkilenebilecek özel tedbir alýnmasý gereken yerleþim yerleri, kritik yapý, fabrika, depo benzeri etkilenebilecek alanlar belirlenerek, bu alanlarýn yetkilisine kendi tedbirlerini almalarý hususunda gerekli bilgilendirme ve uyarýlar yapýlacak. Toplumsal ve bireysel tedbirler konusunda da halkýn bilgilendirilmesi saðlanacak. Orman görevlileri ile birlikte Jandarma ve Polis devriyelerinin sürekli hale getirilecek, devriye zamanlarý sýklaþtýrýlacak. Orman alanlarýnda drone, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) vasýtalarla yapýlan izleme ve gözlem faaliyetlerinin arttýrýlacak.
KRÝTÝK YERLERE YANGIN EMNÝYET YOLU YAPILACAK
Çöp döküm ve depolama alanlarý, demiryolu kenarlarý ve piknik alanlarý gibi özel yangýn tehlikesi oluþturan alanlarýn etrafýnda yangýn emniyet yolu ile þerit açýlacak. Turistik alanlar, meskun mahaller, her türlü tesisler, ziraat arazileri gibi yerlerden ormana sýçrayabilecek her türlü yangýn tehlikesine karþý; sahiplerince bu sahalarla orman arasýna yangýn emniyet yollarý açýlacak.
HAVA ARAÇLARININ SU ALMA YERLERÝ PERÝYODÝK OLARAK KONTROL EDÝLECEK
Orman yangýnlarýna özellikle havadan yapýlacak müdahalelerde helikopter gibi hava unsurlarýnýn su alma yerlerinin su doluluk seviyesinin periyodik olarak kontrol edilecek, varsa ihtiyaç duyulan alanlarda yeni su alma noktalarý yapýlacak. Yangýn söndürmede kullanýlabilecek (il özel idaresi, belediye, karayollarý, DSÝ, orman idaresi, askeri birlikler, kolluk birimleri gibi kurumlarýn mahiyetinde bulunan) araç gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanýlacak, araç/ekipman ihtiyacý gözden geçirilerek tamamlanacak. Orman yangýnlarýna müdahale faaliyetlerinde sorumlu ilgili kuruluþlar tehlike ve risklere karþý bilgilendirilecek. Orman yangýnýnda hizmetine ihtiyaç duyulacak birimlerin en hýzlý müdahale edecek þekilde personel, araç, ekipman gibi tüm hazýrlýklýlarýný ivedi olarak tamamlamalarý saðlanacak. Orman yangýnýna duyarlý alanlarda mahallin gerektirdiði her türlü diðer tedbirler ivedilikle alýnacak.
YANGINA MÜDAHALE TÜRKÝYE AFET MÜDAHALE PLANI ÇERÇEVESÝNDE OLACAK
Önleyici tedbirlerin uygulanmasý aþamasý ve yangýnlara müdahale aþamasýnda AFAD Baþkanlýðý ve Orman Genel Müdürlüðü ile istiþare halinde faaliyetler gerçekleþtirilecek. Yangýn mahallinde yangýna müdahale eden ekiplerin Orman Genel Müdürlüðünce görevlendirilen yangýn amirinin yönetiminde hareket edilecek. Müdahalede görev alan kurum kuruluþlar, özel sektör, sivil toplum kuruluþlarý ve gönüllülerin koordinasyonunun Türkiye Afet Müdahale Planý çerçevesinde hazýrlanan Ulusal Orman Yangýnlarý Müdahale Planý çerçevesinde gerçekleþtirilecek.