Ýðneada'daki selde 6 kiþi ölmüþtü: 4 sanýðýn yargýlanmasý baþladý
ABONE OL

Kýrklareli 2. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde görülen duruþmaya, hakkýnda "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma" suçundan 3 yýldan 22 yýl 6 aya kadar hapis cezasý istemiyle yargýlanan tutuklu sanýk Bülent B, tutuksuz sanýk Büþra G. ile müþtekiler Hüseyin Duman, Merve Sude Yaþa, Kadir Yaþa, Safiye Yaþa, Mehmet Han Yaþa, Emine Solmaz, Yasemin Demir, Çiçek Dinç ve Nermin Akbýyýk ile taraf avukatlarý katýldý.

Tutuksuz sanýk Cenan A, Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi (SEGBÝS) ile duruþmaya baðlandý. Diðer tutuksuz sanýk Sevcan U'nun duruþmaya katýlmadýðý görüldü.

Kimlik tespitinin yapýlmasýnýn ardýndan bazý müþteki ve avukatlarý, mahkeme heyetinin reddi ile reddi hakim ve davanýn nakli talebinde bulundu.

Müþteki ve sanýk avukatlarýn taleplere iliþkin görüþünün alýnmasýnýn ardýndan bir süre ara verilen duruþmada, reddi hakim talepleri reddedildi.

Tutuklu sanýk Bülent B, söz konusu araziyi 2014 yýlýnda babasý ile kurduklarý þirket adýna satýn aldýklarýný söyledi.

Yurt dýþýnda gördüðü organik tarým modelini Türkiye'ye uyarlamak ve turistlik amaçlý tesis kurmak istediðini anlatan Bülent B, söz konusu bölgeye turizm amaçlý 18 yapý yapýldýðýný kaydetti.

Bu afeti öncesinde tahmin edemediklerini belirten Bülent B, "Ben de orada olsaydým hayatýmý kaybedecektim. Sel sabaha doðru oldu, bana herhangi bir þey söylenmedi. Valiliðin sel uyarýsýndan da haberdar deðilim. Eðer cami veya jandarma megafonu ile anons yapýlsaydý daha dikkat çekerdi. Daha önce böyle uyarýlar yapýlmýþ ama böyle sel olmamýþtý." þeklinde savunma yaptý.

Tesisin yýkým kararýnýn kendisine yazýlý olarak bildirilmediðini öne süren Bülent B, olayýn 1 dakikada gerçekleþtiðini kaydetti.

Konaklamalarýn bilgisi dýþýnda gerçekleþtirildiðini iddia eden Bülent B, suçsuz olduðunu söyledi.

"BENÝM EVLADIM KUZU MU?'

"Yüzme bilen herkes, kuzu bile su birikintisinden kurtulurdu" þeklinde savunma yapan sanýða müþteki Safiye Yaþa "Benim çocuðum kuzu mu hadsiz?" diyerek tepki gösterdi.

Yaþa'nýn rahatsýzlanmasý üzerine mahkemeye ara verildi. 112 Acil Saðlýk ekipleri Yaþa'ya müdahale etti.

Tutuksuz sanýk Büþra G. de savunmasýnda, Bülent B'nin akrabasý olduðunu ve kaðýt üzerinde þirketin kendisine devredildiðini ileri sürdü.

Maddi sýkýntýlarý olduðu ve iþ aramasý nedeniyle þirketin üzerine devredilmesi teklifini kabul ettiðini öne süren Büþra G, devir iþlemleri sonrasýnda þirkette yönetim kurulu baþkaný olarak gösterildiðini kaydetti.

Tutuksuz sanýk Cenan A. da hakkýndaki suçlamayý kabul etmeyerek, Bülent B'nin ailevi durumu nedeniyle þirketi kýsa süreliðine kendisine devrettiðini iddia etti.

Þirketin iþ ve iþlemleri için iki kiþiye geniþ kapsamlý vekaletname verdiðini iddia eden Cenan A, yapýlan hiç bir iþlemden haberinin olmadýðýný ileri sürdü.

"BUNGALOV DEVRÝLDÝ HEPÝMÝZ AYRI YERE SAVRULDUK"

Müþteki Hüseyin Duman da meydana gelen selde eþi Suna Duman ve komþularý Rahile ve Ahmet Baki Þimþek'in hayatýný kaybettiðini, 5 yaþýndaki kýzýnýn ise yaralý olarak kurtarýldýðýný anýmsattý.

Selin olduðu gün bölgede mahsur kaldýklarýný bildiren Duman, þunlarý kaydetti:

"Bir gece önce tanýþtýðýmýz ve yan bungalovda kalan çifte seslendim. Sesimi duyuramayýnca yüzerek onlarýn olduðu eve gittim ve uyandýrdým. Onlar bulunduklarý yerden kaçmaya çalýþtýlar ancak suyun debisi yükselince sulara kapýlarak gözden kayboldular.

Bizimde kaçma ihtimalimiz yoktu. Çocuklarý alýp bungalovun ikinci katýna çýktýk. Su evin ikinci katýnda olmamýza raðmen boðazýmýza kadar yükselmiþti. Bungalov devrildi hepimiz ayrý yere savrulduk. Hepimiz akýntýya kapýldýk."

Meydana gelen selde kýzý ve damadý hayatýný kaybeden Safiye Yaþa da, sanýklardan þikayetçi olduðunu belirterek, sanýklarýn en aðýr cezayý almasý için mücadele edeceðini belirtti.

Bungalovlarýn dere yataðýna yapýldýðýný iddia eden Yaþa, "Benim evladým geri gelmeyecek ama bu örnek bir dava olsun ki baþka insanlarýn da canlarý yanmasýn." dedi.

Sanýk avukatlarý ile müþteki avukatlarýnýn arasýnda çýkan sözlü tartýþmanýn ardýndan mahkemeye yeniden ara verildi.

Avukat savunmalarýnýn ardýndan duruþmada 8 tanýk dinlendi.

Cumhuriyet savcýsý mütalaasýnda, sanýk Bülent B'nin tutuklu halinin devamýný diðer sanýklarýn adli kontrol þartý ile tutuksuz yargýlanmalarýna devam edilmesini talep etti.

Bir süre ara verilen duruþmada, sanýðýn tutukluluk haline devamýna, diðer sanýklar hakkýnda uygulanan adli kontrol hükümlerinin kaldýrýlýp tutuksuz yargýlanmalarýna karar verildi.

Duruþma, ileri bir tarihe ertelendi.

TESÝSTE KALAN 6 KÝÞÝ YAÞAMINI YÝTÝRMÝÞTÝ

Kýrklareli'nin Demirköy ilçesinde 5 Eylül 2023'te sabaha karþý baþlayan saðanak, Ýðneada beldesinde su baskýnlarý ve dere taþkýnlarýna yol açmýþtý. Devlet Su Ýþleri verilerine göre, bölgenin son 500 yýldaki en yoðun yaðýþý aldýðý belirlenmiþ, 24 saatte metrekareye 196 kilogram yaðýþ düþmüþtü.

Yaðýþ nedeniyle Deðirmen Deresi'nden taþan suyun Demirköy ile Ýðneada'yý birbirine baðlayan kara yolundan akmasý nedeniyle yol bir süre trafiðe kapatýlmýþ, suyun çekilmesi sonrasý trafik akýþý yeniden baþlamýþtý.

Ormancýlýk faaliyetlerinin sürdürüldüðü bölgede dizili tomruklarýn yaný sýra köklerinden sökülen aðaçlar selde sürüklenerek bungalovlarýn bulunduðu tesise ulaþmýþ, tomruklar ve aðaç kütüklerinin de etkisiyle bungalovlar sürüklenmiþti.

Bölgeye sevk edilen ekipler, tesiste kalan 12 kiþiden haber alýnamamasý üzerine arama kurtarma çalýþmasý baþlatmýþ, ormanda mahsur kalanlardan 6'sý selin olduðu gün kurtarýlmýþtý.

Bölgede 5 Eylül'de Rahile Þimþek ve Suna Duman'ýn, 6 Eylül'de Ümit Solmaz, Selman ve Mihriban Baðýþlar'ýn, 7 Eylül'de ise Ahmet Baki Þimþek'in cansýz bedeni bulunmuþtu.

Demirköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca baþlatýlan soruþturma kapsamýnda iþletme yetkililerinden 5 kiþi gözaltýna alýnmýþ, bir kiþi savcýlýk ifadesi sonrasý serbest býrakýlmýþ, 3 þüpheli tutuklanmýþtý.

Tutuklanan þüphelilerden ikisi ara tutukluluk deðerlendirmesinde adli kontrol þartýyla serbest kalmýþtý.

  • Kýrklareli Ýðneada
  • sel faciasý
  • ruhsatsýz kamp alaný
  • yargý süreci