ÝHA ANKA anlaþmasý ülkede büyük yanký uyandýrdý
ABONE OL

Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'in 10-11 Mayýs'ta Ankara'ya gerçekleþtirdiði resmi ziyareti kapsamýnda alýnan Türkiye ile iliþkilerin "geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk" düzeyine yükseltilmesi kararý Kazak basýný ile uzmanlarýnca "önemli" olarak deðerlendirildi.

Tokayev'in Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn daveti üzerine geniþ bir heyetle Ankara'ya yaptýðý resmi ziyaretin yankýlarý sürüyor.

Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde törenle aðýrlanan Tokayev'in 10-11 Mayýs'taki Ankara ziyaretinin sonuçlarý ise Kazakistan medyasýnýn ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Söz konusu ziyaret kapsamýnda ilk önce baþ baþa ardýndan heyetler arasý görüþmeler gerçekleþtiren Tokayev ile Erdoðan'ýn el sýkýþtýðý fotoðraflarý, ulusal gazetelerin manþetlerinde yer aldý.

Kazakistan'ýn ana ulusal basýn organý olarak bilinen Egemen Kazakistan gazetesi, Tokayev'in Ankara ziyaretini manþete taþýdý.

Gazetenin "Güçlü kardeþlik iliþkileri veya Kazakistan ile Türkiye iliþkileri geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk düzeyine yükseltildi" baþlýðýyla yayýmladýðý haberde, Tokayev ile Erdoðan'ýn, Ankara'da ikili iliþkileri "geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk" düzeyine çýkarma kararý aldýklarý belirtildi.

Haberde, "Taraflar, söz konusu kararýn iki ülke arasýnda siyasi, askeri, savunma, güvenlik, ekonomi, ticaret, yatýrým, ulaþtýrma, transit, havacýlýk, sanayi, metalürji, turizm, enerji, çevre, tarým, ormancýlýk, sosyal hizmetler, acil durumlar, saðlýk, kültür, eðitim, bilim, teknoloji, inovasyon, medya, gençlik ve spor, arþiv alanlarýnda ortak çýkarlar doðrultusunda iþ birliðini güçlendirme bakýmýndan önemli bir adým olduðunun altýný çizdi." ifadelerine yer verildi.

Rusça yayýmlanan Kazahstanskaya Pravda gazetesinde de Tokayev'in Ankara ziyareti manþetten verildi.

Erdoðan ile Tokayev'in baþ baþa görüþmesi sýrasýnda çekilen fotoðrafla desteklenen haber, "Kazakistan ve Türkiye: Geliþtirilmiþ stratejik ortaklýða" baþlýðýyla yayýmlandý.

Söz konusu geliþtirilmiþ ortaklýðýn mevcut jeopolitik durum kapsamýnda ikili ve bölgesel iliþkiler için önemli olduðunun vurgulandýðý haberde, Tokayev'in "Bu ülkelerimizin kardeþlik baðlarýný güçlendirmek için kilit bir adýmdýr. Kazakistan ile Türkiye, Avrasya kýtasýnda istikrar ile barýþýn saðlanmasýna büyük önem veriyor. Bugünde ülkelerimiz arasýnda hem bölgesel hem uluslararasý düzeyde sýký etkileþim var." sözlerine yer verdi.

- TÜRK ÝNSANSIZ HAVA ARACI ANKA'NIN KAZAKÝSTAN'DA ÜRETÝLMESÝNE YÖNELÝK ANLAÞMA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Tokayev ile Erdoðan arasýnda imzalanan "geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk" bildirisi ülkede medya kadar kamuoyunda da büyük etki yarattý.

Özellikle iki ülke arasýnda imzalanan askeri istihbarat alanýnda iþ birliði ve Türk insansýz hava aracý ANKA'nýn Kazakistan'da üretileceðine dair anlaþmalar, Kazak uzmanlar ile sosyal medya kullanýcýlarý tarafýndan "önemli" olarak deðerlendirildi.

Uluslararasý Türk Akademisi Baþkaný Darhan Kýdýrali, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ikili iliþkileri "geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk" düzeyine yükseltme kararýnýn Tokayev'in Ankara ziyaretinin önemini ortaya koyduðunu söyledi.

Kýdýrali, Kazakistan ile Türkiye arasýnda stratejik ortaklýk anlaþmasýnýn 2009'da imzalandýðýný anýmsatarak, "Geliþtirilmiþ stratejik ortaklýk her sahaya yansýyan iþ birliði anlaþmalarýnýn toplamýdýr." dedi.

Bir tarihçi olarak arþiv alanýnda imzalanan iþ birliði anlaþmasýný önemli bulduðunu kaydeden Kýdýrali, "Çünkü ortak tarihin yazýmýnda bu arþiv belgeleri son derece önemlidir." diye konuþtu.

Kazak siyaset bilimci Yerbol Yedilov ise Telegram kanalýndan yaptýðý deðerlendirmesinde, Tokayev'in Türkiye'ye yaptýðý ziyaretin kuþkusuz tarihi olarak nitelendirilmesi gerektiðini belirtti.

Yedilov, iki ülke arasýnda yüksek düzeyde imzalanan 14 iþ birliði anlaþmasýna iþaret ederek, "Kabul edelim, her anlaþmanýn hangisinin daha önemli olduðunu tartýþmak zor. Ancak mevcut jeopolitik durumu göz önünde bulundurmak gerekirse, o vakit savunma alanýndaki ikili iþ birliðinin altý çizilmeli diye düþünüyorum." ifadesini kullandý.

Yazýsýnda Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn "Kazakistanlý kardeþlerimizin istikrarý, huzuru ve güvenliði için Türkiye sorumluluk almaya hazýr" sözlerine dikkati çeken Yedilov, iki ülke arasýnda imzalanan askeri istihbarat alanýnda iþ birliði ve Türk insansýz hava aracý ANKA'nýn Kazakistan'da üretilmesine yönelik anlaþmalarýn önemine iþaret etti.

- TRANS HAZAR KORÝDORU'NUN ÖNEMÝ ARTTI

Yedilov, özellikle Kazakistan için petrol taþýma güzergahlarýný çeþitlendirme konusunun ön planda olduðu bu süreçte Türkiye ile Trans Hazar Koridoru'nu birlikte geliþtirmeye yönelik ortak adýmýn önemine dikkati çekerek, "Trans Hazar Koridoru üzerinden Horgos'tan (Kazakistan'ýn Çin ile kara liman kapýsý) Ýstanbul'a mal taþýma süresi 5 kat azalarak 60 günden 13 güne düþürüldü. Bu mevcut jeopolitik ortamda Kazak petrolünün Türk ulaþým koridorlarýný kullanarak Avrupa'ya ihracat rotasýný çeþitlendirmesine önemli olanak saðlayacak." deðerlendirmesinde bulundu.

Kazak siyaset bilimci Dosým Satpayev de Facebook'tan paylaþtýðý yazýsýnda, Tokayev'in Türkiye ziyaretinin eski Sovyetlerin jeopolitik mimarisinin zorlu bir dönüþüm zemininde olduðu bir dönemde gerçekleþmesiyle dikkati çektiðini söyledi.

Satpayev, daha önce Ukrayna'daki savaþla ilgili yazdýðý bir makalesine atýf yaparak, þunlarý kaydetti:

"Kazakistan'ýn güvenliðinin temel ilkelerinden biri bölgedeki jeopolitik güç dengesini hem Rusya hem Çin'e karþý sürekli korumak olacaktýr. Bu dengelerden biri de Türk devletleri arasýnda saðlanacak daha yakýn askeri ve siyasi iþ birliðidir."

Bunun yaný sýra resmi görüþmelerin ardýndan masa tenisi oynayan Erdoðan ile Tokayev'in fotoðraflarý, ülkede sosyal medya aðlarýnda da en çok beðeni toplayan paylaþým oldu.